UPDATE 4! Judecătoarea Cîrstoiu şi fiul ei, arestaţi pentru o şpagă de peste 1 milion de euro

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) – Secţia I penală, acuzată că a luat mită peste 1 milion de euro şi că a săvârşit şi infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă. Mai pe româneşte, a intervenit la colegii ei de la CAB pentru obținerea unor soluții favorabile în cauze penale. Fiul ei, Florin Cergan, acuzat şi el de complicitate la trafic de influență, a fost prins în flagrant, aseară, în timp ce primea şpagă o tranşă de 50.000 de euro pentru mama sa. El a fost reţinut de anchetatori prezentat instanţei, care a decis arestarea preventivă a acestuia, odată cu mama sa.

UPDATE 3 septembrie 2014: După 1 an şi aproape o lună de arest preventiv, judecătoarea Cîrstoiu a fost eliberată sub control judiciar, a decis definitiv instanţa supremă.

Prin aceeaşi decizie, ÎCCJ a modificat una dintre măsurile prevăzute prin controlul judiciar dispus pentru fiul judecătoarei, Florin Cergan, judecat şi el în dosar. Astfel, dacă până la decizia ICCJ acesta nu avea voie să părăsească satul Căprioru din comuna Tătărani, jud. Dâmboviţa, interdicţia vizează, de acum încolo, teritoriul României.

Cârstoiu mai este judecată într-un dosar, cel prin care ea şi colegele de complet i-au anulat condamnarea de 7 ani de închisoare lui Dinel Staicu

UPDATE 13 august: DNA a extins cercetările. Dinel Staicu şi contabila sa, arestaţi preventiv.

UPDATE 12 august: Parchetul General a cerut Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa dosarul accidentului provocat în 2011 de Florin Cergan şi îngropat în faza de expertiză.

UPDATE 9 august, ora 18.00: Cîrstoiu a fost reţinută la sediul DNA pentru 24 de ore, iar instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis arestarea ei preventivă.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).

Totodată, pentru probarea faptelor a fost necesară intervenţia unor investigatori sub acoperire ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), dar şi ofiţeri de la alte structuri din cadrul DGA care au lucrat la acest caz timp de aproximativ 3 luni, începând cu luna mai.

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmite de procurori rezultă că “persoane interesate în soluționarea favorabilă a unor dosare penale, aflate pe rolul instanțelor de judecată, prin intermediar, au remis, în mai multe tranșe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 euro, în scopul obținerii unor soluții favorabile în cauze penale”, informează, vineri, DNA.

“În acest context, în seara zilei de 8 august 2013, una din tranșele de bani, în cuantum de 50.000 euro, a fost primită de Cergan Florin pentru a o remite mamei sale Cîrstoiu Veronica. Aceasta, la rândul său, potrivit înțelegerii cu persoanele implicate și interesate, urma să transmită această tranșă unuia dintre judecătorii învestiți cu judecarea uneia dintre cauzele respective”, se arată în comunicatul DNA.

“Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Ca urmare, la data de 9 august 2013, procurorii au dispus reținerea învinuitului Cergan Florin pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă”, precizează DNA.

Fiul a omorât cu maşina 3 oameni

Fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, Florin Cergan, a omorât cu maşina 3 persoane, în 8 martie 2011, într-un accident rutier ce a avut loc în Târgovişte. Cergan, pe atunci preot în parohia Lăculeţe din comuna dâmboviţeană Glodeni, conducea un autoturism BMW şi a intrat într-o Dacie în care se aflau preotul Nicolae Nicolae de la Parohia Gheboaia, soţia şi fiica acestuia, în vârstă de 15 ani.

Iniţial, Cergan nu a recunoscut că se afla la volan – probele biologice au arătat că acesta băuse -, însă a doua zi s-a prezentat la Poliţie şi a mărturisit că el a provocat accidentul. A fost reţinut de procurori pentru 24 de ore, sub acuzaţia de ucidere din culpă, iar procurorii au cerut arestarea lui preventivă, însă Judecătoria Târgovişte a respins propunerea.

