CEDO obligă statul român să despăgubească încă 8 victime ale Revoluţiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca 8 persoane, victime ale Revoluţiei sau care şi-au pierdut rude în Decembrie 1989, să fie despăgubite de statul român cu suma totală de 64.000 de euro, deoarece România a încălcat articolul 2 – dreptul la viaţă – din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Reclamanţii Petre Dobre, Stela Ioţcovci, Victoria Balogh, Ioan Tomesc, Virgil Prodan, Daniela-Oxana Radu şi Vasile-Adrian Drăgulescu, din Timişoara, precum şi Rădoica Iezdici, din comuna Variaş, judeţul Timiş, cu vârste între 50 şi 77 de ani, s-au plâns la CEDO de faptul că autorităţile române nu au realizat o anchetă eficientă asupra represiunii armate a demonstraţiilor anticomuniste din Decembrie 1989.

Patru dintre reclamanţi s-au plâns că au pierdut rude în timpul evenimentelor din 1989 de la Timişoara iar ceilalţi patru, că au fost supuşi unor rele tratamente, fiindu-le pusă viaţa în pericol.

CEDO şi a decis despăgubirea celor opt de către statul român cu câte 8.000 de euro, respectiv cu suma totală de 64.000 de euro.

Actualul procuror general Tiberiu Nițu este cel care a clasat dosarele Revoluției, decizie pentru care România este condamnată și în alte dosare de către CEDO să plătească daune familiilor celor uciși. 

Însă decizia de clasare a dosarelor Revoluției a fost luată pe vremea când Laura Codruța Kovesi era Procurorul General al României iar Nițu subalternul ei.

În Decembrie 1989, Tiberiu Nițu făcea parte din trupele de Securitate, ca militar în termen, și a tras în protestanți de pe clădirea Televiziunii Române, lucru reclamat de fostul președinte Traina Băsescu.

Statul român a fost obligat de CEDO să plătească despăgubiri și victimelor represiunii de la Timişoara (72 de cetățeni). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.