DNA extinde cercetările în dosarul cumnatului lui Ponta: directorul de producție al Hidro Prahova, pus sub control judiciar

Iuliu Virgiliu Roman, directorul de producție al SC HIDRO PRAHOVA SA, este urmărit penal de procurorii DNA Ploiești, care au luat împotriva lui măsura controlului judiciar pe timp de 60 de zile, a în dosarul de corupție al cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu. 

O măsură similară a fost luată împotriva președintelui CJ Prahova, Mircea Cosma, și a deputaților Vlad Cosma și Sebi Ghiță, acesta din urmă fiind acuzat că a intervenit pentru numirea în funcții a unor persoane și obținerea de informații confidențiale de la funcționari ai SC Hidro Prahova SA – firmă a CJ Prahova condus de baronul PSD Mircea Cosma -, pentru a atribui ilegal firmei cumnatului lui Ponta, Iulian Herțanu, asociată cu SC Euroconstruct, contractul de extindere a rețelei de canalizare din Comarnic.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar față de Roman, anchetatorii arată că „în perioada 2011 – 2015, inculpatul Drăgan Ilie Florin, în calitate de director în cadrul S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., împreună cu inculpații Herțanu Iulian Cristian, Ciorbă Vladimir-Răzvan și Coman Mihail-Marian, a constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea:

– adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene 

– însușirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană

– sustragerii de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat”.

Grupul infracțional a fost sprijinit de baronul PSD de Prahova, Cosma Mircea, de fiul său, deputatul PSD Cosma Vlad Alexandru, de partenerul de vacanțe în Dubai al premierului Ponta, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian, precum și de Iuliu Virgiliu Roman „care, inițial, în cursul anului 2012, a fost ajutat să obțină, în mod nelegal, calitatea de membru în CA al SC HIDRO PRAHOVA SA, de către Vlad Cosma, în vederea susținerii intereselor acestuia”.

”Ulterior, Roman a dobândind funcția de director de producție în cadrul aceluiași agent economic, a semnat la data 27.10.2014 un act adițional și o notă justificativă la contractul semnat de SC HIDRO PRAHOVA SA cu Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L, în baza cărora termenul de finalizare a lucrării a fost prelungit în mod nelegal, cu 131 de zile fără calcul de penalități”, arată DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să nu exercite funcția de director de producție la SC HIDRO PRAHOVA SA și să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței;

c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.

d) să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;

e) să nu se apropie de anumite persoane nominalizate și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;

În caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu cea a arestului la domiciliu sau cu arestarea preventivă.

În cauză, anchetatorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, cu sprijinul SRI, ceea ce înseamnă că există interceptări revelatoare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.