La câteva zile după accident, Arhiepiscopia Târgoviştei i-a ridicat lui Cergan dreptul de a sluji. Dosarul este de atunci în faza de cercetare.

Cîrstoiu i-a anulat lui Dinel Staicu 7 ani de închisoare  

Veronica Cârstoiu este recunoscută pentru judecarea unor dosare controversate, în care sunt implicaţi politicieni şi interlopi. Ea a făcut parte din completul de judecată care a ANULAT condamnarea la 7 ani de închisoare a lui Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Pentru aceasta, ea a fost cercetată de DNA, alături de colegele din completul de judecată de la CAB, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, sub acuzaţia de abuz în serviciu. În paralel, acestea au fost verificate disciplinar de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – Secţia pentru judecători.

Până la urmă, DNA a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei judecătoare. La rândul său CSM a respins, în 4 decembrie 2012, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară împotriva acestora.

Fratele lui Staicu, arestat în dosarul judecătoarelor Dinu şi Costache

Trebuie precizat că fratele lui Dinel, Marian Staicu, a fost şi el arestat preventiv în 28 martie a.c., acuzat că a dat mită 80.000 de euro pentru a-şi scăpa fratele din arest preventiv în dosarul fraudării Transgaz Mediaş. Marian a cumpărat influenţa judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, trimise în judecată la data de 8 iulie, alături de 22 de complici.

Cele două magistrate, alături de Ileana Răducan, avocat în Baroul Dolj, Marian Vasile Tudor, Angela Cîrlan şi Leon-Marius Neagu, au fost arestate în 15 martie, iar în stenogramele anchetatorilor apare şi numele judecătoarei Cîrstoiu, de la CAB.

Odată cu prinderea în flagrant a fiului magistratei Cîrstoiu şi a probelor anchetatorilor privind primirea de către ea a mitei de peste 1 milion de euro, cercul judecătoarelor şpăgare se extinde.

Salariu uriaş, “boala” – incurabilă

În ciuda salariilor uriaşe pe care le primesc, magistratele în cauză au pretins şi primit şpagă sume enorme, ţesând o reţea despre care au crezut că le va face atotputernice, dar în care au ajuns ele însele captive.

“Boala” de care suferă se dovedeşte incurabilă: Cîrstoiu ştia că este cercetată de DNA pentru sentinţa de anulare a condamnării lui Staicu, dar şi-a împins fiul să-i fie intermediar la mită, fără teama că ar putea fi denunţată.

Declaraţie de avere

Potrivit ultimei declaraţii de avere, depuse în 12 iunie 2012, Veronica Cîrstoiu deţine:

– 2 terenuri în comuna Priseaca, de de 1.133 mp în extravilan (din 2004), respectiv de 1.800 mp teren agricol (din 2008)

– 2 terenuri în Tătărani, unul de 1.000 mp, în intravilan, din 2007, şi altul de 20.000 mp, în extravilan, din anul 2010

– 1 teren în Târgovişte, de 2.000 mp, în intravilan, cumpărat în 2007

– 2 apartamente în Târgovişte, cumpărate în 2004 şi 2006, în suprafaţă de 64 mp, respectiv 70 mp

– 2 depozite bancare, din 2008 şi 2009, şi un credit din 2006, scadent în 2031, în valoare de 37.000 de euro.

– salariu de 104.000 de lei (aproximativ 23.000 de euro), obţinut în perioada iunie 2011- iunie 2012.

Magistratul i-a vândut, în 2011, lui Gabriel Boroş, un autoturism Volkswagen, pentru 20.000 de euro.

În aprilie 2012, Cîrstoiu a vândut şi un apartament mobilat, către Elena Vlad, obţinând pe el 57.000 de euro, se mai arată în declaraţia de avere.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.