UPDATE 2! DNA cere arestarea Elenei Udrea pentru MITĂ

Nici n-au trecut două zile de la cererea procurorului-șef al DNA de încuviințare a Parlamentului asupra începerii urmăririi penale a Elenei Udrea, că Laura Codruța Kovesi a transmis astăzi o nouă solicitare, de data aceasta pentru arestarea fostului ministru din Guvernul Boc. Procurorii anticorupție au extins cercetările și o acuză pe Udrea de luare de mită în dosarul Gala Bute. 

UPDATE 2: DNA aruncă Bomba: Udrea a luat mită în dosarul Microsoft. Kovesi a formulat o nouă cerere de încuviințare a arestării acesteia.

Cel mai probabil, ceilalți inculpați din dosar, plasați în arest la domiciliu sau sub control judiciar, au făcut denunț împotriva ei.

Probe în acest sens sunt însă foarte greu de obținut, atât timp cât nu există un flagrant iar cei strânși cu ușa de procurori pot spune orice numai ca să scape.

Mita, drept capital electoral

De altfel, anchetatorii admit că nu este vorba despre bani, dar susțin că Udrea a avut de câștigat „un capital electoral”.

Este un caz fără precedent și, cu siguranță, o astfel de acuzație va fi ușor de combătut, în condiția nenumăratelor pomeni electorale devenite practică frecventă pentru toate guvernele, în campaniile electorale – pentru locale și parlamentare mai ales.

Aceste mituiri pe față ale alegătorilor – cu găleata de plastic, uleiul și zahărul, puiul lui Mazăre etc – nu au fost pedepsite nicicum în ultimii 25 de ani.

O fotografie postată pe pagina de Facebook a Elenei Udrea este relevantă: 

mita electorala

Celelalte acuzații care i se aduc Elenei Udrea, pentru începerea urmăririi penale, sunt:

– abuz în serviciu;

– tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene;

– folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

”Voi declara în plenul Parlamentului tot ce știu”

„Acuzațiile ce mi se aduc mie și oamenilor din minister nu sunt că am fi luat șpagă; sunt că bani de la o firmă privată au plecat sub formă de sponsorizare pentru o altă o altă firmă privată, care a organizat Gala Bute. Care este vina mea, pentru a mi se cere arestarea preventivă, nu o înțeleg”, a declarat Elena Udrea,  la B1 TV. 

E a spus că va face totul în apărarea sa, iar dacă astăzi le-a cerut celor din Comisia juridică să voteze pentru urmărirea penală cerută de DNA, pentru arestare va proceda cu totul altfel.

Voi declara în plenul Parlamentului tot ce se întâmpă. Voi avea o declarație pe care o voi trimite tuturor ambasadelor. (…) Nimeni nu poate contesta relația dintre dl Coldea (directorul interimar al SRI – n.r) și d-na Kovesi. (…) De ce dl Coldea este un supraom despre care nimeni nu vrea să-și pună întrebarea dacă dorește să dețină toate puterea (în România – n.r.)” – așa cum l-a acuzat ea în interviurile de la Hotnews, în 31 ianuarie, și Gândul Live, în 2 februarie

De altfel, în ultimul interviu, ea își exprima temerea că „ar putea fi și alte abuzuri împotriva mea, inclusiv arestarea”.

UPDATE: Interviu în această seară la TVR 1

Ulterior, la Realitatea TV, Elena Udrea a declarat: „Voi mai spune mult mai multe din ce știu, din această seară – și îmi pare rău că trebuie să fac reclamă unui alt post tv, la dvs: voi merge la TVR 1. Știu pentru ce mă lupt și care este furia pe care am stârnit-o. O să aduc o primă probă, un schimb de sms-uri cu dl Ghiță, care tot spunea că abia dacă mă cunoaște. Eu oricum nu mai am ce pierde, dar dl Coldea și alți au”.

STENOGRAME din 2010 și 2011

Ea a adăugat că dosarul a fost instrumentat din 2011, dar ținut la sertar. Întrebarea se pune de ce DNA nu a început până acum urmărirea penală a Elenei Udrea, in rechizitoriu apărând interceptări telefonice din 2010-2011.

