DNA a extins cercetările asupra lui Ruşanu. Vicepreşedinte ASF şi cumnatul lui Adrian Năstase, urmăriţi penal

Procurorii DNA au extins urmărirea penală faţă de Dan Radu Ruşanu şi i-au schimbat încadrarea juridică, iar faţă de Corneliu Moldoveanu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), şi de avocatul Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, au început urmărirea penală. În dosar mai sunt cercetaţi Ilie Carabulea, Marian Mîrzac (ambii arestaţi preventiv), Laura Chiţoiu şi Radu Mustăţea.

Ruşanu, aflat în arest preventiv din 4 martie sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor este cercetat acum şi pentru infracţiunea de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

De asemenea, anchetatorii i-au schimbat încadrarea juridică, din infracţiunea de favorizarea făptuitorului în infracţiunea de favorizare a făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), precum și schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de influenţarea declaraţiilor, în 11 infracţiuni de influenţarea declaraţiilor, aflate în concurs real.

Încă două tentacule ale “caracatiţei”

Totodată, DNA a dispus efectuarea urmăririi penale și față de următoarele persoane, având calitatea de suspecți – cărora li s-a adus astăzi la cunoştinţă acest lucru:

* Corneliu Silviuc MOLDOVEANU, vicepreşedintele ASF – conducătorul Sectorului Asigurări, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii)

* Dan ODOBESCU, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii).

Confidenţialitate pe bani publici

Din ordonanța de extindere a cercetărilor penale, schimbarea încadrării juridice şi începerea urmăririi penale a celor doi rezultă că:

“Începând cu 28 ianuarie 2014, după efectuarea unor percheziţii la cele trei sedii ale ASF din Bucureşti şi în contextul în care devenise notorie, ca urmare a comunicatelor oficiale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, punerea sub acuzare a suspectei Chiţoiu Laura Elena, director Direcţia Avizări din cadrul A.S.F., a inculpatului Mîrzac Marian, membru neexecutiv în cadrul Consiliului ASF, şi a suspectului Călin Georgel, secretar general al A.S.F., sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni de serviciu, Ruşanu Radu Dan, la acea dată preşedinte al A.S.F a impus, prin intermediul direcţiei resurse umane din cadrul A.S.F., aflată în subordonarea nemijlocită a preşedintelui A.S.F., unei părţi semnificative a salariaţilor A.S.F. semnarea unor angajamente de confidenţialitate”, precizează DNA.

Potrivit acestor angajamente, angajaţii A.S.F. erau obligaţi să respecte o procedură de furnizare a informaţiilor cu caracter confidenţial.

Un alt Nicuşor Constantinescu

La fel cum baronul PSD de Constanţa a interzis Curţii de conturi să efectueze controale la CJ Constanţa şi Regia de Drumuri Judeţene, şi Ruşanu le-a interzis subalternilor să pună la dispoziţia anchetatorilor anticorupţie documentele solicitate.

“Transmiterea acestor informaţii, de interes pentru o procedură judiciară, solicitate prin dispoziţia procurorului sau a instanţelor, a fost condiţionată de obţinerea acordului scris al preşedintelui A.S.F.”, precizează DNA.

“Astfel, în intervalul 28 – 31 ianuarie 2014, au fost luate un număr de 39 de angajamente de acest tip, unui număr de 39 de angajaţi A.S.F., iar începând cu data de 1 februarie 2014 au fost luate alte 11 asemenea angajamente unui număr de 11 salariaţi. Conform acestor angajamente, divulgarea unor date organelor de urmărire penală sau instanţei de judecată fără aprobarea preşedintelui A.S.F., putea fi sancţionată cu desfacerea contractului de muncă, constituind abatere disciplinară”, mai arată anchetatorii.

“Raderea” lui Tudor, pentru instalarea lui Mîrzac

De asemenea, “cunoscând că Mîrzac Marian, membru al Consiliului A.S.F. şi fost director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A., proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., inculpatul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri pentru înlăturarea, din cadrul Consiliului ASF, a lui Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, şi înlocuirea acestuia cu inculpatul Mîrzac Marian”.

În acest fel, Ruşanu a acceptat, implicit, protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A., susţin procurorii.

Ordonanţa de Guvern care i-a băgat după gratii

“În acest context, acceptând perpetuarea situaţiei de favorizare a S.C. CARPATICA ASIG S.A. şi urmărind, pe de o parte impunerea în cadrul consiliului A.S.F. a unor persoane obediente, iar, pe de altă parte, întărirea propriei puteri decizionale prin preluarea, în integralitate, a atribuţiilor de a dispune controale asupra societăţilor de asigurări, exclusiv de către preşedintele A.S.F., inculpatul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu a intereselor sale personale şi de grup (detalii în comunicatele  189 din 21 februarie şi 197 din 25 februarie)”, arată DNA.

Impunerea lui Mustăţea

Probele administrate în cauză au relevat că în cursul lunii decembrie 2013, Ruşanu a exercitat presiuni asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea lui Radu Mustăţea Radu, membru al CA al S.C. CARPATICA ASIG S.A., la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.

Astfel, la solicitarea formulată de Mustăţea , atât direct, cât şi indirect, prin intermediul lui Mîrzac, în intervalul 11-17 decembrie 2013 Ruşanu “l-a mandatat” pe vicepreşedintele ASF – conducătorul Sectorului Asigurări, Cornelui Moldoveanu, să-i contacteze pe asigurătorii din România cu drept de vot, pentru a-i determina ca la alegerile din 19 decembrie 2013 aceştia să atribuie voturile lor lui Mustăţea Radu, în detrimentul contracandidatului său.

Intervenţia lui Odobescu

“În data de 16 decembrie 2013, conformându-se acestei solicitări, Moldoveanu Corneliu Silviu i-a cerut lui Odobescu Dan, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti și proprietar al unei societăți de asigurări, să intervină pe lângă diverşi asigurători astfel încât să le schimbe intenția de vot în favoarea lui Mustăţea Radu. În baza acestei înţelegeri infracţionale, Odobescu Dan s-a angajat efectiv să determine persoanele împuternicite reprezentând 3 societăţi de asigurări să îl voteze pe Mustăţea Radu“, mai precizează DNA.

Deturnare de voturi

În urma acestei înţelegeri frauduloase dar şi a influenţei exercitate de Ruşanu şi de Moldoveanu, au fost deturnate şi direcţionate, în favoarea lui Mustăţea, 91 voturi.

“Activitatea infracţională a condus la alegerea, ca preşedinte al BAAR, a inculpatului Mustăţea Radu, cu un număr total de voturi de 270 voturi, faţă de 139 voturi cât a obţinut contracandidatul său”, susţin anchetatorii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.