Cetatenie romana cu mita trimisa prin carausi. Seful de la Starea Civila Sector 1 a facut infarct si a murit

O filiera de functionari romani ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei, ai Serviciului Evidenta Persoanelor Bucuresti-Biroul 5 si ai Serviciului Stare Civila din Primaria Sectorului 1, care a  dezvoltat, contra unor sume de 500-1.000 de euro sau alte atentii, o metoda de acordare a cetateniei si de obtinere a pasaportului romanesc si a vizei de sedere in Romania (in special in Bucuresti) pentru diversi cetateni ai Republicii Moldova, multi dintre ei lucrand deja in tari din UE, a fost depistata de procurorii ICCJ si ai DGA, cu sprijinul SRI. Cand a aflat ca  si subalternii sai sunt implicati in acest caz, seful Serviciului Stare Civila Sector 1, Adrian Toma, a facut stop cardiac si a murit, desi el nu avea nicio calitate in acest dosar.

Procurori ai ICCJ si DGA au perchezitionat, joi dimineata, 32 de locuinte din Bucuresti, Chitila, Otopeni si din judetul Teleorman, la 36 de persoane cercetate pentru trafic de influenta, dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite, folosire in mod direct si indirect de informatii nedestinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite.

In paralel, sunt audiate la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica si ofiterii Directiei Generale Anticoruptie, 50 de persoane implicate in aceasta cauza. Pana la pranz, anchetatorii au emis mandate de retinere pentru 24 ore fata de 8 persoane si masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea fata de doua persoane, insa audierile continua.

Din primele date ale anchetei rezulta ca, in scopul eludarii dispozitiilor legale, intermediari romani si din R. Moldova, contra unor sume de bani intre 500 si 1.000 de euro sau alte “atentii”, au dezvoltat o metoda pentru acordarea cetateniei si obtinerea pasaportului romanesc si a vizei de sedere in Romania pentru diversi cetateni din Republica Moldova, precizeaza un comunicat al Parchetului ICCJ.

In timpul perchezitiilor derulate, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ au identificat si ridicat diferite sume de bani in lei si valuta (mii de euro) si documente de stare civila.

Spaga, prin soferi de microbuze

Cetatenii moldoveni plecati deja in strainatate sau, dupa caz, aflati in R. Moldova, care doreau cetatenie romana trimiteau la Bucuresti, prin carausi, documentele de identitate si spaga, iar aici, membrii filierei mergeau cu banii la functionari publici, pe care ii mituiau si obtineau “la urgenta” calitatea de roman pentru solicitant.

“Pana in acest moment al urmaririi penale, probatoriul administrat a relevat faptul ca au existat doua situatii care au determinat tendinta cetatenilor moldoveni de a mitui, cu ajutorul unor intermediari, functionarii romani, in vederea redobandirii cetateniei. In primul rand, erau motivati de faptul ca parcurgerea procedurilor ar fi implicat cheltuieli de transport, cazare. Aceasta, deoarece depunerea cererilor de redobandire a cetateniei romane si a actelor insotitoare se face, conform legii, personal de catre persoana interesata. In al doilea rand, pentru cetatenii moldoveni, plecati cu viza, din Republica Moldova, la munca in tarile Uniunii Europene, deplasarea in Romania in scopul depunerii actelor ar fi echivalat cu pierderea locului de munca avut in cadrul tarilor UE (deoarece unii dintre ei continuau sa lucreze fara forme legale, chiar si dupa expirarea termenului de sedere legal)”, explica Parchetul ICCJ.

Metoda folosita consta in remiterea de catre cetatenii din Republica Moldova interesati a actelor si sumelor de bani intermediarilor (de regula persoane cu dubla cetatenie – romana si moldoveana). Modalitatea folosita era realizata prin intermediul unor carausi (soferi de microbuze care efectuau curse regulate intre municipiul Chisinau si municipiul Bucuresti), iar cetatenii moldoveni aflati pe teritoriul tarilor UE, remiteau sumele de bani prin transferuri bancare.

