DNA: 10 inculpaţi din dosarul Bica-ANRP, trimişi în judecată. Deputatul Marko Attila va fi cercetat separat deoarece a dispărut din ţară

La mai puţin de o lună de la arestarea preventivă a fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, DNA a trimis astăzi spre judecare dosarul, în care alături de aceasta sunt inculpate 9 persoane, printre care şi fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean. Pentru a nu se întârzia judecarea cauzei, DNA a decis să-l cerceteze separat pe deputatul Marko Attila (UDMR), care a dispărut din ţară înainte de 5 decembrie, când plenul Camerei Deputaților a aprobat cererea DNA de încuviințare a arestării lui preventive, pentru abuz în serviciu, şi nici nu s-a prezentat la audieri atunci când a fost citat de procurori.

Concret, anchetatorii au disjuns din dosarul Alinei Bica un alt dosar, care îl vizează pe Marko Attila.

“Având în vedere faptul că procedurile de citare față de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în așa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanții procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din țară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, precizează DNA.

Marko Attila a făcut parte, alături de Alina Bica, actualul deputat Cătălin Florin Teodorescu, precum și de fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean, Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu și Dragoș Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha situat în București, zona Plumbuita, deși, în realitate, acel teren valora de 3 ori mai puțin.

Toţi cei enumeraţi mai sus – în afară de Marko Attila -, plus Emil Nuţiu, evaluator (arestat preventiv în 22 noiembrie odată cu Bica, Alexandru şi Bogdan), au fost trimişi în judecată – unii arestaţi preventiv, alţii sub control judiciar sau în liberate.

Redăm comunicatul DNA fără pasajul referitor la Marko Attila, publicat mai sus:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați care, la data faptelor, erau în componența Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP):

BICA ALINA MIHAELA, în stare de arest preventiv, secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale de Despăgubiri, 

DUMITREAN CRINUŢA, în stare de arest preventiv, preşedinte ANRP şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, 

DIACOMATU SERGIU IONUŢ, sub control judiciar, vicepreşedinte ANRP, 

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, sub control judiciar, actualmente deputat în Parlamentul României, 

BACIU REMUS VIRGIL (condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani pentru corupţie în altă cauză), 

VASILESCU OANA, sub control judiciar, jurist, şef birou în cadrul Ministerului Justiţiei, 

BOGDAN DRAGOŞ GEORGE, în stare de arest preventiv, 
 
ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA, în stare de arest preventiv, 

Toți, pentru comiterea unei infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților 

NUŢIU EMIL, în stare de arest preventiv, evaluator 

GHEORGHE STELIAN, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii. 

Ambii, pentru comiterea unei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

La data de 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean Nicoleta Crinuţa, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George și Alexandru Lăcrămioara, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, din cadrul S.C. BUSINESS EVALUATOR S.R.L., prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.

Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane.

Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul Nuţiu Emil, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.

Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate, este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

Mai mult, conform estimărilor parţiale întocmite de Guvern, au fost înregistrate mai mult de 2 (două) milioane de cereri formulate în temeiul legilor de reparaţie, valoarea estimată pentru finanţarea despăgubirilor vizate de aceste legi, ridicându-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnări ale Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi chiar pronunţarea hotărârii pilot Maria Atanasiu vs. România, în anul 2012, din cauza unor accentuate întârzieri în soluționarea cererilor de despăgubire.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea inculpaţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de 61.714.021,4 euro.

În vederea recuperării prejudiciului, raportat la infracţiunile de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma autoratului, respectiv a complicității, reținute în sarcina inculpaților menționați anterior, ce au condus la un prejudiciu în sumă de 263.327.559 lei, echivalentul a 61.714.021,6 euro, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi sume de bani aparținând inculpaților DUMITREAN NICOLETA CRINUŢA, DIACOMATU SERGIU IONUŢ, TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, BACIU REMUS VIRGIL, BICA ALINA MIHAELA, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOŞ GEORGE, ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA, GHEORGHE STELIAN şi NUŢIU EMIL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție

Totodată, în rechizitoriu, procurorii au solicitat instanței menținerea măsurii preventive a arestării față de inculpații față de inculpații Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragoş-George, Alexandru Lăcrămioara, Nuţiu Emil, Dumitrean Crinuţa-Nicoleta, precum și menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpațiiGheorghe Stelian, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin Și Vasilescu Oana, dar și menținerea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi sumelor de bani aparținând inculpaților“. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.