UPDATE” DNA cere arestarea lui Berevoianu, Moisescu şi Semenescu. Cum au reuşit cei trei să obţină scumpirea exorbitantă a apei chioare

Procurorii DNA Ploieşti cer magistraţilor Tribunalului Prahova arestarea lui Costin Berevoianu, fost şef al Regiei de apă-canal a Capitalei (RGAB), fost consilier personal al primarului suspendat şi arestat Sorin Oprescu şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al RADET, a lui Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL şi urmărit penal în dosarul lui Chiliman, şi a omului de afaceri Ovidiu Semenescu.

Cei trei au fost reţinuţi în această seară de anchetatori după mai multe ore de audiere, fiind acuzaţi, printre altele, că au obţinut, prin trafic de influenţă, aprobarea de către CGMB a majorărilor exorbitante ale preţului apei şi canalizării, pentru profitul Apa Nova şi al buzunarelor proprii.

UPDATE 25 septembrie: Berevoianu, Moisescu şi Semenescu au scăpat de arest, după ce instanţa a decis plasarea lor sub control judiciar. Decizia nu este definitivă, ea fiind deja atacată de procurori şi se va judeca săptămâna viitoare la Curtea de Apel.

Acţionarii SC Apa Nova Bucureşti sunt Primăria Municipiului Bucureşti, care deţine 16,31% din capitalul societăţii, Veolia Eau-Compagnie Générale Des Eaux, cu 73,69%, şi salariaţii societăţii, prin Asociaţia ESOP, cu 10%.

Ţeapa Nova, pregătită şi la RADET

Evident că escrocheriile lui Berevoianu au fost făcute cu buna ştiinţă a primarului general Sorin Oprescu. De altfel, acesta din urmă le pregătea o nouă ţeapă bucureştenilor, cu largul concurs al premierului Victor Ponta.

Concret, în martie 2013, Sorin Oprescu le promitea bucureştenilor, chiar de la tribuna Guvernului, că nu vor mai plăti încălzirea “peste maxim doi ani” – adică de anul acesta -, după ce RADET – Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice va fuziona cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) iar o parte din profit va reveni Primăriei.

Mai pe româneşte, RADET ar fi “înghiţit” ELCEN, faţă de care are acumulată o datorie de 700 de milioane de euro, iar datoria s-ar fi şters dintr-un foc.

Un memorandum în acest sens a fost semnat în 27 martie 2013 între Primăria Capitalei, reprezentată de Oprescu, şi Executiv, reprezentat de premierul Victor Ponta.

Primul pas era transformarea RADET în societate comercială, iar de operaţiune se ocupa intens nimeni altul decât Costin Berevoianu, consilierul personal al edilului (până în iunie anul acesta), el fiind instalat la „butoane”: preşedintele CA al Regiei (până în 9 martie 2015).

Arestarea lui Oprescu nu pare să-i descurajeze pe cei din Guvernul Ponta. Ministrul Energiei, IMM şi mediului de afaceri, Andrei Gerea, s-a grăbit astăzi să dea asigurări că RADET va fi salvată.

“Un sistem integrat este de dorit, să avem producția și distribuția, dar pot exista și alte variante. RADET are o mare dificultate, anume financiară. De multe ori s-a discutat de această fuziune ELCEN-RADET. Sunt motive juridice care au împiedicat această fuziune, apărută mai ales în decembrie, anul trecut. Noi studiem două variante. Trebuie studiat cât anume poate fi dat către primărie, către unitatea administrativ-teritorială, transferul unei părți a ELCEN către unitatea administrativ-teritorială, sau crearea unui RADET 2 sub directa administrare a primăriei Capitalei. Asta înseamnă falimentul RADET și darea acestui serviciu ulterior către un alt operator capabil să furnizeze aceste servicii”, a spus Gerea.

Ministrul Energiei a precizat că fuziunea ELCEN – RADET este imposibilă în acest moment, dar “ceva trebuie să facem”. “Să fuzioneze acum ELCEN cu RADET, în condițiile în care RADET are un volum al datoriilor extraordinare, adică cel care are de dat să îl înghită pe cel care are de luat este imposibil”, a explicat ministrul.

Contractele Apa Nova din perioada 2008 – 2015, la anchetatori

În ancheta DNA Ploieşti, precizăm că procurorii au ridicat în această dimineaţă de la sediile Apa Nova Bucureşti, Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1 mai multe contracte şi acte adiţionale încheiate în perioada 2008 – 2015 de către Apa Nova.

Descinderi ale anchetatorilor au avut loc şi în alte 5 locaţii – domicilii și sedii de firme – într-un megadosar de trafic de influență și cumpărare de influență.

Iată infracţiunile comise de cei trei escroci cu gulere albe, aşa cum sunt prezentate de DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 24 septembrie 2015, a inculpaților:

SEMENESCU OVIDIU TRAIAN, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– trafic de influență (2 infracțiuni),

– cumpărare de influență (2 infracțiuni),

MOISESCU VLAD OCTAVIAN (sub control judiciar în altă cauză) și BEREVOIANU COSTIN, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008 – 2015, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada 2008-2015, inculpații Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General al mun. București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb, de la reprezentanții acestora, sume importante de bani.

Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Concret, în perioada respectivă, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian utilizând relația preferențială pe care o avea cu inculpatul Moisescu Vlad-Octavian (respectiv ascendentul relațional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei și Consilului Local al Sectorului 1 București), a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile).

Urmare a acestei înțelegeri, inculpatul Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București etc..

Spre exemplu, în perioada ianuarie – aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012.

În același context, inculpatul Berevoianu Costin, în calitate de consilier al primarului general al capitalei, a susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA.

În schimbul influenței exercitate, inculpații Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate.

În cazul inculpatului Moisescu Vlad-Octavian, caracterul fictiv al contractelor a rezultat și din faptul că:

– unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractului,

– unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă,

– erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document,

– au existat contracte semnate după efectuarea plății.

Pe de altă parte, pentru intervențiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalități directe de plată:

– încheierea unor contracte de consultanță,

– încheierea unor contracte privind activități de promovare a imaginii în domeniul sportului,

– încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC APANOVA SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare.

Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului București a actelor adiționale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăți către societăți controlate de către inculpatul Semenescu Ovidiu Traian.

Inculpaților Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian și Berevoianu Costin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca la data de 25 septembrie 2015, să fie prezentați Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.