DNA: Fratele lui Mazăre, senatorul, este urmărit penal pentru complicitate la şpagă şi fals în declaraţii

Senatorul PSD Alexandru Mazăre este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită – şpaga de 175.000 de euro încasată de fratele său, Radu Mazăre -, dar şi pentru fals în declaraţii, deoarece şi-a ascuns contul din Israel în care i-au intrat 80.000 de euro reprezentând o tranşă din aceşti bani, informează, astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Senatorul s-a prezentat în această dimineaţă la sediul DNA pentru a-i fi prezentate învinuirile nu pentru că procurorii n-ar fi avut până acum probe, ci pur şi simplu pentru că inculpatul nu s-a aflat în ţară. 

La ieşirea de la DNA, Alexandru Mazăre a spus: “Mi s-au adus acuzațiile, complicitate la mită și fals în declarații. Voi da toate lămuririle și toate explicațiile în fața unui judecător și acolo voi demonstra că sunt nevinovat. Înțelegeți cu toții că este un an electoral, face parte din jocul electoral din păcate. Refuz să mai joc rolul în această telenovelă numită telejustiție”.

Senatorul PSD a adăugat că nu are nicio interdicție în acest dosar şi s-a arătat convins că fratele său va fi lăsat în libertate mâine, de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Redăm integral comunicarul remis de DNA:

“În completarea comunicatelor nr. 414, 420 din 08 aprilie 2014 și 458 din 16 aprilie 2014, referitoare la inculpatul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al mun. Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

La datele de 07 aprilie 2014, respectiv 15 aprilie 2014, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de MAZĂRE ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– complicitate la luare de mită; 
– fals în declarații. 

Din ordonanțele privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmite de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora: 

În declarația de avere formulată, la data de 29 mai 2012, Mazăre Alexandru nu a menționat contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel. 
În acest cont, a fost virată, de către o societate comercială, la datele de 13 septembrie 2011 și 06 decembrie 2011, suma totală 80.000 euro. 
Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiți, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în schimbul efectuării de către acesta, de demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu, cât și în afara lor, în vederea câștigării licitației organizate de RAEDPP Constanța, pentru construirea de locuințe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă.

La data de 17 aprilie 2014, suspectului MAZĂRE ALEXANDRU, i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Ieri, anchetatorii au extins urmărirea penală şi faţă de Radu Mazăre, tot pentru fals în declaraţii – şi el şi-a ascuns contul din Israel în care i-au intrat 95.000 de euro în 2011.

Mâine, primarul Constanţei va afla sentinţa definitivă a ÎCCJ privind solicitarea DNA de arestare preventivă a sa, după ce judecătorul primei instanţe a hotărât în 9 aprilie că acesta poate fi judecat în libertate, sub control judiciar.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.