Update! DNA extinde cercetarea lui Greblă și cere aviz de arestare

Caz fără precedent: DNA a cerut astăzi aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a judecătorului CCR Toni Greblă, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie comise în timpul mandatului de magistrat constituțional.

Din 22 ianuarie, Greblă este urmărit penal pentru:

– trafic de influenţă, în formă continuată

– 2 infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

– constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)

Toni Greblă și-a luat concediu de odihnă începând din 27 ianuarie, însă ieri a fost chemat din nou la DNA, unde a fost audiat de procurori iar cercetarea a fost extinsă asupra lui, pentru alte două infracțiuni:

– favorizarea făptuitorului, 

– folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

„Faţă de momentul iniţial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârşirii ultimelor două infracţiuni menţionate, în sensul în care, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la D.N.A, i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare”, argumentează Laura Codruța Kövesi, în referatul cauzei transmis procurorului general Tiberiu Nițu, care, conform procedurilor, va sesiza Biroul permanent al Senatului, pentru obţinerea avizului.

Judecătorul Toni Greblă a declarat, pentru B1 TV: ”Am să văd și eu dosarul cauzei. În cursul săptămânii viitoare avocatul meu poate să-l vadă. Ceea ce mi s-a impus a fost în parte demontat. Vom vedea în continuare. Nu îmi dau seama dacă era nevoie de solicitarea arestării pentru asemenea învinuiri”.

UPDATE: În referatul procurorilor se arată că judecătorul constituţional Toni Greblă a intervenit “determinant” pe lângă directorii de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi complexele energetice Rovinari şi Turceni şi la șeful CNADNR, Narcis Neaga, în interesul economic al finului său, Ion Bîrcină.

În acest dosar mai sunt cercetaţi:

– omul de afaceri Ion Bîrcină – finul lui Toni Greblă şi administrator al mai multor firme;

 deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova – membru în Consilul Naţional al PSD, respectiv vicepreşedinte al PSD Bacău

– Horia Hăhăianu, director la Transelectrica

– omul de afaceri Victor Dolghi, din Republica Moldova

– generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române – 1880. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.