Dan Diaconescu, patronul Oltchim, merge luni la proces în loc să semneze contractul. Este judecat pentru şantaj, are datorii la stat de 2,3 mil. euro şi OTV în insolvenţă

Dan Diaconescu, câştigătorul Oltchim la licitaţie cu oferta de 203 de milioane de lei pentru titlurile deţinute de stat – bani pe care promite că îi va strânge printr-o subscripţie publică, pentru salarii şi repornirea combinatului -, va merge luni dimineaţă la judecătorie, exact când ar trebui să semneze contractul cu reprezentanţii Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT). Mai precis, la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti este un nou termen al procesului în care Dan Diaconescu împreună cu Doru Pârv şi Ghezea Mitruş sunt judecaţi pentru şantajarea a două persoane, de la care au cerut importante sume de bani pentru a nu difuza reportaje TV compromiţătoare cu ele. Omul de afaceri a fost trimis în judecată în 22 iunie 2010, el fiind şi arestat preventiv pentru o scurtă perioadă de timp.

Dan Diaconescu, devenit, sâmbătă, finanţatorul Oltchim, este acţionar la 3 companii care au acumulat datorii de 2,3 milioane de euro la bugetul statului. El este şi proprietarul OTV, aflat în insolvenţă, cu datorii de 6,5 milioane euro, din care 600 000 euro către finanţele publice. Colac peste pupăză, Dan Diaconescu este cercetat de procurori şi pentru spălare de bani şi evaziune fiscală.

Pentru licitaţia Oltchim, Dan Diaconescu a depus în nume propriu oferta, fără a utiliza niciuna dintre firmele pe care le deţine şi au datorii la stat. El promite să investească 2 miliarde de lei în combinat, dar nu a precizat de unde vin banii, ci doar că are în spate un investitor străin.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Dan Diaconescu este acţionar la 5 companii: Preciziei Bussines Center, Oglinda Television, El Salt &RCP 2000, Oglinda Press, Dan Diaconescu Distribution L.D şi Ocram Televiziune, companie care deţine postul OTV.

Patron la 3 firme datoare

Potrivit site-ului ANAF, 3 dintre companii înregistrau în iunie datorii la stat de peste 1,75 milioane euro.

Cele mai multe, de 7.035.582 lei, aparţineau firmei Oglinda Press, la care Diaconescu este acţionar cu 95%. Dintre acestea, 7 milioane erau datorii la bugetul de stat (7 mil. lei TVA, 1 mil. lei impozit pe profit , 2,5 mil. lei dobânzi şi penalităţi de), 25.647 lei la pensii, 912 lei la şomaj şi 9.023 lei la sănătate.

Altă firmă, Oglinda Television, unde Dan Diaconescu are 92% din actiuni, înregistra în iunie datorii totale către bugetul de stat de 843.571 lei, din care 500.662 lei datorii la bugetul de stat, 259.998 lei la pensii, 8.800 lei la somaj, 74.773 lei la sănătate.

Ocram Televiziune (care deţine licenţa OTV) are 600 000 euro datorii la finanţele locale.

Cu dosar la DNA

În 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ, şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

În rechizitoriu se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul Ion Moţ, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

“Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”, susţine DNA.

Şantajul

Primarul arădean, sub presiunea acestor ameninţări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, “scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat de mai multe ori, atât în mod direct, în cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât şi indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii “Semnal de alarmă” difuzată pe acelaşi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

“Ameninţarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromiţătoare pentru persoana şantajată, cum ar fi date despre trecutul infracţional al acesteia şi afirmaţii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.

Arestat preventiv pentru 2 zile

Dan Diaconescu şi Doru Pârv au fost arestaţi preventiv în 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara.

Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul Bucureşti admiţând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta. Instanţa a dispus în cazul lui Pârv interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

“Pentru recuperarea sumelor obţinute prin şantaj a fost instituit sechestru asigurător asupra unui imobil din municipiul Arad al lui Doru Pârv, până la concurenţa sumei 30.000 de euro si 42.000 de lei”, potrivit DNA.

La termenul din 3 iulie a.c., instanţa Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti i-a revocat lui Dan Diaconescu măsura interdicţiei de a părăsi ţara, dată în 2 octombrie 2010.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.