Consilierul lui Oprescu, Solomon Wigler, a fost arestat. El negocia mita în parc (referat DNA)

Solomon Wigler, consilierul personal al primarului general Sorin Oprescu, a fost arestat în această seară pentru 30 de zile, prin decizia judecătorilor Tribunalului Bucureşti pronunţată în jurul orei 19.00. El fusese reţinut de procurorii DNA după ce l-au prins când primea şpagă 25.000 de euro reprezentând o tranşă din suma de 230.000 de euro pe care a pretins-o unui om de afaceri din Bucureşti, care l-a denunţat după ce a achitat în 4 etape 204.000 euro.

În referatul prin care DNA a solicitat arestarea preventivă a lui Wigler, procurorii arată că acesta s-a întâlnit de mai multe ori cu un om de afaceri în Parcul Tineretului din București, unde a negociat mita pe care urma să o primească în schimbul intervențiilor sale pe lângă consilierii generali în vederea aprobării construirii a două supermarketuri.

Concret, consilierul personal al lui Oprescu i-a pretins denunţătorului 15.000 de euro pentru a interveni pe lângă consilierii din CGMB în vederea adoptării unei hotărâri de Consiliu General în ședința din 28 aprilie 2015, privind acceptarea unei donații de teren către Municipalitate, necesare realizării soluției tehnice a accesului auto la un supermarket care urma să se construiască în zona bulevardului 1 Mai.

De asemenea, Wigler a acceptat să intervină pe lângă consilierii generali în vederea adoptării unui proiect de hotărâre privind aprobarea PUZ-ului pentru construirea unui supermarket din șoseaua Alexandriei.

În seara zilei de 23 aprilie, în jurul orelor 20,23, Wigler l-a sunat pe omul de afaceri și i-a cerut să se întâlnească în zona Parcului Tineretului din București, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.

La acea întâlnire, Wigler a cerut suma de 15.000 euro pentru inițierea și votarea hotărârii legate de donația terenului către Primăria Capitalei, iar banii să fie dați în mai multe tranșe a câte 4.000 — 5.000 de euro, respectiv să îi facă un virament din contul bancar al soției omului de afaceri în contul soției lui Wigler.

Tot atunci, Wigler i-a înmânat omului de afaceri un post-it pe care a trecut numele soției sale, precum și banca unde are aceasta contul, respectiv BRD Dorobanți.

Pe 28 aprilie, urma să aibă loc ședința CGMB, în care trebuia să se aprobe PUZ-ul pentru magazinul din Șoseaua Alexandriei, respectiv aprobarea donației pentru proiectul din bd. 1 Mai.

În seara zilei de 27 aprilie, Wigler s-a întâlnit din nou cu omul de afaceri în apropierea Parcului Tineretului, întâlnire care a fost înregistrată audio-video de către anchetatori.

Cu acea ocazie, cei doi au discutat din nou despre cuantumul mitei, iar Wigler l-a întrebat pe omul de afaceri dacă i-a adus vreo sumă, făcând referire la banii care trebuiau remiși pentru aprobarea PUZ-ului pentru magazinul din Șoseaua Alexandriei: “Tu le-ai adus ceva?… lor… tu ai adus ceva bani sau ceva?”.

Procurorii notează că, în urma acestei înțelegeri, o tranșă din cei 15.000 euro pretinși au fost transferați în data de 29 aprilie din contul soției omului de afaceri în contul soției lui Wigler.

La ședința CGMB din 28 aprilie nu a fost aprobat însă PUZ-ul pentru magazinul din Șoseaua Alexandriei și nici donația aferentă proiectului din bd. 1 Mai.

Pe 12 mai, omul de afaceri s-a întâlnit din nou cu Wigler în sediul Primăriei Capitalei, iar consilierul i-a promis că o nouă ședință a CGMB urma să aibă loc în data de 28 mai.

Tot atunci, Wigler i-a pretins suma de 11.000 euro, diferența până la 15.000 euro cerută pentru adoptarea hotărârii de acceptare a donației și suma de 40.000 euro pentru intervențiile sale în vederea adoptării hotărârii privind PUZ-ul pentru magazinul din Șoseaua Alexandriei.

La data de 20 mai, Wigler a purtat o nouă discuție cu omul de afaceri la sediul Primăriei Capitalei, iar cu această ocazie omul de afaceri i-a spus consilierului că nu a fost adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea donației aferente proiectului din bd. 1 Mai.

Wigler i-a răspuns că a intervenit pe lângă consilieri, însă nu a reușit să obțină numărul necesar de voturi: “…n-a trecut donația, da ți-am spus că n-au avut…au fost 36…au lipsit doi oameni”.

În continuare, Wigler l-a asigurat că la următoarea ședință a CGMB din 27 mai sau 28 mai se vor aproba cele două proiecte.

Pe 28 mai, omul de afaceri s-a întâlnit cu Wigler în biroul acestuia din Primăriei Capitalei, iar consilierul l-a asigurat că în ședința CGMB au fost aprobate cele două proiecte.

În acest context, Wigler a convenit cu omul de afaceri ca în data de 3 iunie să îi aducă suma de 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 8 — 12 iunie.

Astfel, la data de 3 iunie, Wigler a fost surprins în flagrant de organele de urmărire penală în timp ce a primit suma de 25.000 euro de la omul de afaceri. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.