DNA: Andrei Bădin de la B1 TV, urmărit penal pentru luare de mită

Realizatorul tv Andrei Bădin a fost pus sub acuzare de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ieri, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În luna august 2013, el a pretins și primit de la un denunțător 5.000 de lei pentru a nu continua o campanie de presă care o viza pe Rovana Plumb, pe atunci ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, arată procurorii. B1TV i-a suspendat apariţia lui Bădin în emisiunile televiziunii.

“În luna august 2013, numitul Bădin Andrei-Dan, realizator al unei emisiuni televizate, difuzată de un post de televiziune naţional, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presă care viza, la acel moment, pe Ministrul Mediului şi al Schimbărilor Climatice”, au scris procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Suspectului Andrei Bădin i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, precizează DNA.

B1 TV a anunţat, într-un comunicat remis joi, că, în urma informaţiilor apărute în presă privind o posibilă punere sub învinuire penală a jurnalistului Andrei Bădin, a decis să suspende atât apariţia acestuia în emisiunile televiziunii, cât şi implicarea sa în deciziile editoriale.

B1 TV a precizat că această decizie este valabilă până la clarificarea situaţiei de către organele competente.

“Andrei Bădin beneficiază în mod firesc de prezumţia de nevinovăţie şi suntem convinşi că va lămuri acuzaţiile care i se aduc. Totuşi, din respect pentru telespectatorii noştri, simpla suspiciune de încălcare a codului deontologic al profesiei de jurnalist ne-a determinat să luăm, de comun acord cu Andrei Bădin, decizia de retragere a sa din emisiunile postului”, potrivit comunicatului B1 TV.

Angajatul lui Duicu

Surse judiciare au declarat pentru Gândul că Andrei Bădin este urmărit penal pentru luare de mită în dosarul în care fostul baron PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de trafic de influenţă de la biroul premierului Victor Ponta.

Concret, odată ce a ajuns în arest preventiv pentru corupţie, Duicu a susţinut în faţa procurorilor DNA că i-ar fi dat bani prezentatorului TV Andrei Bădin pentru a nu face o emisiune despre ministrul Rovana Plumb. În dosar sunt interceptări în cauză.

Trebuie precizat însă că jurnalistul a fost angajatul lui Duicu la Tele2 din Drobeta-Turnu Severin, canal de televiziune patronat de baronul arestat şi pentru care Bădin a realizat emisiuni.

Mai mult, Andrei Bădin s-a numărat printre apropiaţii fostului preşedinte al CJ Mehedinţi, însoţindu-l şi la întâlniri private.

Mesaj pe Facebook

Andrei Bădin a scris următorul mesaj pe pagina de Facebook a emisiunii Aktualitatea B1, realizată de el până în 21 iulie, când a intrat în concediu:

“Dragi colegi și onorat public,

Îmi cer scuze că nu am răspuns apelurilor voastre telefonice. Nu am multe comentarii să fac în acest moment. Domnul Adrian Duicu, președintele suspendat al Consiliului Județean Mehedinți, în prezent arestat, a făcut o plângere penală împotriva mea în data de 13 iunie a.c și care este cercetată de DNA. Este dreptul domniei sale și trebuie analizată reclamația sa de către procurori.

Până când procurorii DNA vor decide în acest sens am decis să mă abțin de la comentarii publice. Văzând însă interesul vostru pe acest subiect am decis să vă comunic următoarele:

1. Am depus la DNA mai multe probatorii în acest caz. Procurorii DNA vor decide dacă e sau nu o întâmplare că înainte cu o zi de depunerea denunțului de către domnul Adrian Duicu un membru al Guvernului m-a amenințat în prezența mai multor martori că vor aparea aceste acuzații la adresa mea.

2. Îmi rezerv dreptul de a prezenta în acest moment toate dovezile doar procurorilor deoarece aceasta este procedură legală. 

3. Pentru moment am decis împreuna cu conducerea postului suspendarea emisiunii pana la elucidarea situației pentru a nu afecta in nici un fel imaginea postului care va lupta in continuare pentru apărarea statului de drept. Avocatul meu este domnul William Brânză. Doar domnia-sa poate face comentarii publice.

4. La momentul potrivit vă voi prezenta toate detaliile cazului. Sunt sigur că vor fi extrem de interesante. Până atunci însă vă rog să înțelegeți abținerea mea de a comenta un caz care nu este finalizat.

Vă mulțumesc pentru răbdarea dumneavoastră și sper că veți înțelege că nu am în acest moment alte declarații publice de făcut”.

Andrei Bădin a activat în trecut şi ca senior editor la Antena 1 şi Antena 3, în trustul Intact fondat de Dan Voiculescu.

Magda SEVERIN

Sursă foto: Jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.