UPDATE! Deputatul Coman şi-a recunoscut fapta şi a primit 1 an de închisoare cu executare

Deputatul Gheorghe Coman – supranumit de presă “auto” pentru că, întrebat ce ocupaţie a avut înainte de a intra în Parlament, a dat acest răspuns înmărmuritor – a recunoscut în faţa instanţei că a fugit cu şpaga în timpul flagrantului organizat de DNA şi a primit o condamnare de 1 an de închisoare cu executare. Procesul s-a terminat astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), chiar de la primul termen. Deputatul şpăgar se află în arest preventiv începând din 7 ianuarie, în urma deciziei Completului de 5 judecători al ÎCCJ, după ce instanţa inferioară hotărâse ca acesta să fie cercetat în libertate.

UPDATE 2 septembrie: Coman a fost eliberat condiţionat, după executarea a două treimi din pedeapsă. Decizia a fost luată în 27 august, de Judecătoria Focşani, la propunerea comisiei de liberări condiţionate a Penitenciarului Focşani.

“Am greșit. Recunosc. Asta e situația. Vreau să fiu liber, pentru că am acasă copii mici”, le-a spus Gheorghe Coman judecătorilor.

Procurorul de ședință le-a solicitat magistraților condamnarea deputatului la 3 ani de închisoare cu executare și confiscarea a 3.000 de lei și a unei sticle de whisky, primită ca mită de Gheorghe Coman.

Apărătorul deputatului şpăgar a cerut însă instanței să ia în considerare că acesta și-a recunoscut vina și să-l condamne la închisoare cu suspendare.

Instanţa a decis să-l condamne la 1 an de închisoare cu executare, confiscarea sumei de 3.140 lei și plata a 6.050 lei cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs de procurori, dar şi de inculpat.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești au dispus pe 16 ianuarie trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a deputatului Gheorghe Coman, fost președinte al PC Buzău.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în perioada noiembrie – decembrie 2013, folosindu-se de influența conferită de funcția de conducere deținută în cadrul formațiunii politice, inculpatul Coman i-a solicitat unui denunțător – în schimbul menținerii acestuia în funcția publică de director executiv adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău (care la nivel politic ,,ar reveni” partidului respectiv), diverse servicii, precum și remiterea unor foloase materiale necuvenite.

“Concret, inculpatul Coman i-a pretins denunțătorului ca, în schimbul menținerii acestuia în funcția de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca șef al Serviciului Economic și Administrativ în cadrul instituției pe președintele executiv al organizației județene Buzău a partidului din care face parte inculpatul. De asemenea, a pretins ca denunțătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajați ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza orașului Nehoiu, județul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată — administrată de un consilier al aceluiași partid”, informa DNA la vremea respectivă.

Cât despre remiterea unor foloase materiale necuvenite, DNA preciza că acestea constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul PC, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de Gheorghe Coman. În acest context, între 12 – 18 decembrie 2013, inculpatul a primit de la denunțător o sticlă de whisky și suma de 3.140 lei.

La instrumentarea dosarului, procurorii au colaborat cu ofițerii Direcției Generale Anticorupție și au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.