UPDATE 2! Dan Şova, urmărit penal de DNA pentru contracte de avocatură cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni. „Nu mă tem de nimic”

Fostul ministru delegat al Marilor Proiecte şi al Transporturilor, Dan Şova, în prezent şef al campaniei electorale pentru Preşedinţie a premierului Victor Ponta, a fost chemat în această dimineaţă la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că este urmărit penal în dosarul privind cele 3 contracte ale fostei sale case de avocatură “Şova şi asociaţii” cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni, în anul 2007, în baza cărora a încasat 3,5 milioane de lei. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi riscă până la 5 ani de închisoare.

UPDATE 20 august: Dan Laurențiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia şi fost director al Complexului Energetic Rovinari, este acuzat de procurorii DNA de un prejudiciu de 84 milioane lei în acest dosar.

UPDATE ora 12.50: Redăm integral comunicatul DNA remis cu câteva minute în urmă:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

CRISTEA DUMITRU, la data faptelor director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-au reținut:

– 5 infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată;

ȘOVA DAN-COMAN, la data faptelor reprezentant legal al SCA „Șova și Asociații”, în sarcina căruia s-au reținut:

– 3 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

1. În legătură cu faptele reținute în sarcina suspectului Cristea Dumitru:

– în calitate de director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni CET, suspectul Cristea Dumitru a încheiat cu SCA „Șova și Asociații”, la data de 23 iulie 2007, un contract de asistență juridică, și la data de 29 decembrie 2007, un act adițional la acel contract, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a celor privind buna gestiune financiară, astfel încât SCA „Șova și Asociații” a reprezentat CER în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA „Șova și Asociații”.

– în calitate de director general și ordonator de credite al CET, a încheiat în data de 1 noiembrie 2007, un act adițional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica), la contractul de asistență juridică din 23 iulie 2007, prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.

– în calitate de director general și ordonator de credite al CET, a încheiat la data de 13 februarie 2008, un alt contract de asistență juridică cu SCA „Șova și Asociații” (relativ la litigiul CET vs. ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.

– în calitate de director general al CET, în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de 5 ani, conduită infracțională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar

– în calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, a încheiat cu reprezentanții Electrica, tranzacția relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacție prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalitățile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunțat (20.222.761,10 lei) și jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obținerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunțat, mai puțin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei).

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni (CET) prin activitățile descrise se ridică la suma de peste 71 milioane lei.

2. În legătură cu faptele reținute în sarcina suspectului Șova Dan-Coman:

– În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).

– În perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și Electrica, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adițional la contractul de asistență juridică; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes).

– În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

Suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA „Șova și Asociații”, ca urmare a contractelor de asistență juridică încheiate cu cele două complexe energetice, Turceni și Rovinari, este estimată la valoarea de 3.455.754 lei.

Persoanelor sus menționate li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

Soarta lui Fenechiu  

Chiar dacă este senator, Dan Şova nu va putea fi salvat de Parlament precum alţi foşti miniştri care au scăpat de urmărirea penală – Varujan Vosganian, Laszlo Borbely, Daniel Chiţoiu, Victor Paul Dobre.

Faptele lui Şova au fost comise înainte ca el să fie ministru, astfel că va avea soarta lui Relu Fenechiu, în sensul că nu se va putea opune cercetării penale, cum au făcut cei enumeraţi mai sus.

Însuşi Şova le-a spus jurnaliştilor că faptele vizate în dosar sunt din perioada în care el nu a avut legătură cu politica.

„Dânşii vor să înţeleagă complet împrejurările în care s-au încheiat aceste contracte din moment ce exista un contract cadru. (…) Nu ştiu dacă sunt urmărit penal. Sunt suspect în dosar”, a declarat Dan Șova la ora 10.45, la ieşirea din DNA.

“Asta înseamnă că sunteţi urmărit penal?. Sunteţi avocat, nu ştiţi dacă sunteţi urmărit penal”, a fost întrebat de jurnalişti. “Da”, a admis el.

