CCR: Crin Antonescu presedinte interimar, contestatiile lui Blaga si Robertei respinse, modificarea Legii CCR neconstitutionala, Legea referendumului se decide marti

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis luni seara, in jurul orei 22.00, ca procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost respectata, iar interimatul lui Crin Antonescu in functia de sef al statului se justifica. Totodata, Curtea a respins ca inadmisibile sesizarile privind revocarea lui Blaga si Anastase. In schimb, a declarat neconstitutionala modificarea Legii CCR, prin care disparea filtrul Curtii asupra hotararilor Parlamentului. Cei 9 magistrati au dezbatut 4 din cele 7 puncte pe care le-au avut de analizat, urmand ca marti sa ia in discutie revocarea Avocatului Poporului, neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene si modificarea Legii referendumului. Daca modificarea Legii referendumului va fi declarata neconstitutionala, intregul esafodaj al suspendarii lui Basescu se va narui. Vechea lege prevede ca Presedintele Romaniei poate fi suspendat cu votul a 50 plus 1 din numarul total al alegatorilor, adica peste 9 milioane din cei 18,3 milioane de cetateni cu drept de vot aflati pe listele de alegatori.

“In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a hotarat: Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata. Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei. Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurentiu Antonescu”, se arata in comunicatul dat publicitatii la incheierea sedintei Curtii.

Motivarea va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Hotararea este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului si Guvernului.

Totodata, CCR anunta ca a respins ca inadmisibile sesizarile privind revocarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului si a Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Hotararile Parlamentului nu scapa de filtrul Curtii

Curtea Constitutionala a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de 67 de deputati apartinand grupului parlamentar al PDL referitoare la neconstitutionalitatea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, astfel ca hotararile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constitutionalitate.

“In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala”, se arata in comunicatul Curtii.

Sesizarea lui Basescu privind conflictul cu Parlamentul, respinsa

“In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Presedintele Romaniei, este inadmisibila”, se arata in comunicatul CCR.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Parlamentului.

Legea referendumului, decisiva

Pentru marti au mai ramas de dezbatut sesizarile referitoare la revocarea Avocatului Poporului (formulata de 58 de deputati ai PDL) si la neconstitutionalitatea Legii referendumului nr. 3/2000 (formulata de un numar de 71 de deputati ai PDL).

Aceasta lege a fost modificata de  Guvernul Ponta, prin ordonanta de urgenta, chiar in ziua votului Parlamentului, in asa fel incat Presedintele Romaniei sa poata fi demis cu jumatate plus 1 din numarul celor care voteaza.

Daca ordonanta va fi declarata neconstitutionala, USL va pierde tot, intrucat, daca se revine la legea initiala, Puterea va trebui sa obtina la referendum peste 9 milioane de voturi pentru demiterea lui Traian Basescu.

In fine, tot pentru marti a ramas de dezbatut sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de 26 de senatori PDL.

Magda SEVERIN  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.