Deputat trimis în judecată pentru conflict de interese

Deputatul PSD Anghel Stanciu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, deoarece şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi, aceştia obţinând astfel venituri de peste 65.000 de lei. Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a lui Stanciu pentru două infracţiuni de conflict de interese, informează, vineri,  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), într-un comunicat de presă. Dosarul va fi judecat de magistraţii instanţei supreme.

În actul de sesizare a instanţei, anchetatorii arată că deputatul Anghel Stanciu a încheiat cu fiul său două contracte civile prin care acesta a fost angajat, în perioada 2007-2011, în cadrul biroului său parlamentar. Fiul lui Stanciu a obţinut, în baza celor două contracte, venituri de 38.945 de lei.

Totodată, Anghel Stanciu a angajat-o pe nora sa, în perioada 2008-2011, în baza unui contract civil, la biroul lui parlamentar, aceasta obţinând astfel venituri de 26.934 de lei, au precizat procurorii.

În decembrie 2011, Parchetul General a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) să facă cercetări în cazul deputatului Stanciu, după ce a constatat că acesta şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi.

ANI preciza atunci că fiul lui Stanciu, Anghel Cătălin, şi nora acestuia, Eleonora Maria, au fost angajaţi ca referenţi în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, din 15 decembrie 2008 până la data sesizării Parchetului, perioadă în care ar fi obţinut beneficii de 53.868 de lei (aproximativ 12.500 de euro).

Conform prevederilor Legii 161 din 19 aprilie 2003, “prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Deputatul Anghel îşi va pierde mandatul şi riscă o condamnare la închisoare între 6 luni la 3 ani, dacă magistraţii vor da o sentinţă definitivă de vinovăţie a acestuia.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.