Cristian Cioacă a fost arestat. Cazul Elodiei, elucidat de tehnică

Poliţistul Cristian Cioacă, principalul suspect în cazul uciderii soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, a fost arestat, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, care a admis recursul procurorilor faţă de cercetarea sa în libertate, hotărâtă săptămâna trecută de Tribunalul Bucureşti. Cazul Elodia, care a făcut celebru postul de televiziune OTV, dar şi pe Dan Diaconescu, este unul deosebit de serios, deşi a fost luat în derâdere de mulţi. Iar aceasta nu numai pentru că Cioacă a fost suspectat încă de la început de uciderea soţiei sale şi se află în arest abia după 5 ani, cât mai ales pentru modul de acţiune a poliţiştilor de la secţia unde lucra acesta – mai precis a şeful său, care a amânat declararea dispariţiei femeii, pentru a proteja Poliţia de implicare în cazul angajatului său. Desigur, omul chiar a crezul că soţia subalternului său a plecat de acasă şi se va reîntoarce.

Ancheta procurorilor s-a făcut şi ea „cu picioarele” în 2007, când cazul, prezentat la OTV nopţi în şir, cu intervenţii telefonice din partea procurorilor, a fost luat în derâdere de români.

Acum, după 5 ani, procurorii au venit cu noi probe din apartamentul unde s-ar fi produs crima: mai multe urme de sânge – o pată chiar de 50 de cm, în dormitor, altele mai mici pe mocheta din portbagajul maşinii, dar şi pe tocul pistolului lui Cioacă, găsit în torpedou.

Anchetatorii spun că ca femeia ar fi fost tranşată, introdusă într-un sac de plastic şi îngropată. De aceea, poliţistul Cioacă este acuzat de omor calificat şi profanare de cadavre.

Povestea, pe scurt

Concret, Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) din Braşov a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007. Soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, de la Poliţia din Argeş, a anunţat Poliţia despre dispariţia femeii abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei acesteia, timp în care bărbatul a apelat la cunoştinţe pentru a intra în corespondenţa electronică a avocatei. Scopul, potrivit acestuia, a fost să vadă cu ce bărbat se conversa Elodia. Cioacă susţinea că doar a căutat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negând faptul că soţia sa ar fi moartă.

În prealabil, poliţistul îl anunţase pe şeful său că soţia i-a dispărut, dar acesta acesta s-a ferit să expună Poliţia unui asemenea caz în care era implicat un angajat al său, aşa că a decis să mai amâne puţin, că poate s-o întoarce femeia. Total eronat.

Suspiciune de crimă încă de la început

Anchetatorii au luat în calcul încă din primele momente de la declararea dispariţiei varianta crimei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. De asemenea, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete de sânge ale Elodiei.

Cu toate acestea, Cioacă nu a fost arestat nici o zi, el fiind anchetat în libertate. Judecătorii instanţei supreme au dispus, totuşi, ca măsură preventivă, interdicţia ca acesta să părăsească ţara. După patru luni, măsura nu a mai fost prelungită de instanţă.

Moartea, declarată după 4 ani 

În 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în 29 august 2007, a fost declarată moartă, printr-o sentinţă a Judecătoriei Braşov.

Certificatul de deces al avocatei Elodia Ghinescu a fost eliberat de Primăria Câmpulung Muscel în 7 februarie 2012, după ce decizia de declarare a morţii acesteia a devenit definitivă şi irevocabilă. Certificatul a fost depus la dosarul în care poliţistul Cristian Cioacă este cercetat pentru omor.

Probe scoase la iveală de aparatul Crimelight

Între timp, în urma unei analize realizate cu un aparat achiziţionat de Poliţia Română în anul 2010, respectiv Crimelight, criminaliştii au descoperit pe pereţii dormitorului locuinţei Elodiei Ghinescu, sub zugrăveală, multe urme de sânge.

Înarmaţi cu noile probe, anchetatorii au venit în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti săptămâna trecută şi au cerut încarcerarea lui Cioacă. Însă, în lipsa cadavrului, solicitarea a fost respinsă.

La recursul procurorilor, Curtea de Apel Bucureşti a emis totuşi mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele poliţistului, astfel că Cioacă va fi judecat în arest.

Cazul este extrem de greu, întrucât procurorii români vor trebui să demonstreze pentru prima dată o crimă în lipsa cadavrului. Asta dacă nu cumva Cioacă va recunoaşte crima.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.