Deputatul Mate Andras, urmărit penal pentru că şi-a angajat nevasta la Parlament

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, este urmărit penal pentru conflict de interese de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ, întrucât şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar, informează, miercuri, Ministerul Public. În septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parchetului instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese, care iată că s-a dovedit real. 

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale,  în 16 martie 2010, la propunerea deputatului Mate Andras Levente, soţia sa a fost angajată de Camera Deputaţilor, prin contract individual de muncă, până la sfârşitul mandatului de deputat (decembrie 2012, n.r.), cu avizul personal al acestuia.

În baza contractului, Erzsebet Mate a încasat, în perioada martie 2010 – ianuarie 2011, suma totală de 5.508 lei. Suma nu este mare, dar banii sunt publici.

Sesizarea asupra conflictului de interese a fost făcută de inspectorii de integritate, în 19 septembrie 2011. “Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”, preciza ANI la data respectivă.

Potrivit Legii 161/2003, prin conflict de interese se înţelege “situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Conform dispoziţiilor Codului Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

 Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.