DNA a extins urmărirea penală faţă de Mazăre: fals în declarații pentru că şi-a ascuns contul din Israel

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au extins urmărirea penală faţă de primarului Constanței, Radu Mazăre, acuzat acum şi de fals în declarații, pentru că nu şi-a trecut în declaraţiile de avere contul personal din Israel, unde în 2011 i-au intrat 95.000 de euro.

Redăm integral comunicatul remis de DNA:

“În completarea comunicatelor nr. 414 și 420 din 08 aprilie 2014, referitoare la inculpatul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al mun. Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

La data de 15.04.2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de:

– MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al mun. Constanța, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de fals în declaraţii; 

Din ordonanța privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmită de procurori, a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: 

În declaraţiile de avere formulate în datele de 11 mai 2012 şi 29 iunie 2012, de către Mazăre Radu Ştefan, nu este trecut contul personal deschis la o unitate bancară din Israel.

În acest cont a fost virată de către o societate comercială, la data de 13 septembrie 2011, suma de 95.000 euro. 

Astfel, această informație nu apare nici la rubrica IV – 1, respectiv active financiare – conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 de euro.

De asemenea, nu apare nici transferul făcut de firma respectivă în contul personal al suspectului, la rubrica VII – venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat.

La data de 16.04.2014, suspectului MAZĂRE RADU ȘTEFAN i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

La ieșirea din sediul DNA, unde astăzi a fost audiat, Radu Mazăre a declarat: “Am depus un înscris, respectiv contractul meu de împrumut de acum zece ani. M-au anunțat că au extins urmărirea penală pentru fals în declarațiile mele de avere. Și am stat să studiez dosarul”.

El nu a vrut să dezvăluie informații din dosar, pe motiv că “după aia iar se supără doamna Kovesi”, care a sesizat, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii, pentru declarațiile lui Mazăre prin care acesta “a denigrat magistrații”.

“Trăim într-o țară în care nu eu trebuie să mă dezvinovățesc – că de ce am împrumutat un prieten grec, că de ce un alt prieten îmi dă niște bani. Suntem într-o țară în care cei care acuză trebuie să demonstreze că eu sunt vinovat. Nu eu acum ies și în fața întregii țări trebuie să explic viața mea. (…) De când sunt primar încontinuu mă dezvinovățesc”, a afirmat Mazăre.

Primarul Mazăre va afla vineri, 18 aprilie, dacă va fi arestat preventiv sub acuzaţia că a primit 175.000 euro mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern – care riscă şi el arestarea preventivă.

Instanţa inferioară a decis în 9 aprilie că inculpaţii pot fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.