Consultantul financiar un partener pentru afacerea ta

ioana-arsenieAntreprenorii se confruntă cu probleme administrative multiple. Sarcina gestiunii, a conformării cu reglementările în vigoare, volatile și incoerente uneori, dar și lipsa de profesionalism a celor cu care lucrează pe partea financiară, iau adus în această dificultate.

Serviciul primit este unul minim: niște documente care nu au niciun înțeles și taxe de plată la stat. Iar, la sfârșit de an, se întocmește un bilanț, pe care antreprenorul îl semnează de foarte multe ori și la secțiunea „întocmit”, pentru că persoana care la realizat nu își asumă această răspundere și poate nu este acreditată să o facă, nefiind expert contabil înregistrat/activ la CECCAR.

Uneori, pe lângă aceste lucruri, apar taxe suplimentare, penalități și dobânzi de întârziere, rezultate din erori de calcul sau declarare.

Fără să aibă competențele necesare, antreprenorul este responsabil de declararea și plata corectă a taxelor datorate de companie.

Mai devreme sau mai târziu, apar semne de boală, cum ar fi:

 nu sunteți de acord cu cifrele comunicate de contabil;

 nu înțelegeți sumele pe care trebuie să le plătiți la stat;

 aveți impresia că nu primiți recomandări și nu valorificați oportunitățile de optimizare fiscală;

 contabilul nu vrea să înțeleagă businessul și nevoile companiei de raportare;

 apar penalități, amenzi, deregistrări de la TVA, alte probleme despre care nu ați fost informat;

 nu înțelegeți documentele pe care le semnați.

În funcție de nivelul de toleranță, antreprenorul decide, la un moment dat, să facă o schimbare.

Cum poți să faci o alegere mai bună?

Acest serviciu poate fi un diferențiator, o armă, pentru tine. Consultantul tău financiar va face parteneriat cu tine și se va ocupa de finanțele afacerii tale, fiind mai mult decât un contabil, astfel:

 comunică în termeni pe înțelesul tău, explicând impactul fiecărei decizii și legile fiscale și contabile care îți afectează businessul;

 te însoțește în deciziile de business, fără a bloca dezvoltarea, cu soluții juridice, contabile și fiscale aferente;

 găsește soluții la situații atipice;

 stabilește o procedură de lucru: un minimum de informații pe care să le primești în fiecare lună;

 creează, împreună cu tine, un raport de management, organizat pe structura afacerii și nu pe conturi și rutine contabile;

 lucrează cu buget și analiză de variații;

 controlează competențele globale, legate de cunoașterea cadrului legal, a legislației muncii, a industriei.

Dacă totul pare în regulă acum, te sfătuiesc ca, măcar o dată la un an, să ai o discuție cu un alt profesionist, să faci o evaluare a calității serviciului primit și să ai o a doua opinie pentru spețe mai complexe. Deși poate fi un cost suplimentar, colaborarea cu un consultant financiar nu este o cheltuială, din punct de vedere strategic, ci o investiție în securitatea afacerii tale.

Cum te poate ajuta un partener strategic?

O componentă importantă în proiectele de strategie este conectarea cu businessul a contabilității și operațiunilor, prin raportare. Astfel, împreună cu un consultant care acționează ca un partener al afacerii, te poți asigura că implementezi un proces prin care managementul are la dispoziție datele necesare pentru a evalua și decide, în cel mai eficient mod posibil. În completare, poate fi realizat controlul implementării planului strategic.

Dacă este necesar, consultantul poate asigura revizuirea situațiilor financiare și a operațiunilor complexe, preluând chiar activitatea de contabilitate și raportare și lucrând pentru optimizare fiscală. În același timp, poate fi inclusă o componentă de training pentru cei implicați, așa încât noile instrumente și raportări să fie ușor de utilizat. Mai mult decât atât, consultantul financiar poate construi, împreună cu managementul companiei, strategia pentru anul următor, concretizândo în formă de buget. Urmărește lunar rezultatele și propune acțiuni corective.

În final, poate structura un pachet interesant  strategie & financiar  prin care să fie optimizat bugetul, iar intervențiile sale să devină mai eficiente… pentru că este un partener.

Ioana ARSENIE

Consultant financiar și de management

ioana@ioanaarsenie.ro

0727.765.520

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.