UPDATE! DNA l-a reţinut pe Andrei Hrebenciuc şi cere arestarea lui

Constituire de grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență şi spălare de bani sunt infracţiunile de care este acuzat Andrei, fiul fostului vicepreşedinte PSD al Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc. Hrebe jr a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA Braşov şi este prezentat astăzi instaţei supreme, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 24 octombrie: ÎCCJ a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Andrei Hrebenciuc și a lui Paltin Sturdza. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de cei doi.

Procurorii au descins, ieri, cu mascaţii la biroul lui Andrei Hrebenciuc, unde au făcut percheziţii. Azi-noapte, în jurul orei 4.00, a fost adus la sediul DNA Braşov, pentru audiere.

Viorel Hrebenciuc şi-a însoţit fiul şi a declarat presei că amândoi sunt nevinovaţi şi că dosarul pe care îl instrumentează procurorii este unul politic, deoarece a apărut în campania electorală. Hrebe senior are însă 3 dosare de corupţie, ultimul fiind deschis după ce s-a întâlnit cu Dan Şova în 17 octombrie şi au pus la cale modificări şi adoptări de legi pentru a scăpa de puşcărie.

Fiul celui mai puternic sforar din PSD nu este chiar oricine: în aprilie 2013, Andrei Hrebenciuc a fost ales în CA al SIF Moldova, devenind, la 28 de ani, cel mai tânăr membru în Consiliul de Administraţie al unui SIF.

Redăm integral comunicatul DNA:

“În dosarul penal mediatizat prin comunicatele nr. 1436, 1450 1454, 1474 şi 1492 din 15, 16, 17 şi 22 octombrie 2014, referitoare la dosarul penal constituit ca urmare a unor suspiciuni de fapte de corupţie legate de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23.10.2014, a inculpatului ANDREI HREBENCIUC, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

– constituirea unui grup infracțional organizat, 
– complicitate la trafic de influență 
– spălare de bani 

De asemenea, în cauză, s-a dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de : 

MERGEANI NICOLAE, avocat, 
PRODAN VICTOR ADRIAN, avocat 
DRĂGOI CARMEN ELISABETA, asociat şi administrator al societăţii comerciale Reședința Vârstnicilor SRL, 

toți pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, 

În ordonanţele procurorilor există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

Începând cu luna data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi Bengescu Dan Costin, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha.

Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău.

SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei.

Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență.

Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012.

Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și respectiv 307 Cod de procedură penală. 

Dosarul va fi înaintat la data de 23 octombrie 2014 către Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă faţă de inculpatul ANDREI HREBENCIUC”.

DNA a cerut şi arestarea lui Viorel Hrebenciuc, dar Camera Deputaţilor mai trage de timp până să dea acceptul, deşi vicepreşedintele acestui for şi-a înaintat demisia. Concret, trebuie convocată o şedinţă de plen în care deputaţii să ia act de demisie.

Dacă însă nu se va întruni cvorumul, demisia lui Hrebe senior este nulă. Iar cu deputaţii PSD au chiulit pe capete în cazul ridicării imunităţii lui Ioan Adam – pentru care DNA cere, de asemenea, încuviinţarea arestării preventive -, este de aşteptat ca aceşti doi lideri PSD să scape de a fi vârâţi după gratii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.