Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cere aviz de la Senat pentru reținerea și arestarea lui Dan Șova, deoarece a falsificat facturi și a distrus probe (hard-urile calculatoarelor) de la SCA „Șova și Asociații”, în primul dosar pe care acesta îl are instrumentat pentru fapte de corupție comise în perioada 2007-2009, când a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între CER și CET.
Mai pe românește, este vorba despre contracte de avocatură pentru complexurile energetice Turceni și Rovinari, pe vremea când actualul premier Victor Ponta a avut un contract de colaborare cu casa de avocatură „Şova și asociații”.
Procurorii îl acuză acum pe Șova că, în urma perchezițiilor din februarie la cabinetul de avocatură al acestuia, au descoperit că el a falsificat facturi și a distrus probe (hard-urile calculatoarelor) de la SCA „Șova și Asociații”. Sunt infracțiuni deoasebit de grave, la care apelează recidiviștii, nicidecum un avocat sau parlamentar, cum este cazul de față.
Dan Șova mai are un dosar de corupție deschis de DNA tot pentru fapte comise în afara perioadei când a fost ministru în Guvernul Ponta, respectiv în octombrie 2014, când a picat în plasa lui Hrebenciuc, potrivit stenogramelor aflate la dosar, astfel că urmărirea penală a putut fi declanșată față de el, dar pentru arestare procurorii au nevoie de ok-ul Camerei din Parlament din care face parte, el fiind senator PSD.
Culmea este că Dan Șova fusese dat afară din partid „la pachet” cu Vanghelie și Geoană, în noiembrie 2014 imediat după eșecul PSD la prezidențiale, însă președintele PSD Victor Ponta a decis să-l reprimească anul acesta, exact în ședința de partid în care a clamat „curățarea” de penali.
Șova a fost și purtător de cuvânt al PSD, iar acum a rămas „doar” cu funcția de vicepreședinte al acestui partid.
Astfel, DNA va avea o problemă: după ce a eșuat în încercările de a începe urmărirea penală a lui Varujan Vosganian și Laszlo Borbely – pentru ambii de două ori -, n-ar fi exclus să pățească la fel cu arestarea preventivă a lui Șova, deoarece Senatul poate respinge solicitarea lui Kovesi.
Iar deznodământul poate fi ușor de anticipat, după ce Ponta a declarat ieri că „Borbely nu reprezintă o problemă pentru România”.
Potrivit procedurilor, în maxim 5 zile trebuie convocată Comisia juridică a Senatului și apoi votul în plen. Vom vedea dacă senatorii se vor mobiliza la fel de urgent cum au făcut-o deputații în cazul Elenei Udrea, când în numai 3 zile au votat arestarea ei iar hotărârile au fost publicate în câteva ore în Monitorul Oficial.
Redăm integral comunicatul DNA:
„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J. referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului ȘOVA DAN-COMAN, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.
Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
Din actele de urmărire penală a rezultat că în perioada 2007-2009, suspectul Șova Dan-Coman a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între CER și CET pe de o parte și SCA „Șova și Asociații” pe de altă parte.
De asemenea, a rezultat faptul că suspectul Șova Dan-Coman în calitate de „avocat coordonator” mențiune trecută expres în toate aceste contracte, a participat la mai multe discuții legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER și CET și la alte instituții contribuind efectiv la încheierea acestor contracte și acte adiționale, efectuând în plus și activitate de consultanță juridică în temeiul acestor contracte și acte adiționale.
La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese – verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaților Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, neștampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Șova Dan-Coman și de alte 2 persoane.
De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziții și audieri.
În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Șova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni.
Concret, în urma administrării materialului probator, a rezultat că, în perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale.
Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova Dan-Coman, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general.
Plăsmuirea conținuturilor celor 11 procese-verbale de către Șova Dan-Coman constituie în sine o activitate infracțională prin care s-a încercat inducerea și acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor 3contracte prezentate.
De asemenea, a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziția suspectului Șova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexe energetice.
Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care efectuează cercetări în cauză, precum și un număr de 6 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală”.
Așadar, toți senatorii vor putea studia nestingheriți întreg dosarul iar Șova și avocații lui îl vor putea copia, pentru a-și organiza „beton” apărarea.
Magda SEVERIN