UPDATE! Chirurg şi anestezişti prinşi când luau mită pentru o operaţie pe cord

Dr. Marius Militaru, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost reţinut de procurorii DNA astăzi, fiind prins în flagrant delict când primea ultima tranşă, de 1.000 de lei, din cei 3.000 de lei pretinşi pentru o operaţie. El va fi prezentat instanţei, cu propunere de arestare preventivă, alături de 2 anestezişti – soţii Arhire -, reţinuţi şi ei pentru luare de mită.

UPDATE 13 ianuarie: Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe cei trei medici.

Cei 3 au pretins în total 4.000 de lei mită (din care au primit în 5 decembrie 3.000 de lei) de la un denunțător, condiționând efectuarea unei intervenţii chirurgicale pe cord, de care depindea supraviețuirea pacientului.

Redăm integral comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.12.2014, a următorilor inculpaţi:

MILITARU MARIUS, medic primar și șef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, 

ARHIRE DORIN, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța 

ARHIRE NICOLETA, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, 

toţi trei pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită 

Din ordonanţele de reținere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.11.2014, în calitate de medic primar și șef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, inculpatul Militaru Marius a pretins suma de 3.000 lei de la un denunțător, condiționând, de remiterea acestei sume, efectuarea unei operații chirurgicale pe cord, de care depindea supraviețuirea pacientului.

La data de 24.11.2014, inculpata Arhire Nicoleta, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a pretins de la denunțător, în legătură cu intervenție chirurgicală anterior menționată, suma de 1.000 lei pentru sine și suma de 2.000 lei pentru Militaru Marius.

La data de 05.12.2014, inculpaţii Militaru Marius şi Arhire Dorin (soțul lui Arhire Nicoleta) au primit, de la același denunțător, suma de 2.000 lei, respectiv 1.000 lei, în legătură efectuarea operației chirurgicale sus menţionate, asupra denunțătorului.

La data de 15.12.2014, inculpatul Militaru Marius a mai primit încă 1.000 lei de la denunţător, ca rest al sumei de bani iniţial pretinse pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

În cursul zilei de 16 decembrie 2014, inculpaţii MILITARU MARIUS, ARHIRE DORIN şi ARHIRE NICOLETA urmează a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul Constanța”. (M.S.) 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.