DNA cere din nou aviz pentru urmărirea penală a lui Laszlo Borbely

Procurorii DNA au redeschis dosarul de corupție al fostului ministru Laszlo Borbely (UDMR) – dosar blocat în septembrie 2012 de Camera Deputaților -, cu precizarea că între timp au apărut elemente noi, iar procurorul-șef Laura Codruța Kovesi a cerut astăzi din nou aviz pentru încuviințarea începerii urmăririi penale a acestuia.

Borbely părea scăpat atunci de justiţie pentru mita luată în schimbul intervenţiei pentru ca anumite firme să obţină contracte din bani publici. În ianuarie anul trecut, DNA Oradea a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul acestuia, deoarece trebuia să trimită în judecată dosarul, cu ceilalţi inculpaţi.

Procurorii anticorupţie au demonstrat chiar şi cu stenograme că soţia lui Borbely i-a minţit, ştiind despre şpaga soţului, dar cum acesta beneficiază de imunitatea sporită ce li se acordă foştilor sau actualilor miniştri, cercetările în cazul lui nu au putut fi continuate.

Acuzat de 2 infracţiuni de trafic de influenţă, Borbely și-a clamat în permanență nevinovăția, dar a refuzat să meargă în justiție pentru a și-o dovedi, declarând, după ce colegii deputați l-au salvat: „Cazul meu este închis, Parlamentul este suveran, ştia şi Băsescu”.

Dosar redeschis

“Din cauza faptului că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de încuviințare a urmăririi penale, față de Borbely s-a dispus soluția de netrimitere în judecată. Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unei alte infracțiuni de trafic de influență de către acesta, în perioada exercitării funcției de ministru al Mediului și Pădurilor. Prin urmare, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, la 5 ianuarie 2015, au dispus revocarea soluției de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat redeschiderea urmăririi penale”, precizează DNA.

Procurorii susțin că, în cursul 2011, Lazlo Borbely, în calitate de ministru, a primit de la Ion Ciocan – administrator al SC Lescaci Com SRL Negrești Oaș, foloase necuvenite, constând în renovarea și utilarea unui apartament, în valoare de aproximativ 81.000 lei, pentru a-și exercita influența asupra unor funcționari din cadrul Administrației Naționale “Apele Române” – instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș la diferite licitații organizate de “Apele Române” prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.

“În 2011, Borbely a primit de la Anton Petru Molnar, administrator de fapt al SC Azimut Com SRL Acățari, foloase necuvenite, constând în reamenajarea și extinderea unui imobil aparținând acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru a-și exercita influența asupra unor funcționari din cadrul A.N. “Apele Române” – instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze firma respectivă, la diferite licitații organizate de către A.N. “Apele Române” prin Administrațiile Bazinale din teritoriu. În 2011, inculpatul Borbely a primit de la o persoană, administratorul a două societăți comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obțină lucrări în domeniul gospodăririi apelor și să încaseze contravaloarea lucrărilor executate”, precizează DNA.

Cererii către Camera Deputaților i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA Oradea, precum și 7 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.