Cosma tatăl şi fiul, trimiși în judecată

Scutul Camerei Deputaţilor nu l-a salvat prea mult pe junele PSD Vlad Cosma, deoarece procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus vineri, 11 aprilie, trimiterea lui în judecată, sub acuzaţia de trafic de influență, la „pachet” cu tatăl său, Mircea Cosma, şeful CJ Prahova, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu. Ambii sunt cercetați în libertate, sub control judiciar, dar anchetatorii au cerut acum arest la domiciliu pentru Cosma tată, deoarece a început să-şi înstrăineze din avere şi a încălcat mai multe reguli impuse de controlul judiciar. Totodată, au fost deferiți justiției şi Răzvan Alexe, pentru trafic de influență și dare de mită, precum și Daniel Adrian Alixandrescu, pentru luare de mită și abuz în serviciu – ambii aflați în arest la domiciliu. Dosarul se va judeca direct la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), având în vedere calitatea de parlamentar a lui Cosma fiul.

În decursul mai multor ani, între 2010 și 2013, președintele CJ Prahova, inculpatul Cosma, a derulat o activitate infracțională de natură a prejudicia bugetul public al județului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susținut și de reprezentanții societăților comerciale favorizate – denunțători în cauză, mai multe persoane printre care și pe fiul său, Vlad Cosma, deputat în Parlamentul României.

“În concret, contra unor sume de bani – reprezentând, inițial – prețul unor contracte de vânzare cumpărare terenuri supraevaluate și ulterior – un procent din câștigul asigurat celor 3 societăți comerciale, inculpatul Cosma – uzând de prerogativele conferite de funcția deținută la nivelul autorității publice județene și beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu – funcționar public având calitatea de director al unor departamente ‘cheie’ în CJ Prahova, a facilitat câștigarea de către cele trei societăți a procedurilor de achiziție publică organizate de consiliul județean ca entitate achizitoare de lucrări și servicii, dar și decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate”, se arată într-un comunicat al DNA.

Intervenția reprezentanților societăților la șeful CJ s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia din cele trei firme, în prezent decedat), fie prin intermediul inculpatului Vlad Cosma, dar și a inculpatului Alexe (apropiat al familiei Cosma), care și-au traficat influența avută asupra lui Mircea Cosma în sensul celor de mai sus, contra unui ‘comision’ împărțit între ei – în două părți egale.

Sumele de bani — obiect al infracțiunilor de corupție, au fost procurate și au ajuns în posesia inculpaților Cosma și Alixandrescu după derularea unor operațiuni juridice de transfer succesiv de proprietate în care au fost interpuse mai multe persoane fizice, respectiv în urma unor procedee financiare fictive în care au fost implicate două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe.

Cooperativa Cosma

“În realizarea rezoluției infracționale, în perioada 2012-2013, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanții celor trei societăți (și altele) și inculpatul Alexe — omul de legătură cu șeful CJ, la care – sporadic – a participat și inculpatul Vlad Cosma, prezența celui din urmă fiind de natură a întări convingerea pentru ceilalți participanți a respectării înțelegerilor. Ca loc al acestor întâlniri a fost ales un birou închiriat de inculpatul Alexe în incinta unui spațiu deținut de o societate controlată de membri familiei Cosma, situat într-o comună din județul Prahova. În această locație, persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitațiile organizate la nivelul CJ, societatea care trebuia să câștige o anume lucrare, costurile estimative de execuție și câștigul obținut, dar și cuantumul ‘comisioanelor’ care trebuiau plătite și anume: 10% pentru președintele autorității publice județene – inculpatul Cosma și pentru formațiunea politică pe care acesta o reprezenta, sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu – potrivit prerogativelor funcției sale, precum și 1/3 din câștig care se împărțea în mod egal între inculpații Alexe și Vlad Cosma – traficanții de influență”, se spune în document.

Sursa citată precizează că aceste ‘înțelegeri’ au fost materializate în formă scrisă (pentru a deveni explicite participanților la discuții) de către inculpatul Alexe, dar și de o altă persoană.

Cu privire la modalitatea în care banii ajungeau în posesia inculpaților, s-a demonstrat în cursul urmăririi penale că pentru acest obiectiv au fost folosite mai multe societăți, controlate – în fapt – de inculpatul Alexe, firme către care denunțătorii – câștigători ai licitațiilor – subcontractau fictiv o parte din lucrare și în conturile cărora efectuau apoi plăți.

“Banii erau scoși numerar din conturile societăților controlate și transportați la biroul menționat, de trei persoane, martori în cauză, de unde erau împărțiți potrivit înțelegerilor și apoi remiși de către inculpatul Alexe – după reținerea propriilor ,,comisioane’ — către inculpații Cosma – tată și fiu, precum și către inculpatul Alixandrescu. În această modalitate, în perioada 2012-2013, inculpații Alexe și Vlad Cosma au intrat în posesia unor sume de bani de peste 4, 4 milioane lei, pe care i-au împărțit în mod egal, iar inculpații Mircea Cosma și Alixandrescu au primit, pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu și favorizarea celor trei agenți economici în legătură cu trei lucrări atribuite de autoritatea publică județeană (ce vor fi detaliate în cele ce urmează) – aproximativ 1,9 milioane lei (Cosma Mircea), respectiv 130.000 lei (Alixandrescu)”, menționează anchetatorii.

