Condamnatul Chiuariu s-a autosuspendat de formă din PNL: rămâne în grupul parlamentar al partidului

Chiar în ziua sosirii în România a Victoriei Nuland, asistentul secretarului de Stat al SUA, care va discuta mâine despre stadiul combaterii corupţiei şi cu preşedintele Klaus Iohannis, cel care a promis în 17 noiembrie că va clarifica situaţia senatorului PNL Tudor Chiuariu, dar nu a făcut-o, fostul ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu, condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie în dosarul Poşta Română, a decis astăzi, la un an de la pronunţarea sentinţei, să se autosuspende din PNL.

Situaţia lui Chiuariu ar fi fost dată uitării de către liderii PNL, cum a făcut şi Iohannis înainte de a depune jurământul de Preşedinte al României, dacă DNA nu ar fi început cercetarea penală a lui Chiuariu într-un alt dosar de corupţie, de şi mai mare răsunet: retrocedarea celor 43.000 de hectare de păduri, cu un prejudiciu de 304 milioane de euro, pentru care este urmărit penal şi socrul premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu.

Concret, senatorul Chiuariu, membru în comisia juridică a Senatului României, a fost plasat sub control judiciar de către procurorii anticorupţie, pentru că a aderat la grupul infracţional organizat la nivelul cel mai de sus al ţării – Camera Deputaţilor, al cărei vicepreşedinte, Viorel Hrebenciuc (PSD), a fost arestat preventiv împreună cu fiul său, Andrei, cu deputatul PSD Ioan Adam şi cu beneficiarul retrocedării pădurilor, Paltin Sturdza

Chiuariu este acuzat de comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi de spălare de bani, după ce a convenit să primească 2,5 milioane euro pentru a interveni în retrocedarea celor 43.000 de hectare de teren lui Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică.

Ieri, noul copreşedinte al PNL, Alina Gorghiu, excludea ferm posibilitatea ca Tudor chiuariu să fie exclus din partid, anunţând, la Realitatea TV, că aşteaptă ca acesta să se autosuspende.

”Cred că orice om care a fost membru de ceva vreme în PNL şi ţine la partid va înţelege rigorile de imagine, de integritate, pe care le impune acesta şi sunt absolut convinsă că decizia domniei sale va fi în corcondanţă cu lucrul ăsta”, a spus Gorghiu, menţionând că a avut o discuţie cu senatorul PNL.

Ea a fost întrebată dacă se va ajunge la excluderea lui Chiuariu dacă acesta nu se va lua decizia la care a făcut vorbire.

”Nu aş vrea să spun ce se va întâmpla în sânul partidului, dar, repet, eu cred că aceste criterii şi vorbesc cu predilecţie de imaginea PNL şi de nevoia de a respecta nişte criterii de integritate vor fi înţelese de Tudor Chiuariu şi de absolut orice alt coleg, şi nu se va pune problema unor propuneri de excluderi în Biroul Permanent Naţional (BPN), de la Iaşi. Dar, vom discuta la Iaşi şi vom vedea dacă se întâmplă ceva până atunci sau nu, eu am ferma convingere că se va întâmpla şi ca urmare a acestei discuţii pe care am avut-o cu domnul senator. O să vedeţi zilele următoare dacă se întâmplă ceva sau nu”, a mai spus Gorghiu.

Prima şedinţă din 2015 a BPN va avea loc în 23 ianuarie, la Iaşi, unde sunt aşteptaţi liderii PNL pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Unirii.

Tot ieri, secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat că a fost informat de Gorghiu despre cererea ei ca senatorul Chiuariu să se suspende temporar din partid, dar a precizat că liberalii urmează să vadă ”ce spune domnul senator şi ce discuţii mai apar”.

Hasotti: Îl păstrăm în grupul parlamentar, ca independent

“Am luat decizia de a mă autosuspenda din PNL până la clarificarea situației legate de acuzațiile formulate săptămâna trecută (de către DNA – n.r.). Fac acest gest pentru că nu vreau ca acuzații nefondate să fie prilej de atacuri politice împotriva PNL, partidul în care am intrat acum 18 ani și de care se leagă întreaga mea activitate politică”, precizează Chiuariu într-un comunicat de presă.

Uluitor este însă că liberalii îl vor păstra pe Chiuariu în grupul lor parlamentar de la Senat, potrivit lui Puiu Hașotti, liderul grupului.

“Eu cred – e o chestiune personală, grupul va hotărî chestiunea aceasta în mod cât se poate de firesc și democratic – că domnul Chiuariu trebuie să activeze ca parlamentar independent în grupul PNL într-o altă comisie decât Comisia Juridică, dar va trebui să existe o discuție cu Tudor Chiuariu pe această temă”, a declarat Hașotti, la Palatul Parlamentului.

Omul lui Tăriceanu şi Fenechiu

Susţinut puternic de fostul premier Tăriceanu, Ghiuariu este cunoscut a fi apropiatul lui Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta, pe vremea USL, şi condamnat la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupţie, tot în ianuarie 2014, când a fost condamnat şi Chiuariu, dar acesta din urmă fără să execute pedeapsa în puşcărie.

Dacă va fi găsit vinovat de judecători, senatorul Chiuariu va merge însă după gratii chiar şi dacă va primi o nouă condamnare cu suspendare, deoarece a recidivat.

Corupţia şi statul de drept, în vizorul SUA

Mâine, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, are programate întrevederi atât cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cât şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Nuland va mai avea întrevederi, într-un cadru privat, cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ponta.

Emisarul SUA a venit în românia şi în ianuarie 2014, iar preşedintele de atunci, Traian Băsescu a avertizat public, după întrevederea cu Nuland, că „suntem cu un pas în prăpastieîn privinţa statului de drept:

Victoria Nuland a venit la Bucureşti ca emisar al Guvernului SUA pentru a transmite un mesaj extrem de serios, menit să îi îngrijoreze deopotrivă pe români şi pe politicieni: „Dacă majoritatea politică recidivează, România riscă izolarea”.

Şeful statului a explicat şi ce înseamnă izolarea politică: „Este atunci când nu te mai ia nimeni în seamă. Când ai probleme, stai acolo cu problemele tale, că nu te mai ia nimeni în seamă”.

Tot anul trecut, în Raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la România se arăta că o problemă larg răspândită în ţara noastră a continuat să fie corupția instituțională.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a avertizat în toate cele trei discursuri ale sale – atât la Palatul Cotroceni, cât şi la Palatul Victoria şi mai apoi în alocuţiunea finală a vizitei efectuate în România (susţinută tot la Cotroceni) – asupra pericolului corupţiei, care „reprezintă o alta formă de tiranie şi poate reprezenta un pericol nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională”.

Oficialul american a făcut o oaralelă cu evenimentele dramatice din Ucraina (înlăturarea lui Ianukovici, după luptele de stradă ordonate de el): “Aşa cum s-a văzut recent în Ucraina, există unele ţări care exploatează corupţia pentru a putea exercita influenţe nefaste şi pentru a limita suveranitatea naţională a unor state”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.