UPDATE! DNA: Antena 3, urmărită penal pentru complicitate la şantaj

Procurorii anticorupţie au dispus, joi, extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de persoana juridică SC ANTENA 3 SA, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj în dosarul lui Sorin Alexandrescu, informează Direcţia Naţională Anticorupţie. Totodată, fostul şef al ANAF, Şerban Pop, este urmărit penal în acest dosar, el fiind audiat joi dimineaţă la DNA. Tot atunci au fost audiaţi şi Mihai Gâdea, directorul Antena 3, şi Mugur Ciuvică, colaborator al postului tv, în calitate de martori.

UPDATE 29 iulie: DNA a început în acest dosar urmărirea penală, pentru complicitate la şantaj, şi împotriva fostului senator PC Dan Voiculescu.

“În cauza penală referitoare la infracţiunea de şantaj reţinută în sarcina inculpatului Sorin Alexandrescu, director general al ANTENA TV GROUP, cât şi cu privire la învinuiţii Camelia Voiculescu, George Matiescu şi persoanele juridice S.C. ANTENA TV GROUP S.A. şi S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., ale cărei aspecte au fost mediatizate prin comunicatele de presă din 30 mai şi 11 iulie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de persoana juridică S.C. ANTENA 3 S.A. în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj”, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Din Ordonanţa de extindere a cercetărilor şi începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat, în esenţă, că în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu a constrâns un administrator al unei societăţi comerciale (parte vătămată) să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

Pe de altă parte, inculpatul a dispus trimiterea către partea vătămată şi către alte persoane a unor adrese de informare emise de INTACT PUBLISHING S.R.L. şi semnate de învinuitul Matiescu, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului.

“În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparţinând ANTENA TV GROUP au apărut informaţii cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată, aspect de natură să-i accentueze convingerea că ar putea fi date publicităţii materialele compromiţătoare care să o vizeze. Începând cu 22 aprilie, au fost difuzate pe postul TV ANTENA 3, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe postul de televiziune ANTENA 3 şi pe cele aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A., a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată”, mai susţin procurorii.

Fostul şef al ANAF, Şerban Pop, este urmărit penal pentru infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de foloase pentru altul. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.