Condamnări în dosarul Fătuloiu

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au pronunţat, vineri, sentinţa în dosarul în care omul de afaceri Cătălin Chelu a încercat să-l mituiascăcu 1 milion de euro, pe fostul secretar de stat în MAI, Dan Valentin Fătuloiu. Chelu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, plus un an spor de pedeapsă, iar complicii săi Ştefan Badea – la 4 ani de închisoare cu executare, Gabriel Constantinescu – la 2 ani de închisoare cu suspendare şi Antonel Bunu – la 6 luni de închisoare cu suspendare. Instanţa a menţinut sechestrul asigurător asupra banilor folosiţi de cei patru pentru mituirea lui Dan Fătuloiu. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Cătălin Chelu, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost trimis în judecată în decembrie 2010, pentru dare de mită şi cumpărare a influenţei, iar Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea, oameni de afaceri apropiaţi ai lui Chelu, au fost acuzaţi de complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada august – 12 noiembrie 2010, Chelu i-a promis chestorului şef de poliţie Dan Fătuloiu 1 milion de euro pentru ca acesta, în calitate de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale pe care le avea omul de afaceri şi persoanele apropiate acestuia.

Prelucrarea datelor respective se efectua în cadrul cooperării interinstituţionale cu Ministerul Public, în legătură directă cu punerea în aplicare a Planului Naţional Comun de Acţiune, în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.

Şantaj

“Inculpatul Chelu a făcut promisiunea menţionată atât personal, cât şi prin intermediul inculpaţilor Badea, Bunu şi Constantinescu şi a unei alte persoane (denunţător în cauză). De asemenea, inculpatul Chelu i-a transmis denunţătorului Fătuloiu că, în situaţia în care nu este de acord să accepte oferirea sumei de bani anterior menţionată, va porni împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îl va obliga să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat”, susţin anchetatorii.

Procurorii DNA menţionează că, la 12 noiembrie 2010, Chelu a modificat promisiunea iniţială şi i-a oferit lui Fătuloiu 50.000 euro şi foloase materiale de aproximativ 270.000 euro, constând într-un teren pe care omul de afaceri urma să construiască o casă, în valoare de circa 120.000 euro.

Chelu, la Hidroconstrucţia

“Cu ocazia aceleaşi întâlniri din data de 12 noiembrie, Cătălin Chelu a oferit suma de 300.000 euro, în numerar, denunţătorului Dan Valentin Fătuloiu, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţa care derivă din funcţia de secretar de stat în MAI, să intervină pe lângă directorii din conducerea SC Hidroconstrucţia SA, în sensul de a-i determina să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţele Registrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale”, potrivit DNA.

La 19 noiembrie 2010, în considerarea acestor promisiuni, Cătălin Chelu i-a remis lui Fătuloiu, cu titlu de mită, suma de peste 212.000 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Sechestru asigurător

“Pentru remiterea acestei sume de bani, Chelu a fost ajutat de inculpaţii Badea şi Constantinescu. În vederea confiscării speciale a sumei de peste 212.000 lei, dată cu titlul de mită, precum şi a sumei de 300.000 euro, promisă pentru cumpărare a influenţei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi sume de bani identificate în conturi, aparţinând inculpatului Chelu”, mai susţine sursa citată.

La 20 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor patru pentru 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru 29 de zile. Ulterior, aceştia au fost eliberaţi din arest.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.