DNA: Doi experți din dosarul baronului Oprișan au fost reținuți iar altul este cercetat în libertate

Procurorii DNA le-au reținut astăzi, pentru favorizarea infractorului, pe Ileana Roxana Cernea (Pintea), expert financiar contabil desemnat de instanță în 10 iulie 2014, şi pe Elena-Valentina Mușuroiu, expert parte, iar pe Liviu Macovei, expert parte, îl cercetează în libertate, în dosarul tergiversat de 8 ani şi jumătate în justiţie de șeful CJ Vrancea, Marian Oprișan, unul dintre baronii de la cel mai înalt nivel ai PSD. Cernea şi Muşuroiu vor fi prezentate astăzi instanţei, pentru mandat de arestare preventivă.

UPDATE 11 ianuarie: Expertele au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Amintim că, în 5 iunie anul trecut, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a reclamat la Inspecția Judiciară din cadrul CSM pe magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca, pentru posibile abateri disciplinare, deoarece tergiversează de 4 ani pronunţarea unei sentinţe în acest dosar, după ce alţi 4 ani a fost plimbat pe la instanţe.

Reacţia preşedintelui Judecătoriei Cluj-Napoca, Lucian Marian, a fost uluitoare: nu i se pare că 4 ani de judecată fără nicio soluţie este ceva în neregulă. El a declarat că “dacă voi fi informat de doamna Kovesi sau DNA privind posibile abateri disciplinare săvârşite de judecătorul Lucian Buta, în responsabilitatea căruia se află dosarul, voi reacţiona în consecinţă”.

După succesul incredibil al PSD la alegerile locale şi parlamentare din 2012 Oprişan a fost ales „papă” al baronilor PSD, în 2013, iar dosarul său de corupţie a fost amânat la Judecătoria Cluj cu termene extrem de lungi, pe motiv de lipsă de apărători şi de proceduri.

Pe modelul lui Adrian Năstase şi Radu Mazăre, inculpatul Oprişan a invocat necesitatea efectuării a tot felul de expertize în dosarul său de corupţie, care au menirea evidentă de a prelungi finalul acestui proces până la prescrierea faptelor, pentru a scăpa de condamnare.

Tertipurile evaluatorilor

Astăzi, procurorii DNA – Structura Centrală au reuşit să demonteze tertipurile acoliţilor lui Oprişan. Redăm integral comunicatul DNA remis în această dimineaţă, cu precizarea că cei 3 evaluatori au fost audiaţi începând de ieri la sediul central al DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 10 ianuarie 2015, a inculpatelor:

CERNEA (PINTEA) ILEANA ROXANA, expert financiar contabil, pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și fals intelectual

MUŞUROIU ELENA-VALENTINA, expert, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la favorizarea făptuitorului și complicitate la abuz în serviciu

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Cernea (Pintea) Ileana Roxana a fost desemnată de către instanța de judecată, în data de 10.07.2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/231/2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca – Secția Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la data de 05 iunie 2006.
Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent fiind în curs de judecare, în primă instanţă, la Judecătoria Cluj Napoca.

Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul sus menţionat a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a lui Mușuroiu Elena Valentina care a şi dobândit această calitate.

Conform atribuțiilor stabilite de instanța de judecată, expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experții parte (recomandați de inculpații din dosar) urmau să-și exprime și ei opiniile cu privire la obiective.

Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent față de orice intruziune, corect și imparțial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanță) a stabilit împreună cu Mușuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpați) modul în care vor aborda expertiza, așa încât să servească intereselor inculpaților judecați și, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului.

Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Mușuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanță să analizeze documentele puse la dispoziție și să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv.

Astfel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana a acceptat ca Mușuroiu Elena Valentina să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, fără a avea nicio contribuție, rezumându-se doar la a-și însuși expunerea, argumentația și concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus menționat, prin semnarea documentului.

Inculpatelor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmând ca la data de 10 ianuarie 2015 să fie prezentate în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de MACOVEI LIVIU, expert, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Există indicii şi probe care conturează suspiciunea rezonabilă că Macovei Liviu, în calitate de expert parte al unui alt inculpat, în dosarul depus în dosarul Judecătoriei Cluj Napoca nr. 271/231//2010, a acceptat să semneze raportul de expertiză contabilă, conștientizând că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanţă Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi că, în acest mod, se încalcă prevederile legale și totodată se aduce atingere dreptului părților vătămate din dosar la desfășurarea procesului în mod echitabil”.

8 ani şi jumătate de amânări în justiţie

Baronul PSD de Vrancea, Marian Oprișan, a fost trimis în judecată de procurorii DNA acum 8 ani şi jumătate, în iunie 2006, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor CJ Vrancea în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, pentru fals și uz de fals.