“Așa cum rezultă din declarațiile inculpaților Gardean Adrian și Nastasia Gheorghe, Udrea Elena i-a sugerat lui Gardean Adrian că, în schimbul plăților la zi efectuate în cadrul contractelor pe care le derula această societate în cadrul programelor finanțate de MDRT, trebuie să facă anumite sponsorizări. De asemenea, Udrea Elena l-a indicat pe inculpatul Nastasia Gheorghe ca fiind persoana cu care Gardean Adrian urma să țină legătura pentru stabilirea detaliilor legate de plăți. Ulterior, Gardean Adrian a avut o întâlnire la sediul ministerului cu Nastasia Gheorghe și Lungu Ștefan, prilej cu care cei doi funcționari i-au amintit lui Gardean Adrian că trebuie să încheie un contract de sponsorizare cu societatea lui Rudel Obreja, lucru cu care Gardean Adrian a fost de acord”, mai spun procurorii.

Suma stabilită de Gheorghe Nastasia pentru a face obiectul “sponsorizării” a fost de 3 milioane lei, reprezentând un procent de aproximativ 10% din valoarea plăților încasate de Termogaz Company pentru lucrările finanțate de minister.

DNA mai arată că soluția convenită a fost încheierea unui contract fictiv de publicitate între Termogaz Company și Europlus Computers, în baza căruia societatea lui Rudel Obreja a încasat suma de 3 milioane lei, folosită pentru achitarea creditului obținut de la BRD.

Din probele administrate în cauză a rezultat că această operațiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obținute de la MDRT în patrimoniul lui Rudel Obreja.

DNA mai susține că procesele verbale de redare a convorbirilor înregistrate în baza unui mandat emis de Înalta Curte de Casație și Justiție relevă implicarea Elenei Udrea în discuțiile care au avut loc cu privire la finanțările acordate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului pentru contractele încheiate de SC Termogaz Company SA.

Iată și stenogramele:

La data de 22 decembrie 2010, între Adrian Gardean și Ștefan Lungu are loc o conversație, prilej cu care Ștefan Lungu susține că a discutat cu ministrul Udrea Elena cu privire la finanțarea de către MDRT a proiectelor Termogaz:

“Adrian Gardean: (n.n.: râde) E ceva urgent, care vroiai să discuți cu mine, sau?…

Ștefan Lungu: Nu, nu, nu… Nu e nimic urgent, doar că e de bine ce am vorbit noi, chestia aia…

Adrian Gardean: Aia, cu finanțarea?

Ștefan Lungu: Da, da!

Adrian Gardean: Ai…discutat și cu “doamna”?

Ștefan Lungu: Da, da, da!

Adrian Gardean: Aha! Și… a dat semnalul?

Ștefan Lungu: Da. A zis că vorbim după sărbători, că i se pare interesantă propunerea!

Adrian Gardean: Ok!

Ștefan Lungu: Și o dezvoltăm în comun, de sărbă… de după sărbători!

Adrian Gardean: Aha… Deci, de-asta voiai să ne vedem, da?

Ștefan Lungu: Da, da, da, da, da!”.

La data de 12 ianuarie 2011, Adrian Gardean are o discuție cu Ștefan Lungu, care promite ca va organiza o întâlnire cu Elena Udrea și cu secretarul general al ministerului Nastasia Gheorghe (George):

“Ștefan Lungu: Și vroiam să te întreb mâine dimineață pe la ora 11… cam cum ai fi cu timpul?

Adrian Gardean: Dacă e, să vin acolo!

Ștefan Lungu: Î…

Adrian Gardean: Eu plănuiam să plec la Petroșani, dar nu mai plec atunci.

Ștefan Lungu: A… Păi m-a rugat “doamna”. Mi-a zis în felul următor, “să nu pierdem timp”, pentru că dânsa are săptămânile astea dezastru! Și a zis “neapărat să ne vedem, pentru problema aceea, cu Nastasia, pentru că răspunde de ea”.

Adrian Gardean: Aha.

Ștefan Lungu: Direct!… Și a zis “Băi, deci eu mă văd de curtuoazie, că e frumos, zice. Dar nu răspund eu. Nu că nu răspund, dar i-am delegat toate demersurile lui Gheorghe Nastasia. Ce rost are să pierdeți timp?”. Ne vom vedea, nu-i nicio problemă, că e chestie de…

Adrian Gardean: Da, da, da.

Ștefan Lungu: Dar, “pentru a grăbi lucrurile, că e destul de strâns”, a zis “mergeți”…

Adrian Gardean: Ok. Și atunci, mâine la 11 ar putea Nastasia să?

Ștefan Lungu: Da, da, da! Da, că de la 10 mai are deja. I-am mai fixat o întâlnire la 10 și… Hai la … și mai devreme, dacă este. Și la 9,30 atunci, se poate că mai mult de juma de oră, probabil, nu durează!

