DNA cere arestarea deputatului Mircea Roșca, liderul PNL Prahova

Direcția Națională Anticorupție cere încuviințarea arestării preventive a deputatului Mircea Roșca, pentru care a început urmărirea penală sub acuzaţia de trafic de influență – 2 infracțiuni, dintre care una în formă continuată (4 acte materiale). Procurorul general Tiberiu Niţu a transmis astăzi ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, referatul DNA, şi urmează ca solicitarea să ajungă la preşedintele Camerei.

În acest dosar, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești l-au reţinut ieri pe Adrian Rotilă şi l-a dus în faţa instanţei supreme, cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au decis însă ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. Sentinţa nu este definitivă.

În cauză sunt cercetați şi Gabriel Popescu, președintele organizației locale PNL Azuga, și Diana Dumbravă, secretara Primăriei Azuga.

Faptele

În 2011, în calitate de vicepreședinte al organizației județene Prahova a PNL, Mircea Roșca a pretins de la un denunțător 20.000 euro pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Popescu și asupra celorlalți membri ai CL Azuga ca să înlesnească dobândirea unor terenuri în această staţiune de către firma denunțătorului.

Roșca a primit efectiv 5.000 de euro, prin intermediul lui Popescu, iar 11.000 euro au fost folosiți în interesul PNL Ploieşti, susțin procurorii.

“Diferența de 4.000 euro a fost remisă de același inculpat secretarului Primăriei Azuga, Diana Dumbravă, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și care vizau desfășurarea propriu zisă a procedurii de achiziție publică și desemnarea câștigătoare a firmei denunțătorului”, arată DNA.

Intervenţii pentru cntracte din bani publici

În perioada 2011-2014, Mircea Roșca a intervenit pe lângă factorii de decizie din cadrul unor instituții publice din județul Prahova – Consiliul Judeţean, DGASPC – Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, RAAPPS – Sucursala pentru Reprezentare și Protocol Sinaia -, asupra cărora avea influență prin prisma calităților pe care le-a deținut în mod succesiv la nivelul autorităților publice locale centrale și la nivel politic, pentru a fi atribuite contracte de achiziții publice către societățile deținute de Adrian Rotilă, precizează anchetatorii.

Mita: bani, construcţii şi maşină la scară

“În schimbul acestor ‘intervenții’, Mircea Roșca a primit de la Adrian Rotilă bani și alte foloase (suma de aproximativ 90.000 lei, construcții în valoare de 35.418, 39 lei și folosința unui autoturism marca Audi A8)”, au mai reținut procurorii.

DNA precizează în cererea de încuviinţare a arestării preventive că Mircea Roșca a săvârșit două infracțiuni de corupție iar „privarea lui de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal”.

Cercetarea în libertate ar încuraja și alţi viitori “clienţi” ai DNA

“În acest sens, trebuie avută în vedere evaluarea în raport cu gravitatea faptelor săvârșite, persoana și conduita inculpaților, reacția opiniei publice, rezonanța și gravitatea faptelor. Cercetarea unei asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja și alte persoane să comită infracțiuni, având în vedere poziția inculpatului și natura faptelor de care este acuzat”, se mai spune în document.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații (SRI), ceea ce înseamnă că există şi interceptări.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.