UPDATE! DNA cere ARESTAREA prim-procurorului Sîrboiu şi a 4 complici, unul inculpat şi în Dosarul Duicu

Carmen Sîrboiu, prim-procurorul Parchetului Judecătoriiei Orşova, a fost reţinută de procurorii DNA şi adusă la Curtea de Apel Bucureşti, pentru arestare preventivă, sub acuzaţiile de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu şi la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Împreună cu magistratul vor fi prezentaţi instanţei 4 complici: şeful Serviciului Investigaţii Fraude din IPJ Mehedinţi, un subofiţer al Poliţiei de Frontieră Orşova, un om de afaceri şi Constantin Popescu, fostul lider al PSD Orşova, trimis în judecată în Dosarul Duicu, în care este arestat preventiv şi fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea.

UPDATE: Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea DNA de arestare preventiva a procuroarei Carmen Sirboiu şi a complicilor săi. Decizia nu este definitivă, DNA contestând-o la instanţa supremă.

CSM anunţă că a aprobat în 8 octombrie reţinerea, arestarea şi percheziţia de domiciliu şi la locul de muncă a magistratului Carmen Sârboiu.

Descinderile au avut loc ieri, iar prim-procurorul Carmen Sîrboiu a fost ridicată de la domiciliul său din Drobeta-Turnu Severin, după ce anchetatorii au luat o cutie cu documente. Sîrboiu a fost dusă cu duba Poliţiei la Parchetul Orşova, unde şi aici au avut loc percheziţii – în total în 8 locaţii. 

Potrivit presei locale, citate de cotidianul PUTEREA, fiica prim-procurorului de la Orşova, Sînziana Sîrboiu, a devenit, la scurt timp după ce şi-a luat examenul de barou, avocatul care reprezintă procesele “grele” ale Primăriei Drobeta-Turnu Severin.

Legătura Sînzienei Sîrboiu cu primăria s-a consolidat după ce tânăra s-a căsătorit cu avocatul Sorin Crudiu, nepotul primarului municipiului Drobeta-Turnu Severin, Constantin Gherghe.

Avocatul Crudiu, cel care reprezintă în procese, de mai bine de 10 ani, mai mulți romi de la Strehaia, dar şi afacerişti din Severin, a fost audiat în noiembrie 2013 în dosarul de evaziune fiscală în valoare de 10 milioane de euro în care au fost reţinuţi mai mulţi inculpaţi.

Sorin Crudiu este și avocatul omului de afaceri Constantin Bădescu, pe care l-a reprezentat în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 12 de milioane de euro, deschis de anchetatori în noiembrie 2012. Potrivit jurnalistului Iulian Grosu, Crudiu ar fi „creierul unei reţele locale, făcând legătura dintre politicieni, oameni din justiţie şi evazioniştii fiscali”.

Redăm integral comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, începând de la data de 15.10.2014, a următorilor inculpaţi: 

SÎRBOIU CARMEN, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, pentru infracţiunile de: 
-luare de mită, 
-trafic de influenţă, 
-instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru altul, de foloase necuvenite 
-instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite 

IANOŞI ION, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, pentru infracţiunile de: 
– 2 infracţiuni de luare de mită, 

FIŞTER IONUŢ, subofiţer de poliţie, şef al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei mun. Orşova, pentru infracţiunile de: 
– luare de mită; 
– abuz în serviciu în scopul obţinerii, pentru altul de foloase necuvenite, 
– două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite 

DUDUCEA VIOREL-SORINEL, administrator al SC Via Vita SRL şi SC Via Vita Construcţii SRL, pentru infracţiunile de: 
– cumpărare de influenţă 
– dare de mită, 

De asemenea, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul : 

POPESCU CONSTANTIN, om de afaceri și, la data faptelor, președintele organizaţiei municipale Orșova a unui partid politic (arestat în altă cauză), pentru infracţiunile de:
– 3 infracţiuni de dare de mită 
– instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, 

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2012, inculpata Sîrboiu Carmen a pretins şi a primit de la inculpatul Duducea Viorel-Sorinel, om de afaceri, foloase materiale necuvenite, ce au constat în materiale de construcţie (beton, pietriş, balast şi bolţari), folosirea utilajelor şi forţa de muncă necesare construirii unei case de vacanţă pe malul Dunării și a unui garaj ce deservește două vile, edificate anterior, în municipiul Drobeta-Turnu Severin, unde locuieşte în prezent magistratul.

