Darius Vâlcov, arestat preventiv – decizie definitivă

Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost arestat preventiv în această după-amiază, pentru 23 de zile, după ce în primă fază instanța supremă a decis ca acesta să fie arestat la domiciliu. Astăzi însă, recursul procurorilor DNA a fost admis de ÎCCJ iar din mandatul de 30 de zile a fost scăzută săptămâna în care a făcut arestul acasă.

Vâlcov a fost ridicat de polițiști direct din sediul DNA, unde a fost audiat și astăzi, după ce ieri, potrivit unor surse judiciare, ar fi vrut să colaboreze cu anchetatorii pentru prima dată de la începutul anchetei și să semneze un acord de recunoaștere a vinovăției, până acum el respingând toate acuzațiile și susținând că este nevinovat.

Procurorii i-au spus însă că este prea târziu. Aceleași surse spun că Vâlcov s-ar fi autodenunțat cu încă 54 de tablouri.

Prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei se acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte modul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia.

“Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani”, stipulează Art. 480 din Codul de Procedură Penală.

În săptămâna dintre cele două decizii ale judecătorilor ÎCCJ – de arest la domiciliu și arest la Poliție -, anchetatorii au descoperit acasă la Vâlcov și la apropiații acestuia 101 tablouri acunse în pereți falși, pe care le-ar fi achiziționat din șpăgile luate.

În primă fază, Vâlcov a fost acuzat că a luat șpagă 2 milioane de euro de la patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna, care l-a denunțat în perioada cât a stat și el arestat preventiv, într-un dosar instrumentat tot de DNA, acum fiind mutat în arest la domiciliu.

Ulterior, procurorii DNA au descoperit că Vâlcov a făcut acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, de senator și de ministru al Finanțelor, deoarece a deținut, prin interpuși, 3 societăți comerciale.

Prietenul lui, Daniel Ionuț Bărbulescu, deputat PSD și membru în comisia juridică a Camerei Deputaților, s-a speriat și, pentru a scăpa de tăinuire, l-a denunțat apoi anchetatorilor, spunându-le că acesta i-a dat spre păstrare un seif, în care au fost descoperite ulterior 3 lingouri de aur de 3 kg și două tablouri de valoare. 

Potrivit interceptărilor, Vâlcov se întâlnea în cimitirul din Slatina cu cei de la care lua mită iar în două cavouri în care nu este înmormântat nimeni ar mai exista „comori ascunse” ale acestuia – sume de bani, tablouri și alte valori.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.