UPDATE 3! DNA a ridicat cu mandat 4 judecători de la Tribunalul Bucureşti acuzaţi de corupţie în cazuri de insolvenţă

Procurorii DNA – Secţia de combatere a corupţiei au început urmărirea penală față de 4 judecători de la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII civilă, acuzaţi că „direct sau prin intermediari, aceştia ar fi pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia acte privitoare la îndatoririle de serviciu, respectiv atribuirea anumitor dosare de insolvenţă, numirea unor administratori judiciari în dosare de insolvenţă ori furnizarea de informaţii în legătură cu dosare de insolvenţă în favoarea unor lichidatori judiciari sau administratori judiciari care erau interesaţi în cauze aflate în soluţionare la judecătorii vizaţi de cercetări”.

UPDATE 20 mai, ora 22.50: Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru cei 4 judecători. Ei au făcut recurs iar acesta se va judeca, cel mai probabil, săptămâna viitoare, la instanţa superioară.

UPDATE ora 0.50: Cei 4 judecători au fost reţinuţi de procurorii DNA şi îşi vor petrece noaptea în arestul Poliţiei Capitalei.

UPDATE ora 23.10: CSM a dat avizul pentru ca toţi cei 4 judecători să fie reţinuţi şi arestaţi preventiv. Ei vor fi reţinuţi de DNA pentru 24 de ore iar mâine vor fi prezentaţi instanţei Curţii de Apel Bucureşti, pentru a primi mandate de arestare preventivă.

UPDATE ora 22.10: DNA a cerut CSM încuviinţarea reţinerii şi arestării celor 4 judecători şpăgari.

“Cei patru judecători din cadrul Tribunalului București – Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale”, arată DNA.

Trei dintre cei patru magistraţi – Elena Rovența, Ion Stanciu și Ciprian Sorin Viziru au fost aduşi cu mandat la sediul DNA pentru a fi audiaţi, însă cel de-al patrulea, Mircea Moldovan, a sărit gardul locuinţei sale din Voluntari (imaginile fiind surprinse de camerele de luat vederi ale unei firme vecine cu casa lui) şi s-a făcut nevăzut timp de câteva ore. Apoi el s-a predat, îmbrăcat în trening şi declarând că a fost la plimbare şi nu a ştiut că poliţiştii or să-l caute acasă pentru a-l aduce cu mandat la DNA.

La finalul audierilor, DNA ar putea cere avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru arestarea preventivă a celor patru judecători.

Deocamdată, DNA este rezervată în a face publice amănunte despre anchetă, însă în cursul acestei seri vom afla mai multe amăpnunte.

Iată comunicatul remis în această după-amiază, cu precizarea că numele judecătorilor nu sunt făcute publice:

„În cazul magistraţilor suspecţi în cauză, au fost aplicate prevederile art. 265 alin. 2 din Codul de procedură penală: „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”.

La data de 19 mai 2014, la trei dintre judecători li s-a aduce la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Unul dintre judecători se sustrage punerii în executare a mandatului de aducere.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.