Pretinderea şi primirea de foloase s-a realizat de procurorul Sîrboiu Carmen în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui Duducea Viorel-Sorinel, astfel încât firmele acestuia, S.C. Via Vita S.R.L. Şimian şi S.C. Via Vita Construcţii S.R.L să nu fie supuse unor controale și anchete.

În perioada 18 martie 2013-20 martie 2014, inculpata Sîrboiu Carmen a pretins şi a primit de la inculpatul Popescu Constantin, om de afaceri, foloase constând în efectuarea de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta-Turnu Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere în concesiune a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova. De asemenea, a primit de la același om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină.

Magistratul a pretins și primit foloasele menționate pentru ca să își îndeplinească atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la data de 18.03.2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale.

La data de 7 martie 2014, la cererea inculpatei Sîrboiu Carmen, inculpatul Fişter Ionuţ, şeful Formaţii rutiere din cadrul Poliţiei Oraşului Orşova, i-a solicitat unui subordonat să nu întocmească actele de constatare pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat, de către o persoană pe care subordonatul inculpatului o oprise în trafic şi faţă de care efectua verificări chiar în acele momente.

La data de 11 martie 2014, în municipiul Orşova, inculpatul Fişter Ionuţ, la instigarea inculpatei Sîrboiu Carmen, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană.

În aceeaşi zi, Fişter Ionuţ a verificat aceeaşi persoană şi în baza de date de evidenţă auto, constatând astfel că deţinea permis de conducere şi că nu avea autoturism înregistrat pe numele ei. Informaţiile pe care Fişter Ionuţ le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi inculpatei Sîrboiu Carmen, săvârşind infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

La rândul său, în luna octombrie 2012, inculpatul Ianoşi Ion, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi a primit de la inculpatul Duducea Viorel-Sorinel, om de afaceri, materiale de construcţii (două uşi în valoare de 355 euro, precum şi un panou din lemn şi o şină metalică) şi forţa de muncă, toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din mun. Orşova.

În schimbul primirii de foloase necuvenite de la Duducea Viorel-Sorinel, ofiţerul de poliţie Ianoşi Ion a îndeplinit atribuţii de serviciu în legătură cu două dosare penale ce au avut ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

La data de 20.03.2014, în contextul în care un anumit dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, era în lucru la SIF-IPJ Mehedinţi, Ianoşi Ion i-a solicitat lui Popescu Constantin trimiterea unui buldoexcavator ce se afla, prin intermediul firmelor sale, în sfera sa de dispoziţie, pentru transportarea unor pietre de mari dimensiuni de pe terenul unei persoane în curtea casei în care locuieşte ofiţerul de poliţie. Pretinderea şi primirea de foloase de către Ianoşi Ion, de la omul de afaceri Popescu Constantin, s-a realizat în legătură cu îndeplinirea, de către ofiţerul de poliţie, a atribuţiilor de serviciu în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, de care era interesat Popescu Constantin.

Inculpaţilor SÎRBOIU CARMEN, IANOŞI ION, FIŞTER IONUŢ, DUDUCEA VIOREL-SORINEL, POPESCU CONSTANTIN li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP.

La data de 15 octombrie 2014, SÎRBOIU CARMEN, IANOŞI ION, FIŞTER IONUŢ, DUDUCEA VIOREL-SORINEL, POPESCU CONSTANTIN urmează să fie prezentaţi la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”. 

Ce avere are Carmen Sîrboiu

Potrivit declaraţiei sale de avere, Carmen Sîrboiu deţine:

– o vilă de 118 mp în Turnu Severin, dobândită în 2010 printr-o donaţie

– 2 apartamente în aceeaşi localitate (moştenite în 2012)

– un apartament în Timişoara, obţinut tot în urma unei moşteniri

– 2 terenuri, unul de 422 mp şi altul de 126 mp, în Turnu Severin

– un cont de 12.000 de euro la Banca Transilvania, deschis în 2012, şi un credit de 60.000 de lei la ING Bank

– din salariul de magistrat a câştigat circa 90.000 de lei în 2012.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.