Câte 10 ani şi 6 luni de închisoare pentru 4 foști șefi ai Poştei Române

Mihai Toader, fostul director general al Poştei Române, Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT au fost condamnați astăzi, de Tribunalul Bucureşti, la câte 10 ani şi 6 luni închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce au cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Sentința nu este definitivă și, cel mai probabil, va fi atacată cu apel.

Cei patru trebuie să achite Companiei Naţionale „Poşta Română” 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului.

Instanţa a mai dispus menţinerea sechestrului pus pe câte două imobile ale lui Lepădatu şi Toader, și pe un imobil al lui Bărbuleţ şi Marinescu.

Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2014, de procurorii DNA. Potrivit rechizitoriului, în 2008, cei 4 “şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în contextul organizării şi derulării achiziţiei şi implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru”.

Negociere mioritică

“În mod concret, Bărbuleţ Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil şi Toader Dan Mihai, cu intenţie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziţie publică nelegală, sens în care au propus, respectiv au avizat şi aprobat achiziţia produselor software cu încălcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, deşi nu erau întrunite condiţiile specifice acestei proceduri, iar pe piaţa IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerinţele CN Poşta Română SA şi, astfel, se impunea efectuarea achiziţiei prin licitaţie”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, în realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanţii companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a preţului produselor achiziţionate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziţionarea unei cantităţi de produse  mult mai mari decât necesarul real al companiei.

Supraevaluare de 12 ori

În 29 iulie 2008, CN Poşta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd, în valoare de 6.583.000 de euro, sumă ce urma să fie achitată în 6 rate eşalonate, în perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie.

Produsele au fost cumpărate la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Cei patru inculpaţi ar fi contribuit astfel la obţinerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial de 6.083.000 de euro.

Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general, şi de Emanoil Lepădatu, de director executiv economic.

Ulterior, în 5 decembrie 2008, Toader, Lepădatu şi Bărbuleţ au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate şi acceptate.

Constatarea Curții de Conturi

“Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce priveşte implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieşit că procesul de implementare a fost finalizat  în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiştii Compartimentului IT din CN Poşta Română SA şi specialişti ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit că achiziţia a fost făcută în condiţiile în care nu era inclusă în bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziţie.

Compania Naţională Poşta Română preciza că paguba suferită este de 6.583.000 de euro şi că se constituie parte civilă în această cauză.

Condamnați în alte două dosare

Toader, Lepădatu şi Marinescu au fost condamnaţi definitiv în alte două dosare, în care au fost trimişi în judecată în octombrie 2009 şi în decembrie 2010.

În primul, procurorii DNA i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a 6 poliţie de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste 4 milioane de euro. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 3 noiembrie 2014, pe Toader şi pe Lepădatu la câte 4 ani de închisoare cu executare, iar pe Marinescu, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Achitați cu Chiuariu

În al doilea dosar, Toader, Lepădatu şi Marinescu au fost trimişi în judecată alături de fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi de fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme.

În 24 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe Toader la 4 ani de închisoare cu suspendare, pe Marinescu la 3 ani şi 6 luni cu suspendare, în timp ce Lepădatu a fost achitat.

Foștii miniștri au fost și ei condamnați la închisoare cu suspendare: Nagy la 4 ani și Chiuariu la 3 ani şi 6 luni. Chiuariu a rămas în Parlament, fiind detronat de la șefia Comisiei juridice a Senatului, ca simplu membru.

Chiuariu este trimis în judecată într-un alt dosar, cel al retrocedărilor ilegale de păduri, împreună cu Hrebenciuc, Adam, Tata Socru Ilie Sârbu și alți 12 inculpați (22 ianuarie 2015)  (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.