„Cotizaţie” din valoarea contractelor

Potrivit DNA, cuantumul total al sumelor primite de inculpați a fost calculat prin raportare la cotele părți stabilite prin înțelegerile lor frauduloase, cu excepția sumelor primite de inculpatul Alixandrescu (130.000 lei) care au rezultat din anchetă, respectiv 40.000 lei (în două tranșe egale) pentru lucrarea ,,Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, județul Prahova’, 40.000 lei pentru ,,Lucrări și servicii privind întreținerea curentă a drumurilor publice – plombe’ și 50.000 lei pentru lucrarea ,,Întreținerea curentă a drumurilor județene pe timp de iarnă 2012 – 2013′.

Conform documentelor ridicate de la CJ Prahova, procedurile de licitație pentru cele trei lucrări au fost viciate, cu concursul inculpaților Cosma și Alixandrescu.

Cele trei contracte de lucrări ar fi fost încheiate prin proceduri de achiziție publică în condițiile unei posibile înțelegeri între participanți și autoritatea contractantă, concretizată în depunerea de oferte și precizări formale, invocarea unor documente nerelevante inclusiv a unor dispoziții legale inexistente și a tergiversării procedurii de licitație publică pentru achiziționarea serviciilor de deszăpezire, a analizării de către o comisie de evaluare a unor documente de calificare nedepuse de ofertanți și în condițiile supraevaluării valorii achiziției.

Deszăpezire cu cântec

“Serviciile de deszăpezire au fost atribuite cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare.Totodată, contractele de lucrări și servicii analizate au fost prelungite și valoarea lor a fost suplimentată prin încheierea de acte adiționale și de noi contracte contrar clauzelor contractuale, pe baza unor documente conținând afirmații nereale, prin negocieri fără publicarea unui anunț de participare.Sumele datorate în baza contractelor analizate au fost achitate de Consiliul Județean Prahova anterior termenului prevăzut de dispozițiile art. 36 alin. 1 din O.U.G. nr. 34/2009, respectiv art. 5.3. din contracte și cu încălcarea dispozițiilor art. 14 alin. 8 din Legea nr. 273/2006”, mai arată comunicatul.

DNA mai precizează că, urmare a suplimentării nejustificate, pe baza unor documente conținând afirmații nereale și a supraevaluării valorii estimate a achiziției a fost prejudiciat bugetul județului Prahova cu suma de peste șase milioane lei.

Sechestru asigurător

În vederea asigurării recuperării prejudiciului cauzat, dar și pentru asigurarea măsurii confiscării speciale, în cauză, procurorii au dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparținând inculpaților până la concurența sumei reprezentând valoarea prejudiciului.

La propunerea procurorilor, instanța a dispus ca sumele nete încasate lunar de către inculpatul Vlad Cosma, începând cu 28 februarie 2014, cu titlu de salariu (indemnizația și alte venituri periodice provenite de la Parlamentul – Camera Deputaților) să fie poprite în cuantum de o treime.

Prin rechizitoriu s-a propus măsura popririi asiguratorii asupra cotei de o treime din veniturile primite cu titlu de pensie, de către inculpatul Mircea Cosma, de la Casa Județeană de Pensii Prahova.

Înstrăinare ilegală din avere

“Având în vedere că atât inculpatul Cosma Vlad Alexandru, cât și inculpatul Cosma Mircea au înstrăinat cotele părți din imobilele deținute în proprietate, exclusiv pentru sustragerea lor de la aplicarea sechestrului, procurorii au propus rezolvarea chestiunii prealabile, constând în anularea unei donații făcută de Vlad Cosma, și anularea actului de partaj voluntar efectuat de Mircea Cosma, ambele autentificate la data de 20 februarie 2014, pentru cauză ilicită”, se mai spune în document.

Propunere de arest la domiciliu pentru baron

De asemenea, procurorii au propus instanței înlocuirea măsurii controlului judiciar luată față de Mircea Cosma cu măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 zile, întrucât există temeiuri noi care justifică luarea acestei măsuri, între care:

  • încercarea de a influența buna desfășurare a procesului penal prin înstrăinarea cotei părți din bunurile deținute împreună cu soția sa, între momentul inculpării sale și cel al instituirii sechestrului asigurator, în scopul sustragerii de la aplicarea acestei măsuri;
  • încălcarea condițiilor impuse de judecătorul de drepturi și libertăți cu ocazia dispunerii măsurii controlului judiciar – de a nu lua legătura, pe nicio cale cu inculpatul Vlad Cosma;
  • probe cu privire la săvârșirea altor acte materiale din conținutul constitutiv al infracțiunii de luare de mită. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.