UPDATE 4! Cocoş, adus cu mandat la DNA. După el Pinalti, Gabriel Sandu şi patronul NIRO

Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost adus cu mandat de poliţişti la sediul DNA, în această dimineaţă la ora 9.00, după ce în urmă cu o săptămână au avut loc percheziţii la reşedinţa sa, în dosarul Microsoft, în care sunt vizaţi 9 foşti miniştri. El nu se afla atunci acasă, fiind plecat în Dubai, unde şi-a stabilit o a doua reşedinţă. Elena Udrea a fost audiată şi ea în urmă cu două săptămâni,  timp de două ore, iar la ieşire a spus că a dat detalii într-un dosar al primarului Gheorghe Ştefan – Pinalti.

UPDATE 28 octombrie: A fost reţinut de procurori şi patronul NIRO, Nicolae Dumitru, precum şi Pinalti.

UPDATE ora 22.40: Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au fost reţinuţi de procurori pentru 24 de ore şi vor duşi mâine în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE ora 13.00: La audieri a fost adus de poliţişti şi Gheorghe Ştefan – Pinalti -, iar avocatul său a declarat că acesta este acuzat de luare de mită şi de trafic de influenţă.

Avocatul Cătălin Dancu a precizat că Pinalti ar putea fi reţinut în dosarul Microsoft. Faptele de care este acuzat au fost comise în anul 2008, în timpul Guvernului Tăriceanu.

“Am fost adus degeaba”, a spus primarul municipiului Piatra Neamţ înainte de a intra în sediul DNA.

Spre deosebire de el, avocatul Dancu şi-a exprimat îndoiala: ”Se discută de transferuri de 4 milioane de euro în sarcina lui Gheorghe Ștefan. (…) Procurorul mi-a confirmat că după terminarea tuturor audierilor se poate pune în discuție și această situație (n.r. a reținerii)”.

UPDATE ora 12.00: Gabriel Sandu, fost ministru, a fost adus la audieri. Este pentru a 3-a oară când este audiat de DNA, fiind chemat şi săptămâna trecută, fără a fi pus sub acuzare. 

UPDATE ora 10.00: La DNA se află de azi-noapte şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme NIRO, la domiciliul căruia procurorii au făcut percheziţii în 16 octombrie.

Cocoş a revenit în ţară deşi România nu are cu Dubai tratat de extrădare şi ar fi putut să se sustragă anchetei. Potrivit unor surse citate de Antena 3, el a fost denunţat de un martor din dosarul Microsoft DNA că ar fi încasat 8-9 milioane de euro din cei 20 de milioane luaţi drept şpagă de 7 foşti miniştri şi alţi intermediari, printre care Dinu Pescariu, din totalul de 56 de milioane de euro daţi de Guvern pentru licenţele Microsoft.

Mai mult, cei de la Antena 3 susţin că Dorin Cocoş a fost cel care a împărţit mita către miniştri şi că şi-ar fi luat partea leului. Din acest motiv, afaceristul va deveni extrem de incomod pentru toţi şpăgarii din acest dosar, dacă va recunoaşte tot, spre a-şi salva pielea.

Doi foşti miniştri, urmăriţi penal

Până acum, DNA a început urmărirea penală faţă de numai 2 foşti miniştri – Daniel Fenechiu şi Adrian Ţicău – dintre cei 5 miniştri pentru care preşedintele Traian Băsescu a dat ok-ul.

Urmează însă ca procurorii să-i cheme la audieri şi pe ceilalţi doi – Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu, precum şi pe deputatul Valerian Vreme, pentru care Camera Deputaţilor a încuviinţat, de asemenea, începerea urmăririi penale.

Andronescu şi Miki Şpagă, salvaţi de Senat

Numai Senatul a făcut scut în faţa justiţiei pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu – supranumit de jurnalişti Miki Şpagă.

Spre deosebire de Funeriu şi Vreme care sunt acuzaţi numai de abuz în serviciu, ceilalţi 7 foşti miniştri – printre care şi Dan Nica, europarlamentar – sunt acuzaţi şi de luare de mită şi de spălare de bani. Prejudiciul total este de 95 de milioane de euro.

În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut 56 de percheziţii în dosarul Microsoft– EADS, printre care şi la fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, care a recunoscut că firma sa a avut un contract de consultanţă cu EADS, pentru securizarea frontierelor de stat.

Ponta a prestat servici pentru Cocoş

Dorin Cocoş şi Elena Udrea – candidata PMP la Preşedinţie – au divorţat anul trecut în iunie, după 10 ai de căsnicie. Câteva luni mai târziu, Cocoş s-a însurat cu o femeie mult mai tânără decât Elena Udrea şi au făcut nuntă mare.

Victor Ponta, şi el candidatul cu cele mai mari şanse la alegerile prezidenţiale de peste 6 zile, a recunoscut că a prestat servicii pentru Dorin Cocoş pe vremea când nu deţinea funcţia de premier şi era avocat, arătând că îi cunoaşte de 15 ani pe fostul soţ al Elenei Udrea şi pe aceasta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.