Cazanciuc nu ştie unde se află deputatul Marko Attila, pentru care DNA a primit aviz de arestare

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat astăzi că nu ştie unde se află deputatul Marko Attila, pentru care Camera Deputaților a dat în 3 decembrie aviz de arestare preventivă în dosarul disjuns din al Alinei Bica, tocmai pentru că acesta dispăruse din țară.

Parlamentarul UDMR a părăsit țara cu câteva zile înainte de a fi condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un alt dosar. În presă au apărut informații că acesta s-ar afla la Budapesta, sub protecţia premierului maghiar Viktor Orban.

Cazanciuc a ţinut să precizeze că nu este oportun să se facă negocieri, atât timp cât orice stat UE este obligat să respecte normele europene în ce privesc solicitările venite de la un oricare altă ţară membră.

“Nu ştiu exact unde se află domnul deputat acum. Putem face discuţii acum în măsura în care lucrurile sunt foarte bine bazate pe lege. Putem negocia dacă există un acord bilateral, reguli europene, putem negocia cu Ungaria. Nu cunosc exact unde se află domnul deputat în momentul de faţă, dar nu cred că este oportun să facem negocieri pe ceea ce legea prevede în mod obligatoriu. Autorităţile oricărui stat europeane sunt obligate să procedeze conform nomelor europene, dacă sunt solicitări din partea altui stat”, a spus ministrul Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Deputatul Marko Attila nu mai are imunitate dar nu îl mai interesează acest lucru, atât timp cât a înțeles că nu va scăpa necondamnat, astfel că a decis să se sustragă cercetărilor penale. Dosarul în care DNA a primit aviz pentru arestarea prevenivă a acestuia a fost trimis spre judecare fără el, în 15 decembrie 2014.

Concret, procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat.

“Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, a precizat DNA. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.