Fără licitaţie

El susţine că respectivele contracte „au fost încheiate în limitele legale şi cu transparenţă” şi că nu se vor confirma acuzaţiile care i se aduc. “Selecţia firmei a fost făcută prin cererea de oferte”, a spus el.

Totuşi, Dan Şova va trebui să le explice procurorilor anticorupţie de ce era nevoie de angajarea unei firme de avocatură din moment ce aceste complexuri energetice – “întâmplător” din judeţul Gorj, unde Victor Ponta era la acea vreme şi a fost ales şi în mandatul actual deputat – aveau compartimente juridice cu jurişti plătiţi din bani publici.

Purtătorul de cuvânt al PSD a spus că astăzi nu a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor, deoarece trebuie mai întâi să vadă dosarul. “Nu mă tem de nicio anchetă, a ţinut el să precizeze.

“Niciun ban nu a ajuns la Ponta” 

Întrebat dacă în dosar apare şi numele premierului Victor Ponta, deoarece el a avut un contract de colaborare cu casa de avocatură a lui Şova, acesta a negat: “Numele lui Victor Ponta nu există în dosar”.

“Niciun ban din aceste contracte nu a ajuns la prim-ministru”, a adăugat el.

Onorariu “de succes”

Dan Şova a susţinut că “onorariul de succes al acestor contracte era de 1-2% din valoarea recuperată în beneficiul celor două complexuri energetice”. Potrivit onorariilor, avocaţii lui Şova lucrau şi câte 27 de ore pe zi.

Despre faptul că ar fi avut informaţii despre faptul că va fi urmărit penal în acest dosar şi că acesta ar fi motivul real pentru care şi-a dat demisia de la şefia Ministerului Transporturilor în mod intempestiv, într-o zi în care premierul se afla cu întregul Guvern în Israel pentru o şedinţă comună, la care Şova a lipsit, acesta a spus:

„La început nici nu ştiam că există (dosarul – n.r.), am înţeles că s-a început în iunie, eu mi-am dat demisia în iulie (ceea ce nu este adevărat, a demisionat în 24 iunie – n.r.)”.

Trebuie precizat însă că Dan Şova a devenit şeful campaniei lui Ponta cu mult înainte ca premierul să-şi anunţe candidatura la Preşedinţie şi cu aproape 3 luni înainte de Congresul PSD, care o va consfinţi.

Şova a reuşit “performanţa” de a nu realiza nimic nici la Departamentul Marilor Proiecte, nici la Ministerul Transporturilor, astfel că plecarea lui a fost salutată până şi de cei din PSD, însuşi succesorul său, Ioan Rus, anunţând că va reduce risipa din minister, după Şova.

Cu degetul spre Blejnar

Dan Şova a mai spus că în acest dosar este vorba despre o sesizare făcută de cineva – “vom vedea până la urmă cine” – şi că cel mai probabil este vorba despre fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar.

El a admis că “oricine are dreptul să sesizeze Parchetul, dar nu se poate vorbi de o confirmare a faptelor reclamate”. Dan Şova a adăugat că “este normal ca procurorii să facă cercetări, dar asta nu înseamnă şi că se poate vorbi de vinovăţie”.

“Şova şi asociaţii”, contracte cu statul

Fostul ministru Dan Şova declara, în iulie 2011, că fosta sa firmă “Şova şi asociaţii” a adus beneficii de câteva zeci de milioane de euro societăţilor Rovinari şi Turceni, el nefiind însă angrenat în serviciile juridice respective.

De asemenea, Dan Şova afirma la vremea respectivă că a fost parte din “Şova şi asociaţii” până la mijlocul lui 2009.

Contractele pe care firma respectivă le-a încheiat pentru servicii juridice au fost semnate în martie 2007 cu complexul Rovinari şi în iulie 2007 cu Turceni. De asemenea, Dan Şova a precizat că nu a lucrat în cadrul acestor contracte decât în două ocazii, o întâlnire la AVAS şi una prin care s-a făcut o tranzacţie între Turceni şi ICM (Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.