Cumnatul premierului Ponta, arestat preventiv

Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv aseară, prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene pentru lucrările de canalizare de la Comarnic și evaziune fiscală.

Totodată, a fost arestat preventiv Vladimir Răzvan Ciorbă.

În schimb, Mihail Marian Coman va fi cercetat sub control judiciar.

Pentru Liviu Munteanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL – la care este acționar Herțanu -, reținut și el de DNA, procurorii nu au mai cerut arestarea.

Cei patru au constituit un grup infracțional organizat care a fost sprijinit de deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma – salvat de arestare prin votul din 17 februarie 2014 al membrilor Camerei Deputaților în frunte cu Victor Ponta -, precum și de baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma. Cei doi Cosma au fost trimiși în judecată într-un alt dosar de corupție, anul trecut.

Acum, Ghiță și Coman tatăl și fiul au fost plasați sub control judiciar.

Despre Sebi Ghiță, procurorii DNA au probe că a intervenit pentru numirea în funcții a unor persoane și obținerea de informații confidențiale de la funcționari ai SC Hidro Prahova SA – firmă a CJ Prahova condus de Mircea Coman -, pentru a atribui ilegal firmei cumnatului lui Ponta, firmă asociată cu SC Euroconstruct, contractul de extindere a rețelei de canalizare din Comarnic.

Anchetatorii arată că scopul grupului infracțional a fost atins, urmărirea penală relevând:

– deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de SC Grossman Engineering Group SRL, către “partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări);

– sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei, din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei impozit pe profit.

Ponta: ”Dacă a făcut ceva ilegal, va plăti”

Prietenul lui Ghiță de vacanțe plătite în Dubai, Victor Ponta a declarat ieri că n-a avut habar de ilegalitățile comise de cumnatul său, iar „dacă a făcut ceva ilegal, va plăti ca orice om din această țară”. Întrebat dacă implicarea rudei sale într-o anchetă penală îi afectează imaginea, premierul a răspuns: “Categoric, da”.

Ponta a acuzat însă că presa i-a „porcăit” mama în vârstă de 72 de ani, prin faptul că a difuzat informații – reale, de altfel – privind faptul că firma înființată de aceasta și controlată de sora lui Ponta, Alexandra Herțanu, și de cumnatul său, Iulian Cristian, a fost percheziționată acum două zile, timp de 5 ore, în acest dosar.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.