UPDATE! Cristian David a fost ARESTAT. Despre mită: "Era mai bine în lei" (referat)

Cristian David, fost ministru al Internelor în Guvernul Tăriceanu şi acum consilier personal al acestuia – care a devenit între timp preşedintele Senatului României – a fost arestat preventiv în această dimineaţă, prin decizia instanţei supreme.

UPDATE 15 iulie: DNA a trimis dosarul spre judecată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. David – eliberat între timp – este acuzat de luare de mită, Bîgiu – de spălarea banilor, Gheorghe Doloiu – aflat sub control judiciar – de spălarea banilor, iar Valeriu Roger Niţescu –  de trafic de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la luare de mită.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui David, acuzat de luare de mită şi reţinut ieri de anchetatori. 

Potrivit DNA, ministrul Cristian David a pretins în anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 a primit, prin intermediul lui Niţescu, 500.000 de euro, de la un denunțător, beneficiar al unor drepturi litigioase. David a luat mita pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

În referatul procurorilor se arată că David, ulterior primirii mitei de 500.000 de euro, a intervenit pe lângă prefectul de Buzău să îl ajute, comunicându-i că ar fi preferat ca banii să fi fost în lei.

“Referitor la suma de 500.000 euro pentru intervenția efectuată de ministrul de interne, Cristian David, pe lângă prefectul județului Buzău, Bîgiu Cristian, suma a fost remisă personal de Mladin prin intermediul șefului de cabinet. La o întâlnire ulterioară, Mladin Adrian l-a întrebat pe David Cristian dacă a fost în regulă, acesta a răspuns afirmativ, singura observație fiind cu privire la suma de bani că ‘Era mai bine dacă erau în lei’“, au reținut procurorii.

Bîgiu este nimeni altul decât actualul preşedinte al CJ Buzău (PNL), prins în flagrant delict în timp ce primea şpagă într-o cutie de whisky, în parcarea blocului, el fiind arestat preventiv în 7 decembrie. Abia trecuse în barca PSD, graţie Ordonanţei traseiştilor, croită de Dragnea.

Din probe reiese că, în 2007, Adrian Mladin, fiind mandatat de Viorica Știrbulescu să îndeplinească formalitățile necesare în vederea revendicării suprafețelor de teren de 15 ha, situate în orașul Buzău, și având în vedere tergiversarea soluționării dosarului de revendicare, acesta a luat legătura cu “șeful de cabinet Ministru de Interne”, pentru a-l pune în legătură cu prefectul Cristian Bîgiu. Acesta i-ar fi comunicat că nu îl cunoaște pe prefect, dar că, în acest sens, va vorbi cu ministrul Cristian David.

DNA susține că acest lucru s-a și întâmplat iar Adrian Mladin s-a prezentat la Prefectura Buzău, luând legătura cu Bîgiu, care i-ar fi explicat situația și i-a înmânat copii de pe documentele în cauză.

“Acesta din urmă i-a spus că este vorba de o speță dificilă și, având în vedere că amplasamentul se află în intravilanul orașului Buzău, sunt multe persoane care “se bat pe el”. (…) Înțelegând sensul cuvintelor și pentru a lămuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin i-a solicitat lui Bîgiu o întâlnire privată. Aceasta a avut loc într-o cafenea din Buzău, ocazie cu care i-a fost prezentat Gheorghe Doloiu, ca fiind persoana de contact pe viitor pentru rezolvarea tuturor aspectelor. În aceeași locație au avut loc mai multe întâlniri cu cele două persoane iar în urma discuțiilor purtate Bîgiu i-a pretins suma de 1.000.000 euro, având în vedere “locația” și existența mai multor “persoane decidente””, se mai spune în document.

Anchetatorii susțin că ministrul David, folosindu-se de încrederea acordată prezumat de statul român în exercitarea cu onestitate și cinste a unei funcții publice cum ar fi cea demnitar, a săvârșit mai multe acte infracționale de corupție — luare de mită, dovedindu-se astfel “disprețul fățiș al acestuia față de legi, față de instituțiile în care a activat – Ministerul Internelor și Reformei Administrative, ministru delegat pentru românii de pretutindeni și cetățenii al căror interes ar fi trebuit să-l apere, să-l protejeze, precum și lipsa sa de scrupule în a-și folosi autoritatea cu care a fost învestit în vederea obținerii de avantaje personale, mai concret de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

“Este cert în prezenta cauză că, pe lângă pericolul social deosebit de mare al infracțiunilor reținute în sarcina lui Cristian David (infracțiunea de luare de mită), cu limite de pedeapsă ridicate, probele administrate evidențiază și pericolul concret al acestuia pentru siguranța publică, prin perseverența sa infracțională și împrejurările concrete de săvârșire a faptelor – folosirea de intermediari pentru a obține mita. Prin activitatea sa infracțională, David a adus o atingere gravă segmentului de relații sociale a căror normală formare, desfășurare și dezvoltare nu ar fi posibilă fără a fi asigurată exercitarea cu probitate de către funcționari a atribuțiilor de serviciu încredințate lor și fără a combate faptele de venalitate prin care se aduce atingere bunului mers al instituțiilor publice și se lezează, implicit, interesele legale ale cetățenilor”, se mai arată în referat.

DNA precizează, totodată, că acreditarea ideii că justiția nu ar acționa suficient de ferm împotriva unor manifestări infracționale de un accentuat pericol social și perceperea de către opinia publică a unei reacții ezitante din partea autorităților statului în raport de frecvența, întinderea în timp și gravitatea activității infracționale săvârșite de Cristian David ar conduce la ideea că în societatea noastră există persoane mai presus de lege și asta ar accentua sentimentul de decredibilizare al instituțiilor publice și de insecuritate al cetățenilor că ar putea fi protejați eficient de astfel de manifestări antisociale.

“În final, reiterăm ideea că nu trebuie ignorat impactul negativ pe care îl au activitățile infracționale desfășurate de fostul ministru asupra cetățenilor români, pentru care modalitatea abuzivă de a-și folosi funcția de demnitate publică deținută, de către un demnitar care conduce unul din cele mai importante ministere, are ca și consecință directă scăderea încrederii în actul de justiție, în autoritățile statului abilitate să îndeplinească actul de justiție, inducându-se treptat în conștientul colectiv ideea că persoanele cu funcții importante care comit ilegalități, infracțiuni scapă de rigoarea și aplicarea legilor și a măsurilor coercitive corespunzătoare gradului de pericol social al faptelor săvârșite de respectiva persoană”, mai menționează procurorii anticorupție. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.