Ciuhandu, urmărit penal de DNA

Fostul primar al municipiului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu, este urmărit penal alături de Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local (CL) Timișoara, pentru abuz în serviciu în dosarul finanțării Clubului de fotbal Poli Timișoara, fiind reținut un prejudiciu de 27,1 milioane lei, informează Direcția Națională Anticorupție (DNA).

În dosar mai este cercetată pentru aceeași faptă și Delia Dumitru, consilier juridic.

În 2008, Gheorghe Ciuhandu, la acea dată primar, și Ioan Cojocari, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul CL Timișoara în contul SC Politehnica Timișoara SA (fostă SC Fotbal Club Timișoara SA, fostă SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA).

DNA precizează că ulterior, cei doi au semnat împreună cu Delia Dumitru și cu alte persoane din cadrul primăriei, documentul ”Contract de asociere”, în baza căruia era alocată anual, timp de 3 ani, suma de 9 milioane lei, ”pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”.

Conform Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.

Procurorii au reținut că, pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal, “s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalității acordării unei finanțări nerambursabile aceluiași club sportiv”.

“Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008 – 2011 din bugetul local al municipiului Timișoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către SC Politehnica Timișoara SA (fostă SC Fotbal Club Timișoara SA, fostă SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA), sume acordate cu încălcarea principiului oportunității ce guvernează derularea și funcționarea activităților circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA, finanțarea fiind astfel ilegală”, se arată în comunicatul DNA.

Aspectele de ilegalitate au fost reținute și de Camera de Conturi Timiș, cu ocazia îndeplinirii misiunii de audit financiar, prin care li s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27,1 milioane lei.

Primăria Timișoara a formulat contestație față de raportul Curții de Conturi, dar aceasta a fost respinsă, decizia Curții de Apel Timișoara rămânând definitivă, menționează DNA.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurător asupra unui imobil aparținându-i lui Ciuhandu și asupra conturilor bancare aparținându-i lui Cojocari, până la concurența sumei de 27,1 milioane lei, reprezentând valoarea prejudiciului.

În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane, precizează DNA. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.