Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad, sub control judiciar. DNA contestă

Judecătorii instanţei supreme au decis în această dimineaţă, după ce aseară au rămas în deliberări, plasarea sub control judiciar timp de 60 de zile a primarului Andrei Chiliman, reţinut în urmă cu două zile de procurorii DNA Ploieşti, care au cerut areastarea preventivă a edilului Sectorului 1 al Capitalei, pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

Edilul nu va putea să îşi exercite activitatea la Primărie timp de două luni, are interzis să părăsească ţara şi trebuie să se prezinte de două ori pe săptămână la Poliţie, pentru a demonstra acestea. 

Măsura controlului judiciare pe 60 de zile a fost dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi și în cazul lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioana Costescu (consilier personal al primarului) și Ion Brad (consilier local), reţinuţi pentru constituire de grup infracţional organizat şi – primii doi – de trafic de influenţă, iar ultimul, de complicitate la această infracţiunefapte de corupţie în același dosar.

Decizia magistraţilor ÎCCJ nu este însă definitivă, DNA Ploieşti contestând-o deja, astfel că un alt complet de judecată, tot de la instanţa supremă, va da sentinţa săptămâna aceasta.

Chiliman, care şi-a petrecut noaptea acasă, după ce noaptea trecută a stat în arestul Poliţiei Câmpina – aseară el putând să plece după ce i-a expirat mandatul de reţinere pentru 24 de ore, deoarece instanţa a intrat în deliberări până în această dimineaţă – susţine că “nu există niciun fel de dovezi” în dosar.

“Nu a influențat nimeni nimic. Nu există niciun fel de dovezi la dosarul respectiv. Mai mult nu vă spun. Nu are nicio legătură dosarul pentru care am fost chemat acolo cu vreo șpagă sau ceva. Nu există nicăieri absolut niciun fel de dovadă. Să lăsam justiția să își facă treaba”, a declarat el în această dimineaţă, la ieșirea de la Secția 1 de Poliție.

Întrebat dacă se gândește la demisie, el a răspuns: “Rămân să fiu primar și o să se ocupe colegii mei pe perioada asta. Nu există demisie”. El a adăugat că se va prezenta la poliție de două ori pe săptămână.

Chiliman neagă şi că ar fi ajuns bani și la PNL: “Nu au existat bani”, a insistat el.

Alesul celei mai bogate primării din ţară – circa 1 miliard de lei anual -, Andrei  Chiliman (68 de ani) este şi unul dintre cei mai avuţi români, el provenind dintr-o familie bogată (tatăl a fost medic neurolog), care a primit după 1989 mai multe proprietăţi confiscate de comunişti.

Averea fabuloasă pe care o deţine împreună cu copiii şi soţia este compusă din 11 terenuri, 4 case, 4 apartamente, 2 maşini, obiecte de artă evaluate între 70.000 – 150.000 de euro, bijuterii evaluate între 13.000 – 20.000 de euro, conturi de 180.000 de lei, 88.000 de euro, 68.000 de dolari, 10.000 de franci elveţieni.

Veniturile obţinute de Andrei Chiliman în 2013, potrivit ultimei declaraţii de avere, depusă în 2014, sunt: salarul de la primărie: 50.068 de lei; 2.673 – din chirii; soţia: pensie de 32.316 lei; 7.141 de lei din activitatea de arhitect; 146.280 de lei din chirii; 126.495 lei din dividente – Fondul Proprietatea; 209.124 de lei – din vânzarea de acţiuni.

“Comision” 10-15% din toate contractele primăriei

Chiliman esteacuzat că,  împreună cu cei trei complici, au instituit o practică la Primăria Sectorului 1, prin care orice contract acordat din din bani publici era “dijmuit” cu 10-15%.

Anchetatorii deţin probe că, începând cu anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, din care mai făceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita și încasa comisioanele și dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu și Ion Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și, ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale au fost împărțiți în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL — filiala Sector 1.

DNA arată că diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Gruparea ar fi obținut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plățile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 — 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică. De asemenea, grupul a obținut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentată de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.

Acest dosar a fost constituit în urma investigațiilor derulate de DNA Ploiești într-un alt dosar, în care sunt cercetați Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, președintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Drăgan, directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, și directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.