Dan Voiculescu, 10 minute la Tribunal

Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, s-a prezentat miercuri la Tribunalul Bucureşti, pentru a asista la dezbaterile în dosarul în care este judecat în legătură cu privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA). El nu a stat însă decât 10 minute, deoarece procesul a fost amânat pentru 5 decembrie, pe motiv că Ministerul Agriculturii nu a trimis un răspuns în legătură cu eventuale obiecţii la raportul de expertiză efectuat în dosar. Un consilier de la ministerul a anunţat că instituţia face demersuri pentru angajarea unui expert. Dosarul a fost judecat iniţial la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), însă exact înainte de pronunţarea sentinţei, Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat (la 25 iunie 2012), astfel că dosarul „a luat-o de la zero” la Tribunalul Bucureşti. Acum Voiculescu candidează pentru un nou mandat de senator, el sperând ca dosarul să se mute şi s-o ia de la zero la ICCJ.

La termenul de miercuri, 3 dintre inculpaţi, printre care şi Sorin Pantiş, au depus obiecţii la raportul de expertiză efectuat în dosar, iar judecătorul a decis amânarea dezbaterilor pentru a putea studia documentele.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al AGA şi al CA ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC “Bioprod” SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie îl acuză că şi-a folosit, ca persoană cu funcţie de conducere într-un partid, influenţa şi autoritatea pentru a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. El mai este acuzat de spălare de bani, infracţiune săvârşită tot în formă continuată.

În proces, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă, cu suma de 222.222.264 lei (echivalentul a 60.482.615 euro), reprezentând prejudiciul efectiv cauzat, în sumă de 7.796.198 euro, la care se adaugă folosul de care a fost lipsită partea civilă, în sumă de 52.686.417 euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.

Alături de Voiculescu este trimis în judecată fostul administrator al SC “Benefica” SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO), Jean-Cătălin Sandu, secretar executiv al PC (fost Partidul Umanist Român) şi vicepreşedinte al AVAS, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.