Concret, după 18 termene la Judecătoria Focşani, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj. După 10 termene dosarul a ajuns la Judecatoria Cluj-Napoca, de unde s-a plimbat la Înalta Curte, s-a intors Judecătoria Focşani, revenind la Judecătoria Cluj-Napoca.

În tot acest interval nu a fost începută cercetarea judecătorească, se arată în sesizarea procurorului-şef al DNA transmisă în iulie 2014 Inspecţiei Judiciare.

Din 2010, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, ia de atunci au fost acordate 29 de termene până în vara lui 2014, din care 4 termene au fost date la solicitările succesive ale celor 6 inculpaţi, invocând pregătirea apărării, aducerea lor cu mandat în vederea audierii şi pentru depunerea la dosar a unor precizări scrise.

„Sub acest aspect, în cele 24 de termene (in perioada 16.06.2011 – 22.05.2014) s-a amânat cauza numai pentru audiere de martori, deci în total 1.071 de zile. Având în vedere faptul că prin rechizitoriu au fost citaţi 72 de martori, rezultă că în 25 de termene, pe parcursul a 4 ani, s-au audiat 2,8 martori/termen. Subliniem, de asemenea, faptul că, de la un termen la altul, pe parcursul celor 4 ani de când dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, însumând 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile şi chiar de 105 zile de amânare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 martori. Aşa fiind, pe parcursul celor 1.263 zile judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este de peste 8 ani pe rolul instanţtelor de judecată, iar din cei 8 ani, de 4 ani se află pe rolul acestei instanţe”, se precizează în sesizarea Laurei Codruţa Kovesi.

5 complici

În dosar sunt deferiţi justiţiei şi complicii lui Oprişan, toţi cu funcţii-cheie în CJ Vrancea:

  • Mircea Diaconu, vicepreședintele CJ Vrancea
  • Valeria Teodorescu, directorul Direcției Economice
  • Ion Costeanu, directorul Direcției Tehnice
  • Liviu Rusu, șeful Serviciu Drumuri și Poduri din Direcția Tehnică
  • Valeriu Iacob, diriginte de șantier.

Aceștia sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu și la folosirea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și de fals intelectual.

Asfaltări ficive, bani publici daţi firmelor “de casă”

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit 1,9 milioane USD din partea Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, pentru pietruirea drumurilor comunale din Vrancea.

Procurorii anticorupţie au probe că Oprişan a numit o Comisie de licitație care a selecționat și atribuit lucrări de construire unor firme neeligibile, conduse de apropiați ai săi.

Este vorba despre:

  • SC Aispa Stars 95 SA, al cărei patron este omul de afaceri Prunache Corneliu
  • SC Top Media SRL, al cărei patron este Graur Vasile, fratele inculpatei Valeria Teodorescu
  • SC Utilaj Construct SA, al cărei patron este Mihăiuc Vasile.

De altfel, s-a dovedit că cele trei firme nu dispuneau de utilajele necesare efectuării acestor lucrări, iar SC Top Media SRL nu are sediu și angajați.

Firmele respective au contractat lucrări de asfaltare pentru 41 de drumuri comunale, dintre care o parte erau asfaltate anterior iar pe altele nu s-a executat nici un fel de lucrare, însă banii au fost încasați. Pe cele câteva drumuri asfaltate, lucrările s-au dovedit a fi de proastă calitate și efectuate fără proiecte tehnice.

Anchetatorii au descoperit că plățile s-au făcut integral în contul firmelor selecționate, la două-trei zile după semnarea contractelor, și că ordinele de plată au fost semnate de inculpații Oprișan și Diaconu.

Complexul “Căprioara”, însuşit din fonduri publice 

Din cercetările efectuate a mai rezultat că în perioada 2004-2005, inculpatul Oprișan a negociat și achiziționat, fără hotărârea necesară a CJ și fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic „Căprioara”, în jurul căruia deținea, împreună cu membrii familiei, 8 hectare de teren. Pentru această achiziție, Oprișan a alocat ilegal 17 miliarde lei vechi din fondurile publice ale CJ Vrancea.

În plus, baronul PSD a întocmit și înaintat Guvernului o adresă falsă prin care a solicitat și obținut 3 miliarde lei vechi din fondul de rezervă al Executivului. Pretextele invocate în adresă sunt false iar banii au fost utilizați tot pentru achiziția complexului.

Prejudiciul în dauna Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului este estimat la 55 miliarde lei vechi, reprezentând lucrări de asfaltare neexecutate sau de proastă calitate.

Prejudiciul în dauna bugetului CJ Vrancea este evaluat la 22,2 miliarde lei vechi, iar în dauna bugetului Guvernului, la 3 miliarde lei vechi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.