Directorul Administrației Piețelor Sector 3 şi 9 complici, trimişi în judecată pentru corupție

Andrei Rona, director al Administrației Piețelor Sector 3 București, a fost trimis în judecată de procurorii Capitalei, sub acuzaţia de luare de mită şi de fraudare a unor contracte de achiziții și lucrări publice. Alături de el au fost deferiţi justiţiei 9 angajați ai instituției și reprezentanții unor societăți comerciale. Este vorba despre Alin Florescu (jurist), Ionuț Chirilă (conducător de fapt al Administrației Piețelor Sector 3), Ion Cosmescu (angajat) și următorii reprezentanți ai unor societăți comerciale: Maria Cristina Filip, Dragoș Trandafir, Anton Eduard Puiu, Cristian Sorin Stamate, Dana Adăscăliței și Nicolae Nataniel Vlad.

Acuzaţiile sunt de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la spălarea banilor, precum și diferite forme de participație la aceste infracțiuni (instigare, complicitate).

Anchetatorii arată că, în perioada septembrie – noiembrie 2012, Andrei Rona a favorizat mai multe societăți comerciale și le-a creat un avantaj patrimonial atribuindu-le în mod direct mai multe contracte.

Ulterior, deși lucrările nu au fost finalizate ori bunurile nu au fost livrate, Andrei Rona a întocmit, conform înțelegerii cu reprezentanții societăților respective, procese-verbale de recepție a lucrărilor, atestând în fals că acestea au fost efectuate și finalizate, iar în baza acestor procese-verbale s-a întocmit documentația de efectuare a plăților și s-au efectuat aceste plăți către firmele contractante, potrivit unui comunicat al Parchetului.

Inculpatul Ionuț Chirilă, în calitate de conducător în fapt, dar fără act de numire în funcție la Administrația Piețelor Sector 3, a participat la comiterea infracțiunilor, acesta determinându-l și ajutându-l pe Andrei Rona, au mai constatat anchetatorii.

Activitatea lui Andrei Rona s-a desfășurat și cu sprijinul lui Alin Florescu, jurist al Administrației Piețelor Sector 3, al lui Ion Cosmescu (angajat al instituției) și al unor administratori sau reprezentanți ai societăților implicate.

De asemenea, în perioada noiembrie – decembrie 2012, Andrei Rona i-a pretins şpagă lui Dragoș Trandafir pentru a-i atribui prin achiziție publică directă un contract de furnizare de bunuri.

În baza înțelegerii, s-a încheiat un contract cu o firmă propusă de Dragoș Trandafir, iar după efectuarea plății de către Administrația Piețelor Sector 3, Trandafir i-a dat lui Rona mita, în două tranșe, în cursul lunii decembrie 2012.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.