Adrian Gardean: Da, da. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Ștefan Lungu: Hai la 9,30 atunci.

Adrian Gardean: Deci, 9,30, acolo la…

Ștefan Lungu: Da…da.

Adrian Gardean: La Casa Populară!

Ștefan Lungu: Da, mergem acolo, la birou, și urcăm direct la el, pentru că după unsprezece și jumătate, doisprezece începe și se aglomerează și nu mai ajungem…

Adrian Gardean: Ok. La 9,30.

Ștefan Lungu: Da, da! C-am vorbit cu el și mi-a zis: Băi, eu n-am o agendă, cum e la “doamna”, pe ore! Vino dimineață… și stăm de vorbă. Și atunci mâine, când suntem acolo, vorbim și de celelalte “microprobleme”.

La data de 17 februarie 2011, după întâlnirea dintre Adrian Gardean și Elena Udrea cu prilejul căreia s-a stabilit realizarea sponsorizării și stabilirea detaliilor cu Gheorghe Nastasia, între Adrian Gardean și Ștefan Lungu are loc următoarea discuție:

“Adrian Gardean: Alo?

Ștefan Lungu: Uite, eu sunt cu domnul NASTASIA și mă întreba de ce n-ai mai stat un pic!

Adrian Gardean: Păi, n-am mai stat… Am mai stat câtva acolo și…

Ștefan Lungu: Ne cerem scuze, ne cerem scuze!…

Adrian Gardean: Nu-i nicio problemă, nu-i nicio problemă ! Am văzut că…

Ștefan Lungu: Mâine, cum ești cu programul? Mai ești prin București?

Adrian Gardean: În principiu, OK. Da. Sunt în…sunt aici, da!

Ștefan Lungu: OK. Atunci, hai că vorbesc cu dânsul și găsim o breșă mâine și găsim o..și te sun,ca să nu.. să nu stai deloc!

Adrian Gardean: Da, da, da … Nu-i nici o problemă! …”. 

Interceptările au fost făcute, evident, de SRI.

Comisia juridică a avizat astăzi începerea urmăririi penală

Astăzi, Comisia juridică a Camerei Deputațior a dat aviz pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, iar votul în plenul Camerei urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Udrea le-a cerut celor din comisie să voteze pentru ridicarea imunității, declarând că nu vrea să se opună acțiunilor justiției. Jurnaliștilor, ea le-a declarat că „timp de 4 ani Elena Udrea a fost acuzată că a luat șpagă; e, iată că nici organele de control judiciar nu o acuză de aceasta”.

Ei, iată că DNA tocmai de această infracțiune o acuză acum – ca s-o parafrazăm pe Udrea.

Vom vedea dacă Elena Udrea va demisiona din Parlament – evident, dacă cererea de arestare preventivă va fi aprobată de judecătorul de drepturi și libertăți.

Până acum, cererile de arestare preventivă depuse de DNA instanței supreme au eșuat: ÎCCJ a decis aseară că nu are competența să judece, și a trimis dosarul la Tribunalul București.

Era și firesc să se întâmple asta, atât timp cât Udrea nu este încă urmărită penal în dosarul Galei Bute, iar instanța supremă nu are competență decât pentru ea ca fost ministru.

Procurorii au greșit ca niște diletanți: i-au reținut pentru 24 de ore pe Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box (FRB), și pe primarul din Lupeni, Cornel Resmeriță, exact în ziua în care Kovesi a cerut ridicarea imunității Elenei Udrea.

Cei de la DNA știau prea bine că procedurile de ridicare a imunității unui fost ministru durează minim o săptămână (mai întâi trebuie avizul consultativ al Comisiei juridice – care a fost dat abia astăzi -, apoi 5 zile pentru convocarea plenului).

Cu toate acestea, anchetatorii i-au prezentat ieri instanței supreme pe Obreja și Resmeriță, cu propunere de arestare preventivă. 

În lipsa competenței, ÎCCJ a trimis dosarul către Tribunalul București, care a respins azi-noapte cererea DNA și a decis să-l plaseze în arest la domiciliu pe primarul Resmeriță.

Judecătorul de la tribunal l-a lăsat liber pe Obreja până pe 5 februarie, când va judeca solicitarea DNA de arestare preventivă a acestuia.

Magistratul de drepturi și libertăți a mai decis ca Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, și Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), să fie arestați preventiv – măsură cerută de DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.