Cocoş a cerut 10 milioane de euro de la Stelu pentru a interveni la ANRP – referatul DNA în dosarul Bica DIICOT

Omul de afaceri Dorin Cocoș a cerut în anul 2011, pe când era soţul Elenei Udrea, 10 milioane de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din ANRP, reiese din referatul DNA trimis în instanţă pentru arestarea preventivă a Alinei Bica, şefa demisionară a DIICOT. Potrivit prosurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în dosar sunt mai mulţi denunţători.

“În cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian cunoscut drept “Stelu” – n.r.) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafața de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, București. După aceea, Dorin Cocoș a garantat că totul va fi bine (…) După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (…) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (…) valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei și Dorin Cocoș a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluționării dosarului (…) Cocoș Dorin, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (…)”, se arată în referatul DNA.

Cocoş este arestat preventiv în dosarul Microsoft şi, cel mai probabil, pentru a primi o pedeapsă mai mică, el va denunţa mai multe filiere cu reprezentanţi ai statului care au comis fapte de corupţie.

Băieţii deştepţi se toarnă între ei

De altfel, în media se fac pariuri cu cine a denunţat mai mult: Dinu Pescariu sau Eugen Bejinariu, fost șef al Departamentului Protocolului de Stat în timpul Guvernului Năstase?

Procurorii arată că, pe 15 martie 2011, cei 9 membri ai Comisiei Centrale, printre care se aflau Alina Bica, Marko Attila, Sergiu Ionuț Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeței de 13.0535 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.

La dosar exista un raport întocmit de evaluatorul Emil Nuțiu, care a stabilit o valoare de despăgubire de 377.282.300 lei.

DNA susține că membrii Comisiei au acceptat raportul întocmit de expertul Emil Nuțiu, deși acesta a evaluat un teren agricol la prețul unui teren rezidențial.

Mai mult, evaluatorul Emil Nuțiu a primit de la Stelian Gheorghe, anterior efectuării raportului, o sumă de cuprinsă între 30.000 și 100.000 lei, tocmai pentru a supraevalua terenul iar prin intermediari a fost realizată o intervenție la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor.

Procurorii consideră că membrii Comisiei Centrale “și-au încălcat, negat și nesocotit tocmai obligația de statut ce presupunea analiza, dezbaterea asupra raportului de evaluare, astfel încât decizia bazată pe acest raport să fie riguroasă”.

Raport de evaluare “grosolan supraevaluat “

“Dar raportul a fost unul eronat, grosolan supraevaluat în scopul îmbogățirii fără drept și în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membri care au ajutat – sub acest aspect cercetările fiind în curs – iar efectele se răsfrâng asupra unei colectivități de persoane îndreptățite la despăgubiri, care la rândul său a formulat cereri de despăgubire, dar care a fost tratată doar formal”, se mai arată în referatul DNA.

În plus, membrii Comisiei nu au făcut nici măcar demersul minim de a analiza explicațiile evaluatorului.

Bica “elogia” fabuloasa despăgubire

La ședința din 15 martie 2011, evaluatorul Emil Nuțiu a fost invitat pentru a da explicații, însă datorită faptului că acesta a făcut precizări generale, Alina Bica “a făcut un elogiu al profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit iar suma stabilită era justificată”.

Alina Bica îl lăuda în fața membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP pe expertul evaluator implicat în retrocedarea terenului din zona Plumbuita, deși raportul întocmit de acesta era unul “supraevaluat grosolan”, se mai arată în referatul DNA.

Bugetul public, “furat”

Anchetatorii susțin că, prin acțiunea membrilor Comisiei, “bugetul public a fost irosit și practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare și favorite, consecința fiind nedreptățirea altor titulari de drepturi, ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluționate și care nu puteau spera la așa supraevaluări dacă nu cunoșteau filiera”.

“Activitatea infracțională abuzivă s-a realizat prin însușirea necondiționată a evaluării oferite de inculpatul Nuțiu Emil, doar cu scopul de a simula reparația, pentru că, în realitate, s-a urmărit și s-a realizat îmbogățirea pe nedrept a unor favoriți, cărora li s-a dat cadou, prin prăduirea bugetului public, suma de 377.282.300 lei. Consecința deosebit de gravă a acestei activități infracționale abuzive a inculpaților, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei”, se mai arată în referatul DNA.

Alina Bica a fost reținută în 20 noiembrie de procurorii DIICOT, după ce fusese ridicată de pe stradă de anchetatori. Dosarul DNA este unul mai vechi, dar de curând au apărut probe noi – de la denunţători.

Astăzi, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la ÎCCJ a decis arestarea preventivă a şefei DIICOT – care între timp şi-a dat demisia -, precum şi a evaluatorului Nuțiu şi a alţi doi membri ai Comisiei ANRP,  Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan.

În același dosar este cercetat penal şi deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, DNA solicitând, ieri, ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia pentru a fi arestat preventiv. Cel mai probabil, marţi vom avea un răspuns, prin vot, de la Camera Deputaţilor.

Stelu va fi cercetat sub controljudiciar. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.