DNA: Consilierul Iordan şi directorul Toma din Primăria Sectorului 1, arestaţi pentru luare de mită

Răzvan-Mihai Iordan, la data faptelor şeful Direcţiei Inspecţie din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, în prezent consilier al primarului Sectorului 1 Andrei Chiliman, şi Dan Toma, la data faptelor şef Birou recepţii şi regularizări taxe la Direcţia de Inspecţie iar în prezent director executiv adjunct al acestei structuri, au fost reţinuţi astăzi de procurorii DNA Ploieşti pentru două, respectiv trei infracţiuni de luare de mită.

Ei au primit între 15.000 euro şi 70.000 euro pentru a dispune întocmirea proceselor verbale de recepţie a unor lucrări, spun anchetatorii.

Cei doi inculpaţi vor fi duşi, mâine, la Tribunalul Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 7 august: Iordan ţi Toma au fost arestaţi preventiv. 

Potrivit ordonanţei de reţinere a procurorilor, în perioada 2006-2010, Răzvan Iordan şi Dan Toma au pretins şi primit de la doi oameni de afaceri, în două, respectiv în trei rânduri, sume de bani cuprinse între 15.000 euro şi 70.000 euro, pe care le-au împărţit, pentru a dispune întocmirea şi semnarea proceselor verbale de recepţie a unor lucrări de construcţie.

Concret, în 2006, firma administrată de un om de afaceri a edificat o construcţie compusă din parter si 3 etaje situată în Bucureşti, Sectorul 1. La terminarea lucrării era necesară întocmirea unui proces verbal de recepţie a lucrării, recepţie ce se efectua si semna, inclusiv de către un reprezentant al Primăriei Sectorului 1.

Procurorii susţin că efectuarea recepţiei lucrării în prezenţa reprezentantului primăriei era o etapă absolut necesară intabulării şi deschiderii rolului fiscal pentru imobilul edificat, fără de care vânzarea ulterioară nu era posibilă.

Responsabili pentru aceste activităţi din partea Primăriei Sectorului 1 Bucureşti erau Răzvan Iordan, director al Direcţiei Inspecţie şi Dan Toma, şef Birou recepţii şi regularizări taxe, din cadrul Direcţiei Inspecţie. Însă cei doi au condiţionat recepţionarea lucrării, prin intermediul unui subordonat, de plata sumei de 30.000 euro.

“După mai multe intervenţii efectuate pentru reducerea cuantumului sumei pretinse, aceştia au acceptat ca suma plătită să fie în valoare de 15.000 euro. Astfel, în cursul lunii august 2006, omul de afaceri a remis, prin intermediari, suma de 15.000 euro, funcţionarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai şi Toma Dan. Banii au fost împărţiţi între Iordan Răzvan Mihai şi Toma Dan”, se arată în ordonanţa procurorilor DNA Ploieşti.

Totodată, în 2008, Iordan şi Toma, prin intermediul unui subordonat, au condiţionat recepţia lucrărilor executate la un alt imobil, compus din parter şi 7 etaje, de plata sumei de 70.000 euro. Banii au fost plătiţi de un reprezentant al antreprenorului, în aceeaşi modalitate, prin intermediari, lui Iordan şi Toma.

De asemenea, “în cursul anului 2010, în contextul efectuării unor lucrări de construcţii la un imobil compus din parter şi 3 etaje, pentru recepţia lucrărilor efectuate, Toma Dan, la acel moment director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Inspecţie, a pretins 15.000 euro, de la administratorului firmei de construcţii”, mai arată anchetatorii.

„În perioada imediat următoare, omul de afaceri i-a remis funcţionarului primăriei, Toma Dan, prin intermediar, suma de 15.000 euro, în scopul întocmirii şi semnării procesului verbal de recepţie a lucrării de construcţie”, susţin procurorii în ordonanţa de reţinere.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.