UPDATE! Cum OPERAU evazioniştii protejaţi de senatorul Bădălău şi procurorul şef de secţie de la PÎCCJ

Reţeaua infracţională care a prejudiciat cu 50 mil euro bugetul statului, cu sprijinul unor înalţi funcţionari de stat – printre care senatorul Niculae Bădălău, lider al PSD Giurgiu, procurorul-şef Angela Nicolae de la PÎCCJ şi angajaţi ai ANAF – urmărea monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Astfel, membrii grupării aveau atribuţii bine stabilite: unii se ocupau de înfiinţarea firmelor fantomă prin care derulau operaţiuni comerciale trecând în evidenţele contabile cheltuieli fictive, alţii racolau cetăţeni străini pe care îi “plasau” ca asociaţi în cadrul firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, iar alţii căutau români dispuşi să îşi asume calitatea de asociat şi administrator al societăţilor de acest gen, în schimbul unor sume de bani.

UPDATE 18 decembrie: DNA i-a deferit justiţiei pe procurorul Angela Nicolae (pentru 3 infracţiuni de trafic de influenţă, două în formă continuată), pe fiul său, Daniel Nicolae (pentru complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată) – ambii în arest preventiv.

Totodată, au fost trimişi în judecată Ramir Ghaziri, arestat într-o altă cauză, şi pe Sorin Gheorghe – în stare de libertate -, om de afaceri acuzat de cumpărare de influenţă. 

Redăm comunicatul DNA:

“În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada martie-septembrie 2012 și în ziua de 16 noiembrie 2012, precum și în mod repetat, în cursul anului 2013 (respectiv în zilele de 23 mai și 31 mai, 11/12 iunie, 18, 21, 25 și 30 iunie, 4, 15 și 25 iulie, 1 și 11 septembrie și 8 octombrie) inculpata Nicolae Eugenia – Angela a pretins de la Ghaziri Rami, direct și prin intermediul fiului său Nicolae Daniel, sume de bani totalizând 111.715, 64 lei și 1.500 euro din care a primit prin intermediul lui Nicolae Daniel, în total 82.215,64 lei. În schimbul banilor, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului și pe lângă magistrați procurori, astfel încât să îi determine să pronunțe hotărâri favorabile lui Ghaziri Rami și firmei sale.
Promisiunea de intervenție pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de Ghaziri Rami), iar promisiunea de intervenție pe lângă magistrații români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat inițial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și declinat ulterior la D.N.A.- Serviciul Teritorial Ploiești.
În perioada 28 mai 2013 -12 iulie 2013, inculpata Nicolae Eugenia – Angela a pretins și primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, în trei tranșe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim procurorul Parchetului de pe lângă o judecătorie și îl va determina să adopte o soluție favorabilă față de un cunoscut al cumpărătorului de influență, cercetat penal într-un dosar aflat pe rolul acelei unități de parchet pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere.
În luna august 2013, inculpata Nicolae Eugenia Angela a primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, în baza unei înțelegeri infracționale anterioare, suma de 1.000 lei pentru intervenția făcută pe lângă un agent de poliție din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște – Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancționeze pe Gheorghe Sorin care fusese depistat în timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fără documente de proveniență.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator prin inscripție ipotecară asupra unui imobil aflat în proprietatea inculpatei Nicolae Eugenia – Angela, până la concurența sumei de 87.715,64 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție”. 

UPDATE 30 octombrie: Judecătorii ÎCCJ au emis în total mandate de arestare pentru 16 inculpaţi iar restul sunt cercetaţi în libertate, cu interdicţia de apărăsi ţara.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe conturile a 40 de firme şi pe 50 de imobile ale inculpaţilor.

Avicola Călăraşi se află în lichidare, iar Selgros a retras din toate magazinele sale produsele livrate de aceasta.

Evaziunea de la Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti este cercetată încă într-un dosar, de DNA Ploieşti, în care sunt inculpate 4 persoane.  

UPDATE 29 octombrie: Procuroarea a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, împreună cu fiul ei.

UPDATE ora 22.00: Procuroarea Angela Nicolae a fost reţinută de procurorii DNA, pentru 2 infracţiuni de trafic de influenţă, în formă continuată. Totodată, a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore fiul ei, Daniel Nicolae, pentru complicitate. El era intermediarul prin care magistrata încasa şpăgile. Amândoi vor fi prezentaţi instanţei supreme, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În acelaşi timp, o altă categorie din membrii grupării reprezenta firmele fantomă în relaţia cu autorităţile fiscale şi în identificarea funcţionarilor care să-i sprijine fie prin muşamalizarea controalelor fiscale, fie prin neefectuarea controalelor.

Totodată, în cadrul grupării erau şi persoane care se ocupau de întocmirea documentaţiei contabile pentru operaţiunile comerciale realizate de firmele fantomă.

În fine, alte persoane din reţeaua evazionistă coordonau operaţiunile de transport şi menţineau legătura cu şoferii şi cu reprezentanţii firmelor beneficiare, au  stabilit procurorii DNA.

Membrii grupării urmăreau în principal reducerea substanţială a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

“Concomitent, erau evidenţiate cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale ori erau evidenţiate alte operaţiuni fictive. De asemenea, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale reprezenta o altă modalitate de evaziune fiscală. În acelaşi timp, persoanele suspectate au procedat la stabilirea cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, în special sume datorate cu titlu de TVA”, precizează DNA.

Operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice

Anchetatorii au mai stabilit că membrii reţelei au derulat “operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice”, în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piaţa internă, pentru a nu plăti TVA şi impozit pe profit, folosind în acest scop mai multe societăţi comerciale pentru reducerea masei impozabile.

“Astfel, aceştia declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare şi menţionau, tot fictiv, că operaţiunile ar fi fost susţinute şi prin realizarea de tranzacţii bancare în «buclă» . În realitate, operaţiunile comerciale erau folosite pentru tranzitarea succesivă a conturilor societăţilor în circuitul comercial, după care se reîntorceau la societatea iniţiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al mărfurilor”, arată procurorii DNA.

Balanţa de TVA, “reglată” 

De asemenea, pentru a nu plăti taxe şi impozite, reprezentanţii acestor societăţilor recurgeau la “reglarea” balanţei de TVA sub forma corelării valorii achiziţiilor cu livrările efectuate, “uzând de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase în care au fost angrenate societăţi comerciale cu un comportament de tip «fantomă», controlate prin interpuşi”.

Membrii grupării au produs, în perioada 2011-2013, un prejudiciu bugetului de stat estimat la peste 50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA neachitate, precum şi TVA rambursat prin declararea de operaţiuni fictive, au stabilit procurorii anticorupţie.

Amintim că în această dimineaţă au avut loc 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, fiind dispusă urmărirea penală asupra a 50 de persoane, între care, alături de “vedetele” amintite în chapeau, sunt şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme.

Este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.