Circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei: debarcadere, piscine, amfiteatre

Capitala va avea în 2 ani şi jumătate un circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei, care va include porturi turistice, debarcadere, piscine, dar şi săli pentru activităţi culturale şi agrement. Toatea acestea vor fi posibile după realizarea proiectului finanţat din fonduri europene şi semnat, marţi, de primarul Sorin Oprescu şi de vicepremierul Liviu Dragnea. Lucrările vor dura 28 de luni, iar suprafaţa totală amenajată pentru turism va fi de 11,1 hectare la jumătatea salbei de lacuri ale Bucureştilor.

Proiectul, realizat prin Programul Operaţional Regional (POR) – Axa prioritară 5, costă 88.355.487,98 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 23.519.736,61 lei, Primăria Capitalei asigurând restul bugetului necesar.

Sorin Oprescu a declarat că proiectul “Amenajarea circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei şi zona adiacentă lor” reprezintă un segment de mijloc din cei 60 km din salba de lacuri a Capitalei, de la Străuleşti la Pantelimon.

“Plecăm din Herăstrău, prin ecluză, în Parcul Bordei, respectiv Lacul Bordei, apoi în Lacul Floreasca şi ajungem în Lacul Tei. Construim în primul rând o cale de acces pentru ambarcaţiunile uşoare. (…) Mi-am făcut toate socotelile şi, în condiţiile unui buget de restrişte, vom finaliza acest proiect”, a precizat primarul general.

Iată ce amenajări vor fi făcute:

  • 6 debarcadere tip port turistic
  • 12 debarcadere pentru ambarcaţiunile mici de agrement şi cele turistice
  • 2 amfiteatre cu câte 240 de locuri fiecare
  • o sală polifuncţională cu o capacitate de 360 de locuri pe 260 mp
  • 3 piscine destinate agrementului
  • 3 pavilioane pentru activităţi culturale şi agreement
  • 4 km de piste “ciclopietonale” – pentru biciclişti de-a lungul malurilor
  • spatii de joaca pentru copii pe 832 mp
  • 5 posturi de salvamar.

“Pistele de biciclişti nu vor avea surprizele celor construite în oraş, respectiv maşini parcate de trotuare şi alte obstacole, deoarece vor fi construite pe malul lacurilor”, a arătat Oprescu, precizând că prin realizarea acestui proiect vor fi create 112 locuri de muncă.

“Acest contract reprezintă una din dimensiunile pe care dorim să le adaugăm dezvoltării Bucurestiului. Vrem să reamenajăm salba de lacuri a Bucureţtiului, de la Lacul Străuleşti la Lacul Pantelimon, iar implementarea acestui proiect constituie un prim pas în acest sens. Pentru a putea face navigabilă zona dintre lacul Herăstrău şi lacul Tei, lacurile vor fi curăţate, iar malurile din beton vor fi înăarite, dat fiind că acestea s-au degradat în lipsa oricărei intervenţii până în prezent. Realizarea acestui proiect reprezintă, de fapt, o modalitate de exprimare culturală, care contribuie la dezvoltarea dimensiunii turistice a Capitalei”, a conchis primarul general.

La randul său, Vicepremierul Liviu Dragnea a spus că îşi doreşte, în calitate şi de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, “un parteneriat solid” cu Primăria Capitalei. “Suntem la a doua întâlnire de când am preluat mandatul de ministru la Dezvoltare, şi am stabilit deja să sprijinim Municipalitatea Bucureştiului în toate proiectele care ţin de noi”, a precizat el, la semnarea contractului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.