DIICOT a operat 20 de reţineri în dosarul fraudelor bancare

Procurorii DIICOT au emis, vineri dimineaţa, ordonanţe de reţinere pe numele a 20 de persoane în dosarul fraudelor bancare, printre acestea aflându-se oamenii de afaceri Marius Locic şi Ioan Creştin, 3 directori de bănci, 2 notari şi 2 evaluatori. Alte 21 de persoane, printre care Lucian Cojocaruvicepreşedinte Volksbank şi fost director BRD, precum şi soţia lui Locic au primit interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea. Audierile au început joi după-amiază, faţă de 90 de persoane, şi au continuat toată noaptea. Cei reţinuţi vor fi prezentaţi în cursul zilei de vineri instanţei Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Amintim că anchetatorii au percheziţionat, joi, 48 de locuinţe din Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.

Potrivit DIICOT, 7 directori de la două unităţi bancare au acordat ilegal credite pentru 35 de societăţi comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat. Prejudiciul cauzat se cifrează la 85 de milioane de euro.

„Activitatea infracţională a fost sprijinită de 7 învinuiţi având calitatea de directori generali/directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de 6 funcţionari ai unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare”, informează DIICOT.

Membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.

Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare.

Capii afacerii sunt Marius Locic şi fraţii Creştin. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.