50-250 euro/dosar la “urgenta”

Pentru a eluda prevederea legala care interzice depunerea cererilor prin mandatari, intermediarii au identificat, in randul lucratorilor Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, lucratori coruptibili, care contra unei sume de 50 euro/dosar introduceau cererile de redobandire a cetateniei in circuit si depuneau diligente pentru ca aceste dosare sa fie lucrate, in regim prioritar si nu in ordinea inregistrarii lor.

Ulterior redobandirii cetateniei romane, moldoveni (deveniti si cetateni romani) cointeresati in dobandirea pasaportului romanesc, acelorasi intermediari le remiteau sume cuprinse intre 50 euro – 250 euro. Acestia cointeresau mai departe unii functionari de la Starea Civila Sector 1 Bucuresti, care primeau sume de cinci euro sau 20 lei/ fiecare act de stare civila romanesc si solutionau cu celeritate cererile, reducand termenul de la opt luni la o luna sau chiar la zece zile.

Pasapoartele, mai scumpe: 100 euro bucata

Dupa obtinerea actelor de stare civila romanesti, aceiasi intermediari, contra unei sume de 100 euro/pasaport, interveneau pe langa functionari din cadrul Directiei Generale Pasapoarte pentru emiterea cu celeritate a pasapoartelor romanesti.

Existau si cetateni moldoveni care doreau sa-si stabileasca domiciliul in Municipiul Bucuresti si in aceasta situatie, apelau pentru luarea in spatiu si eliberarea cartii de identitate romaneasca, la aceiasi intermediari. La randul lor acestia apelau la functionari din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti – Biroul de Evidenta a Persoanelor nr. 5 (acesta a devenit un adevarat fief al cetatenilor moldoveni.

Anchetatorii au depistat situatii in care, la adresa de domiciliu a unei persoane arondate acestui birou, figurau si pana la 1.000 de cetateni moldoveni luati in spatiu), arata comunicatul Parchetului ICCJ.

Contra unor sume de pana la 50 lei sau diverse alte atentii, acesti functionari eliberau documentele de identitate cu celeritate, fara respectarea procedurii legale (prezenta obligatorie a proprietarilor care luau in spatiu cetatenii moldoveni).

Mita, codificata sub numele de “kapusta”

Atat functionarii implicati in acest circuit, cat si intermediarii si-au luat masuri de precautie cu ocazia pretinderii si darii sumelor de bani. Astfel, banii purtau denumirea de “taxe de urgenta”, in conditiile in care Autoritatea Nationala pentru Cetatenie nu percepe taxa pentru solutionarea cererilor de redobandire a cetateniei romane, iar mita este codificata sub numele de “kapusta” (n.n.- varza in limba ucrainiana).

Activitatile desfasurate pe parcursul mai multor luni, ce au vizat cetatenii romani si moldoveni, care au urmarit obtinerea cetateniei romane, pasapoartelor, actelor de stare civila, cu eludarea procedurilor legale, au fost monitorizate de organele de ancheta, in scopul stabiliri circuitului infractional si rolul persoanelor implicate.

Ancheta si in R. Moldova

Investigatiile in cauza au fost derulate in colaborare cu Centrul de combatere a Crimelor Economice si Coruptiei din cadrul Guvernului Republicii Moldova si Procuratura Republicii Moldova, informatiile furnizate de catre aceste autoritati contribuind in mod decisiv la identificarea si probarea activitatii infractionale a unora dintre intermediary, mai precizeaza ICCJ.

Informatiile primare legate de acest caz au fost furnizate, pe parcursul anului trecut, de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor.

In prezent, in temeiul unei comisii rogatorii internationale, un procuror din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si doi ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie din Romania participa la audierile unor martori (persoane care au beneficiat de serviciile celor implicati) efectuate in Republica Moldova.

Autoritatile judiciare romane au beneficiat, in mod substantial, de sprijinul Ministerului de Justitie din Romania si al conducerii Autoritatii Nationale pentru Cetatenie pentru identificarea lucratorilor autoritatilor implicate, se conchide in comunicatul ICCJ. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.