Cine a amenintat-o pe judecatoarea Aspazia Cojocaru de la Curtea Constitutionala

Doi politisti si un detinut de la Penitenciarul Giurgiu sunt cercetati pentru amenintarile cu moartea la adresa judecatoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), informeaza un comunicat al Ministerului Public. Amintim ca magistratul a depus o plangere penala in acest sens in data de 6 iulie, exact ziua in care Parlamentul a votat suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, iar in presa au aparut multe speculatii pe aceasta tema. Iata ca Ministerul Public face primele precizari publice in legatura cu acest caz.

“In continuarea cercetarilor in cauza avand ca obiect plangerea formulata de doamna judecator Aspazia Cojocaru in legatura cu faptul ca “a fost amenintata inainte de inceperea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, cu privire la votul pe care urmeaza sa il dea”, cercetarile efectuate in cauza pana in acest moment al urmaririi penale, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii (SRI), au condus la identificarea unei persoane care a exercitat unul dintre cele doua acte de amenintare“, se arata un comunicatul Ministerului Public.

“Astfel, din probele administrate in cauza a rezultat ca unul din cele doua acte de amenintare a avut loc in noaptea de 5 spre 6 iulie 2012, intre doua intervale orare, 22.00-23.00, respectiv 3.00-4.00 dimineata, iar un al doilea act de amenintare s-a produs, printr-un mesaj transmis doamnei judecatoare Aspazia Cojocaru, la data de 10 iulie 2012.

In temeiul probatoriul stiintific administrat in cauza, inclusiv pe baza profilului ADN, a fost identificata persoana care a exercitat cel de-al doilea act de amenintare cu moartea asupra doamnei judecator Aspazia Cojocaru, prin mesajul din 10 iulie”,se mai precizeaza in document.

Ultraj

In cauza s-a dispus inceperea urmariirii penale “in personam” sub aspectul savarsirii infractiunii de ultraj fata de o persoana aflata in prezent in regim legal de detentie.

Probatoriul administrat in cauza pana in acest moment al cercetarilor a relevat faptul ca doi lucratori de politie din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Olt si Directiei Generale a Municipiului Bucuresti au efectuat in data de 06-07.2012, respectiv in data de 07.07.2012 verificari in bazele de date privind evidenta persoanelor dupa criteriul ,,Cojocaru Aspazia, desi nu aveau in lucru o cauza penala.

In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale ,,in personam fata de cei doi lucratori de politie pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Perchezitie la Penitenciarul Giurgiu

“In baza autorizatiei emise de catre judecator, este in derulare o perchezitie la locul de detinere (Penitenciarul Giurgiu) a persoanei de sex masculin identificata, in temeiul probelor stiintifice, ca fiind autorul amenintarii cu moartea din data de 10.07.2012, urmand ca in cursul zilei de astazi sa fie adusa, cu mandat de aducere, pentru a fi audiata de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Avand in vedere pericolul concret al faptelor, imprejurarile comiterii acestora si stabilirea existenta/inexistentei unei legaturi de cauzalitate intre demersul lucratorilor de politie si faptele de amenintare cu moartea, in prezent se efectueaza verificari , inclusiv de natura administrativa, pentru lamurirea cauzei sub toate aspectele”, se mai arata in comunicat.

De asemenea, cei doi lucratori de politie vor fi adusi cu mandat de aducere in cursul zilei de astazi pentru a le fi adusa la cunostinta invinuirea de catre procurori, mai informeaza Ministerul Public. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.