Deputatul Mircovici, condamnat definitiv

Deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al Uniunii Bulgare din Banat – România, a fost condamnat definitiv, ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru că și-a angajat soția la biroul său parlamentar. El va rămâne însă deputat și va vota legi, pe modelul consacrat de Tudor Chiuariu în urmă cu un an. Și fostul deputat Mihai Radan a fost condamnat definitiv (1 an de închisoare cu suspendare), însă el nu mai este parlamentar.

Astfel, Completul de 5 judecători i-a respins lui Mircovici apelul, menținând sentința din 11 decembrie 2014 a instanței de fond, prin care a fost condamnat pentru conflict de interese.

Nicolae Mircovoci va rămâne însă în continuare parlamentar, deoarece niciunul dintre colegii săi nu vor vota excluderea din Legislativ, cum au procedat acum un an cu fostul ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu, Tudor Chiuariu.

Acesta din urmă a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul „Poșta Română”, dar votează în continuare legi în Parlament. Mai mult, PNL l-a exclus din partid abia după 1 an, iar aceasta doar de formă, întrucât Chiuariu face parte în continuare din grupul parlamentar al PNL

Trimis în judecată în martie 2014 de procurorii Parchetului General, Mircovici a fost depistat în conflict de interese de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI), care au sesizat anchetatorii.

Mircovici și-a angajat soția în perioada 5 ianuarie 2009 – 15 iunie 2010, ca referent la Biroul Parlamentar deținut de acesta în Circumscripția electorală nr. 35, Timiș. Apoi a încălcat Art. 253 (1) din Codul Penal, avizând contractul de muncă al soției la Camera Deputaților, de unde aceasta a câștigat 20.387 lei.

Fostul deputat Mihai Radan, 1 an cu suspendare

Și fostul deputat Mihai Radan a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare (1 an), pentru conflict de interese, însă el nu mai aprobă legi în Parlament.

Radan și-a angajat fiul, Liubomir Mile Radan, în funcțiile de referent, respectiv șef de cabinet, și pe nora sa, Elena Radan, în funcția de consilier, în perioada 17 octombrie 2006 – 15 decembrie 2008, la biroul său parlamentar – Circumscripția electorală nr. 11 Caraș-Severin.

Nu și-a lăsat nici soția pe tușă: a încheiat cu ea un contract de prestare a unor activități remunerate de Camera Deputaților, din bani publici.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.